Ters Lale Dünya Nın En Nadide Çiçeklerindendir

Sponsorlu Bağlantılar

Haberci

Haberci

Üye
    Konu Sahibi
Ters Lale Dünya Nın En Nadide Çiçeklerindendir
Hakkari'nin Cilo Dağları'nda yetişen "Ters Lale", dünyanın en nadide çiçeklerinden biridir. Geçmişte Hakkari Bölgesi'nde yaşayan Asuri'lerin her sabah göbeğinden su yaydığı için 'Ağlayan lale' adını verdiği ve bu yüzden kutsal saydığı "Ters Lale", günümüzde de çok değerli. Boyu 75 santimetreyi bulan, her dalında 6 lalenin ters büyüdüğü doğa harikası çiçek, Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu'nca koruma altına alınmıştır.
<div align="center"></div>
Ters lale en yoğun olarak Hakkari ve Şemdinli bölgesinde yetiştiği için halk arasında Şemdinli lalesi ve Hakkari lalesi olarak ta tanınır. Soğan, yumru ve rizom gibi toprak altı organlara sahip olan geofit bitkileri diğer birçok kullanımları yanında erken ilkbaharda ve sonbaharda açan narin, gösterişli ve güzel çiçekleri nedeniyle süs bitkisi yönünden büyük bir öneme sahip olmuşlardır. Özellikle kış aylarının sonlarında kar topraktan kalkar kalmaz veya karla birlikte çiçek açan türleri insanların ilkbahara olan özlemini gidermesiyle birlikte bahar müjdecisi olarak ta sembolik önem taşımıştır. Ayrıca, soğan, yumru ve rizom gibi toprakaltı organları sayesinde orijinal habitatlarından başka ülkelere canlı olarak taşına bilmesi ve kolay üretilmesi gibi nedenlerle, geofit bitkiler ekonomik açıdan da değerlendirilmeye başlamışlardır.

Hakkari dağları eteklerinde kendiliğinden yetişen, her dalında 3 ila 8 lalenin ters büyüdüğü , boyu 60 ila 80 cm &#8216; yi bulan ters lale belirli yerlerde yetişmektedir. Gen merkezinin ilimiz olduğu halde kaçak yollarla Avrupa ülkelerinde satıldığı ve buralarda kozmetik ve ilaç sanayisinde kullanılmakta hatta süs çiçeği olarak parkları süslemekte olduğu biliniyor.

Avrupa&#8217;da Fritillasio İmperialis , &#8216;Kejan lalesi&#8217; , Prestika &#8216;Karagöz lalesi&#8217; , Emperyalis &#8216;Ağlayan Gelin&#8217; gibi isimlerle anılmaktadır. Halkımız tarafından da Ağlayan Gelin, Kerbela ve Kral lalesi olarak da bilinmektedir.

Ters laleler dünyanın en güzel çiçekleri arasında yer almaktadır.Bu çiçeklerinde mazisi çok uzun yıllara dayanmaktadır.Dünya üzerinde sadece Türkiye&#39;de yetiştiği söylenmektedir, böyle bir çiçeğin ne kadar değerli olduğu buradan anlaşılmaktadır.Ülkemizde Hakkari&#39;nin yüksek dağlarında yetişmektedir.

Not: Sizler de memleketlerinizde bulunan eşi benzeri bulunmayan çok ama çok özel bu tür bilgileri bizimle paylaşır mısınız?
Sayfada yayınlayacağınız konuyu çok kısa özetleyebilecek bir yazı ve birkaç tane fotoğrafı olursa hepimiz istifade ederiz.
Lütfen Bölgenize özel birşey olmasına dikkat ediniz. Ayrıca; Aynı yörede yetişen bitki, meyve, sebze vs birkaç tane konu alt alta olabilir.Bölgesel olursa hangi yörede ne Cevherlerimiz varmış bilgi sahibi oluruz. Teşekkürler

2. bir not daha ilave etmek istedim belki yanlış anlaşılırım diye
Belki arkadaşlarımızın aklına neden durup dururken Hakkari ve böyle bir konu derseniz Sizlerle farklı ne paylaşabilirim diye gezerken internet sayfalarında Bu çok ilginç Lale yi gördüm Daha önce Edirne Selimiye Camii nde bu tür bir haber yapmıştık ve bu bana çok ilginç gelince sizinle paylaşmak istedim.Ben Amasya lıyım ama böyle Harukulede değerlerimizi görünce bi yerden başlayayım istedim.Türkiye nin doğusu da BAtı sı da Güneyi de Kuzeyi de Biz Türkiye de yaşayan insanlarındır. Türkü,Kürdü ,Lazı ,Çerkezi Arabı velhasıl
Böyle bir açıklamayı yanlış anlaşılmamam ve konununda farklı yerlere çekilmemesi için şahsım adına uygun gördüm.
Hepimiz Türkiye liyiz.Hepimiz Kardeşiz.
Tekrar Teşekkürler...
 


cllgr

cllgr

Üye
çok güzel gerçekden sagol paylaşım için..
 

tofy

Üye
çok güzellll çok teşekkürler
Sayfada yayınlayacağınız konuyu çok kısa özetleyebilecek bir yazı ve birkaç tane fotoğrafı olursa hepimiz istifade ederiz.
Lütfen Bölgenize özel birşey olmasına dikkat ediniz. Ayrıca; Aynı yörede yetişen bitki, meyve, sebze vs birkaç tane konu alt alta olabilir.Bölgesel olursa hangi yörede ne Cevherlerimiz varmış bilgi sahibi oluruz.

bencede çok güzel birşey olur mesela ben ters laleyi bilmiyordum
 

S1FR3K1R1C1

Üye
Emeğine Sağlık..
 
crows

crows

Üye
vay be ne güzel lale onlar saolasın ellerin dert görmeye
 
mAd_girL

mAd_girL

Üye
şimdi ben bu çiçegi görseydim aaa yazık solmuş cicekler bari kopartıyım derdim saol bilgiler için haberci
 


Üst Alt