Telefonunuzu şarj ederken dikkat edin!

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
serotonin

serotonin

Üye
    Konu Sahibi
Telefonunuzu şarj ederken dikkat edin!
Mobil telefon ve kullanılan bataryalar hakkında her kullanıcının bilmesi gereken birkaç anlaşılır teknik nokta:
Telefonlarda kullanılan elektronik parçalar, karakteristik ve fiziksel farklılıklarından dolayı değişik dayanma, akım ve gerilim limitlerine sahiptirler. Elektronik malzeme üreticileri, ürettikleri her parça için bazı akım değerleri belirtirler. Her parça için belirtilen bu değerlerin üzerinde uygulanacak aşırı veya ters kutuplu gerilim, bu parçalara zarar verebilir. Bu zarar genellikle kullanıcı tarafından fark edilemeyecek düzeyde bir fiziksel bozulma şeklinde meydana gelebilir. Örneğin boyutları küçük olan, ancak kapasite oranının yüksek olması nedeni ile en çok tercih edilen parçalar olan Tantal kapasitelerin bozulma şekli, küçük bir yanma olarak ortaya çıkabilir. Ancak bu hasar genellikle telefonun kapakları dışına taşamaz.
Mobil telefon üreticileri piyasaya sürmekte oldukları telefonlarında kullandıkları malzemeleri özenli hesaplamalar ve testler sonrasında seçmektedirler. Üreticiler bu malzemelerin dayanabilecekleri akım ve gerilim limitlerini, telefonun normal ve maksimumda kullanılan akım ve gerilim değerlerinden daha fazla seçerek, insan sağlığı ve güvenliğini ön planda tutan tasarımlar yapmaktadırlar.

Bataryalar
Mobil telefon üreticileri üretmiş oldukları her bir model telefon için değişik özellikler taşıyan bataryalar piyasaya sürmektedir. Kullanılan bataryalar şarj edilme gerilimleri, akımları, dayanabilecekleri ısı değerleri ve şarj edilme süreleri gibi, pek çok kritik değerlere sahiptirler. Bu değerler batarya üreticileri tarafından uzun süreli test ve hesaplamalar sonucunda ortaya çıkarılmaktadır. Tüm telefon üreticileri piyasaya sürdükleri bataryaları şarj kontrol yazılımına uygun, orijinal bataryaların özelliklerine göre geliştirilmiş olarak ve tüm limitleri göz önüne alarak piyasaya sunarlar.
Bunların yanı sıra seçilmiş olan orijinal bataryaların içinde bulunan, bataryayı aşırı akımdan koruyan sigorta, aşırı ısınmadan koruyan termik röle ile özellikle lityum-iyon bataryalar içerisinde ekstradan bulunan bir aşırı akım ve gerilim koruma devresi, kullanıcı için mükemmel bir güvenlik sağlamaktadır.
Özellikle iç kimyasal yapısı jel kıvamında olan diğer şarj edilebilir pillere oranla da tehlikeli olan lityum-iyon bataryalar, kullanıcılara sunulmadan önce, uzun süreli laboratuar çalışmalarına tabi tutulmakta olup, batarya içinde bulunan ekstra akım ve gerilim normal seviyelere düşürülerek, içerisinde bir koruma devresi bulunması şartı ile piyasalara sunulmaktadır. Kullanıcıların güvenliğini ve memnuniyetini hedefleyen üreticiler, orijinal yedek parçalarında ve aksesuarlarında gereken tüm güvenlik önlemlerini almaktadırlar

Yetkisiz servisler ve orijinal olmayan parçalar
Mobil telefon kullanıcılarının dikkatine ve bilgisine sunmak istediğimiz önemli nokta benzer durumların, telefonların yetkisiz kişiler ya da tamirciler tarafından onarılmaya çalışılması sonucunda daha yüksek ihtimalle meydana gelebileceğidir. Telefonların elektronik aksamında meydana gelen aksaklıklar, büyük ihtimalle yönleri ters takılmış parçalar veya sökülen parça yerine orijinal olmayan parçalar takılması sonucunda oluşmaktadır. Bunların yanı sıra, orijinal olmayan bataryalar (piller) ve şarj cihazları da, bu tür yanmalara, ciddi hasar veya patlama olaylarına neden olmaktadır.

Bir telefonun bataryası niye patlar?
Telefonların orijinal batarya ve şarj cihazları dışında kullanılan, orijinal olmayan yan sanayi (fason) ürünler, yukarıda bahsedilen koruma devrelerini içermeyebilir veya telefonun koruma devresi özelliklerine uymayabilir. En önemlisi telefonda daha önceden var olan güvenlik önlemleri, kullanılan batarya ve şarj cihazı orijinal olsa bile, ilgili cihaz üzerinde yetkisiz ve bilgisiz kişiler tarafından yapılmak istenen onarım sonucunda bilinçsizce iptal edilmiş olabilir. Çok basit örneklerle açıklamak gerekirse batarya içinde atmış olan bir sigortanın lehimlenmesi aşırı ısı, akım ve gerilim koruma devrelerinin iptali veya telefonun şarj kontrol devresi üzerinde yapılacak olan herhangi bir bilinçsiz müdahale, o an için telefonu çalışıyor olarak gösterse bile, aşırı şarj olan batarya veya bunun tam tersi olarak kısa devre durumlarında koruması iptal edilmiş bir batarya, telefonda meydana gelebilecek herhangi bir aksaklık karşısında kendisini koruyamayıp, istenmeyen sonuçlar verebilir. Batarya çok aşırı akımları kendi içinde üretebilir ve bu aşırı akım batarya içinde bulunan kimyasal madde üzerinde aşırı ısı ve basınç tepkilerine yol açabilir.
Bütün bu olaylardan haberi olmayan ve arızalı telefonunu yetkisiz bir tamirciye bırakan telefon kullanıcısı ciddi bazı tehlikeler ile karşı karşıya kalabilmektedir. Yanlış müdahalenin ya da orijinal olmayan aksamın kullanımının bir sonucu olarak, şarj olmaya başladıktan kısa bir süre sonra bataryanın patlaması ya da direk bir patlama olmasa bile, aşırı şarj sonrasında, batarya içindeki toksik kimyasal maddenin dışarıya sızıp ele bulaşması gibi tehlikeler kaçınılmaz olmaktadır.
Eğer telefonunuzu herhangi bir arızadan dolayı yetkili olmayan bir tamirciye teslim ediyorsanız ya da orijinal olmayan yan sanayi (fason) ürünleri kullanıyorsanız (batarya, şarj cihazı… gibi) bütün bu olabilecekleri göze almış sayılırsınız.
Yetkili servislere teslim ettiğiniz bir telefonda, batarya ve şarj devresi ile ilgili yapılacak hassas onarımlar sonrasında, telefonun fabrika çıkışında kalibre edilmiş olan ısı, şarj voltajı ve akım değerleri bilgisayar ortamında gerekli özel programlar ve çok hassas test cihazları kullanılarak test edilip, en ufak bir farklılık hemen tespit edilebilmektedir. Arızalı telefonunun onarımını yetkili servislerde yaptıran tüm mobil telefon kullanıcıları cihazlarını güvenle kullanabilmektedirler.
 


silop_kms

silop_kms

Üye
bilgiler için teşekkürler...
 
hak yolcusu

hak yolcusu

Kapalı Hesap
bilgi icin saol
 
Mehmet

Mehmet

Emekli Yönetici
Sağol dostum
 
Mustafa Dümen

Mustafa Dümen

Üye
Bilgiler için Teşekkürler..
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...


Üst Alt