Su çiçeği nasıl tedavi edilir?

Sponsorlu Bağlantılar

Aksi

Aksi

Üye
    Konu Sahibi
Su çiçeği nasıl tedavi edilir?
Su çiçeğinin belirtileri nelerdir? Nasıl tedavi edilir? Su çiçeği sonrasında iz veya leke kalır mı? Hastalık yetişkinlerde de görülür mü? Yanıtları burada...
Su çiçeği nasıl tedavi edilir?

Su çiçeğinin belirtileri nelerdir?

Su çiçeği çocukluk çağı hastalığıdır. Selim bir hastalıktır. Hastalığın bulaşıcılığı çok yüksektir. Çocuklarda döküntüyle ve ateşle seyreden bir hastalıktır. Kuluçka dönemi olarak enfeksiyon ajanı bulaştıktan 14-21 gün sonra döküntü ortaya çıkmaktadır. İlk 1-2 gün hafif ateş halsizlik burun akıntısı gibi bulgular olur. 1-2 gün bu hafif bulguların arkasından döküntü başlar.

Döküntüler

Döküntüler vezikülerdir yani içi sıvıyla doludur. Genelde çocukların yüzünde saçlı derinin içinde boynunda karnında sırtında olur. Döküntü kollarda daha az görülür. Su çiçeğinde her yaşta döküntü olabiliyor. Hafif ama daha kabartılı bir kızarıklık ve içi sıvı dolu lezyonlar vardır.

Bir de kurumakta olan kabuklanmakta olan lezyon vardır. Döküntünün aktif olarak arttığı dönemde ateş 1-4 gün arası sürmektedir. Ateş ve döküntü dışında özellikle çok spesifik olan su çiçeği döküntüsü kaşıntılıdır. Yani çocuk döküntü olan yeri kaşımaya çalışmaktadır.

Su çiçeği ateş yapar

Bunun dışında çocuğun iştahsızlığı olabiliyor halsizliği olabiliyor ağız içindeki lezyonlardan dolayı ağız içinde ağrı olabiliyor. Yani döküntü ateş halsizlik iştahsızlık spesifik bulgulardır. Döküntünün süresi çocuklarda genelde 1 haftadır. Su çiçeğinde döküntü ortaya çıktıktan sonra yavaş yavaş yeni döküntüler oluşur ve eskiler kurur.

Su çiçeği selim bir hastalıktır ve viral bir enfeksiyondur. Antibiyotik gerektirmez. Non-steroid antiflematuar ilaçlar genelde bakteriyel enfeksiyon riskini artırdığı için tedavide ateş için parasetamol dışında ilaç kullanılmaz.

Su çiçeği hastalığının seyri sırasında Reye Sendromu'nu artırdığından aspirin kullanılmaz. Parasetamol dışında kaşıntıya yönelik antihistaminik ilaçlar kullanılmaktadır. Bu ilaçlar ağızdan alınabilir veya cilde sürülebilir.

Suçiçeği nasıl tedavi edilir?

Su çiçeği geçirmekte olan bir çocuğun çok sıcak ortamda bulunmamasında fayda var çünkü terlediği zaman kaşıntısı artar. Çocuğa hafif banyolar yaptırılabilir. Banyo kaşıntıyı ve enfeksiyon riskini engeller. Yani tedavide spesifik bir ilacımız yok. Sportif tedavi dediğimiz ateş düşürücü kaşıntıya yönelik tedavi ve beslenmesinin iyi düzenlenmesi yeterlidir.

Ancak bazı spesifik durumlarda çocuklarda virüse yönelik ilaç kullanılabilir ama normal bir çocukta kullanımına ihtiyaç yoktur. Çocukta kortikosteroid kullanımı varsa sürekli aspirin kullanımı varsa kemoterapi görüyorsa ya da belli bir yaştan sonraki çocuklarda daha ağır seyretme ihtimali olduğu için virüse yönelik ilaç kullanılabiliyor.

Su çiçeği nasıl ilerliyor?

Su çiçeği hastalığında döküntü dönemi genelde 7 gün sürer. Tedavide 1-3 gün süren ateş için ateş düşürücü kullanırız. 7-10 gün süren bir kaşıntı için antihistaminik bir ilaç kullanılabilir.

Su çiçeğinin bulaşıcılığı döküntü ortaya çıkmadan bir hafta önce döküntü çıktıktan sonra da 1 hafta sürmektedir. Yani lezyonların tamamı kuruyana kadar su çiçeği olan bir çocuk bulaşıcıdır.

Çocuk okula gidiyorsa

Su çiçeği temasla ve solunum yoluyla bulaşmaktadır. Bu dönem içinde çocuğun istirahat etmesi yuvaya gidiyorsa yuvadan okula gidiyorsa okuldan uzaklaştırılması diğer arkadaşlarına bulaştırmaması açısından önemli. Yani istirahat ettiği dönemde semptomuna yönelik tedavi yapıyoruz. Şikayetleri olduğu sürece şikayetlerine göre tedavi yapıyoruz. Tedavi süresi döküntü ortaya çıktıktan sonra bir haftadır.​
 


Üst Alt