Tatlı Su Balıkları Hangileridir

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Doğuş Pertez

Doğuş Pertez

Admin
    Konu Sahibi
Tatlı Su Balıkları Hangileridir
Tatlı Su Balıkları Nelerdir
tatlı Su Balık çeşitleri
Tatlı su balıkları
tatlı sularda yaşayan balıklar hangileridir

Kedi Balıkları(Catfishes):
Ağız yapıları alta dönük,zeminden yemlenen balıklardırlar.Ağızları çevresinde sayıları 4 ile 8 arasında değişen duyargaları vardır.Hemen hemen her akvaryumda kullanılabilirler.Kedi balıkları hakkında genel kanı çöpçü
olduklarıdır fakat zeminde olanca güçleriyle yem arayışları onların her bulduklarını yediklerini ve bir temizlik aracı
olduklarını göstermez.Kedi balıklarının bu çabası tamamen yem içindir ve akvaryumunuzda oluşan pislikleri temizlemezler sadece fazla atılan yemlerin onlar tarafından tüketileceğinden emin olabilirsiniz.
Kedi balıkları genel olarak renksiz balıklardır fakat bu sınırlı renk çeşidi içerisinde vücutlarındaki benek ve desenleriyle çok hoş çeşitleri de vardır.


Tetralar(Characins):
Gerçek bir balık görüntüsündedirler.Pulları parlak ve renkli ve dişlidirler.Orta sularda yemlenen bu balıkların ağızları da buna uygundur.2-3 cm.lik küçük türleri olduğu gibi 25-30 cm. e kadar büyüyen türleri de vardır.Hareketli ve göz alıcı renkli neon Tetralar yanında vahşi piranhalar da bu türdendirler.Çoğunlukla Güney Amerika kökenlidirler.


Barblar(Cyprinidae):
Çoğunlukla Tetralar la karıştırılan bu balık grubu da Tetralar gibi parlak pullu ve hoş balıklardırlar.Bu balıkların en belirgin özellikleri adipoz yüzgeçlerinin bulunmamasıdır.Bir çoğunda göze çarpmayan ağız uzantıları vardır ve dişsiz balıklardır.


Canlı Doğuranlar(Poecilidae):
Boyları genelde 6 cm. den fazla olmayan balıklardırlar.Yumurtaları anne karnında çatlayarak dışarıya atıldığı için canlı doğuran olarak adlandırılırlar.ağızları su üstünden yemlenmeye uygun olarak kafalarının üst kısmana doğrudur.Sırt yüzgeçleri vücutlarını arka kısmına doğrudur ve adipoz yüzgeçleri yoktur.


Goldfish:
Akvaryumculuğun başlamasına neden olan balıklar.diyebiliriz bu türe.Çinlilerin 11.yy dan bu yana besledikleri ve
geliştirdikleri bu balıklar bu gün çok farklı türe sahiptirler.


Chiclidler:
Bir çok türü olan chiclid balıkları balık türleri içerisinde bu yönleriyle en karmaşık ve en ilginç balıklardandırlar. Dışsal ağızlı parlak renkli kimi zaman çizgili olan bu balıklar farklı üreme özellikleri gösterirler.


Labirentliler(Anabantoids):
Afrika ve Asya kökenli bu balıklar durgun sularda yaşamalarından ve havadan da direkt solunum yapmalarına yarayan labirent organlarının olmasından dolayı bu adı almışlardır.Asya kökenlilerinin sırt yüzgeçleri gösterişlidir.Üremeleri ilginç ve zevkli bir balık türüdür.


Killifishes:
Kısa ömürlü küçük balıklardırlar.Sezonluk balık da denilir.Yaşadıkları ortam yok olduğunda bu balıklarda yok
olurlar,yaşam alanları canlandığında çamur içerisine bırakılan yumurtalardan yavrular çıkar ve nesil kendisini devam ettirir.

TATLISU KAYABALIĞI (Proterorhmus mannoratus)
Karadeniz'e akan akarsuların diplerinde fazlaca rastlanan, yaşamı diğer kaya balıklarıyla benzerlik gösteren, boyları en çok 11-12 santimetre olabilen bir balıktır. 2-3 yaşlarında olgunlaşan dişileri, topluca yumurta verir. Erkekler de nöbet tutarak yumurtaları bekler. Yumuşakçalar ve küçük karideslerle beslenir. Tatlı sulara girişinde böcek larvaları da yer. Doğa dengesi balığıdır. Sportif veya ekonomik yönü olmayan bir türdür.

TATLISU KEFALI (Leuciscus cephalus)
Ülkemizin çeşitli bölgelerinde yaygın olan, hızlı akan dere veya nehirlerde, 7-10 yaşlarında 30-40 santimetre boy ve 600-1,000 gram ağırlığa erişen bir kefal türüdür. Yavru safhasında küçük kurtlar, karides ve böcek yavrularıyla beslenirken, büyüyünce ot da yer. Yaşlandıkça yırtıcı olup kurbağa ve sıçrayarak su dışındaki kelebekleri de yiyebilir. Nisan-haziran arası 45-50,000 yumurta dökerek ürer. Etinin lezzetsiz ve değersiz oluşuna karşın avcılığı çok makbuldür.


TATLISU KOLYOZ BALIĞI (Chalcalbumııs chalcoides)
Marmara, Kuzey Ege ve Karadeniz'in doğusundaki akarsu ve göllerin yüzeyinde yaşar. Zaman zaman da nehirlerin denizle karışımı acı su bölgelerine iner. Böylece acı su-tatlı sular arasında göçler yapar. 15-30 santimetre boyunda olabilir. Planktonlar, sinek larvaları (sivrisinek) ve küçük canlılarla beslenir. Mayıs-haziran arasında 15-25,000 yumurtasını taşlık, çakıllık dere kenarlarına bırakır. Yıllar öncesi "chalealbumus chalcoides İstanbulensis" türü Haliç'te Kağıthane Deresi'nde yaşardı. Etinin lezzeti, bölgesel olan bir balıktır.

TATLISU LEVREĞÎ (Perca lluviatHîs)
Kuzey bölgelerimizdeki, akarsu ve göllerle, bunların denizle ilişkili acı su bölgelerinde yaşar. Boyu 20-35 santimetre en çok 50 santimetre olabilir. Fazla göç etmez. Yumuşakçalar, küçük balıklar ve balık yumurtalarıyla beslenir. 7-8° C. sularda mart-haziran arası üreme yapar. Beyaz ve lezzetli etiyle taze olarak tüketildiği gibi olta avcıları içinde kıymetli bir balıktır.

TATLISU SARDALYASI (Clupeonella abrau muhusi)
İlk kez Rusya'nın Abrau Gölü'nde bulunmuş; 1943'de de ülkemizde Ulubat (Apolyont) Gölü'nde rastlanmıştır. İznik Gölü'nde de yaşamaktadır. Boyları 7-8, en çok 12 santimetre olan, sürü halinde dolaşan bir ringa/tirsi türüdür. Planktonlar, küçük su hayvanları ve omurgasızlarla beslenir. 2-3 yaşlarında olgunlaşıp 10-14° C. sularda haziran-ekim aylarında yumurtalarını açık suya bırakarak ürer. Eti, bölgesel olarak tüketilir. Daha ziyade alabalık yetiştiriciliğinde yem balığı olarak değerlendirilir.

TURNA BALIĞI (Esox lucius)
Karadeniz'e akan nehirlerin berrak ve bol bitkili sularında ve çeşitli göllerimizde yaşar. Tatlı su balıklarının en hareketlisi ve en yırtıcısıdır. Tüm balıklara, hatta yaban ördeklerine saldırır. Kendi yavrularını da yediği olur. Yaşam şartları elverirse 20-25 yıl yaşar. Erkekleri en çok 100, dişileri ise 150 santimetreye kadar büyür. 2-3 yaşırıdan itibaren ilkbahar aylarında yaklaşık 200,000 yumurta vererek üremeye başlar. Genç ve küçüklerinin (1-3 kilogram ) eti lezzetlidir. Spor avcılığının en namlı balıklarındandır
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Benzer Konular

Cevap
5
Görüntüleme
1K
DarkredBlue61
Doğuş Pertez
Cevap
0
Görüntüleme
1K
Doğuş Pertez
Doğuş Pertez
Cevap
0
Görüntüleme
1K
Doğuş Pertez
Doğuş Pertez
Cevap
1
Görüntüleme
926
federico2424


Üst Alt