Stres hayvanları da kanser yapıyor

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Doğuş Pertez

Doğuş Pertez

Admin
    Konu Sahibi
Stres hayvanları da kanser yapıyor
Uludağ Üniversitesi (UÜ) Veteriner Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Hayvan Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Sezgin Şentürk, köpek ve kedilerde artan kanser oranında beslenme tarzı ve stresin önemli rol oynadığını söyledi.

Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Sezgin Şentürk, "Son yıllarda hastanemize getirilen köpek ve kedilerde kanser oranında büyük artış belirlendi. Özellikle kedi ve köpeklerde meme, akciğer ve karaciğer tümörlerinde bu artış daha bariz olarak görülmektedir. Ayrıca lenf bezi kanserleri ve beyin tümörleri de azımsanmayacak ölçüde karşımıza çıkmaktadır" dedi. Doç. Dr. Şentürk, kedi ve köpeklerdeki kanser artışına insanlarda olduğu gibi yanlış beslenmeden strese kadar çeşitli nedenlerin etken olduğunu söyledi. Şentürk "Onların doğalarına uygun olmayan beslenme tarzları, sürekli evde bakılmanın meydana getirdiği stres, kimyasal-çevresel kirlilik, kalitesi düşük ticari hazır mamada bulunan koruyucu faktörler, dişi hayvanlarda kızgınlığın bastırılması için kullanılan hormonal ilaçlar kanserdeki artışın en önemli olası nedenleri" diye konuştu.

Kanser tedavisinde iyi sonuç almayı belirleyen en önemli faktörün erken tanı olduğunu hatırlatan Doç. Dr. Sezgin Şentürk, şunları söyledi: "Genç hayvanlarda dikkati çeken ve kanser hakkında şüpheye düşüren birtakım bulgular, yaşlı hayvanlarda yaşlılığın bir sonucu olarak kabul edilmekte ve kanser tanısı göz ardı edilmektedir. Erken tanıdaki önemli kriterlerden biri de hasta sahibinin bilinçli olması durumudur. Hasta sahibi hayvanını yakından izlemeli, meme dokusu, lenf nodülleri, deri ve ağız boşluğu gibi vücudun farklı bölgelerinde meydana gelen değişiklikleri gözden kaçırmamalıdır."

Kedi ve köpeklerde kanser riskini en aza indirebilmek için mümkün olduğunca onların doğalarına uygun beslenmeleri ve stresten uzak tutulmaları gerektiğini ifade eden Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Sezgin Şentürk, kanser hastalığı tanısı düşündüren belirtileri şu şekilde sıraladı : "İnatçı veya büyümesine devam eden anormal şişkinlikler, kilo kaybı, iştah kaybı, iyileşmeyen yara bulunması, vücudun dışa açılan her hangi bölgesinde kanama veya akıntı, yeme veya çiğneme güçlüğü zor ve sık nefes alma, müzmin öksürük, dışkılama veya idrar yapma zorluğu, dışkı veya idrarda kan bulunması, inatçı topallık veya yürüme güçlüğü, halsizlik veya hareket etmek istememe."
#diger .igg:link,#diger .igg:active,#diger .igg:visited{font-family:tahoma;font-size:12px;font-weight:bold;color:#446aca;text-decoration:underline}#diger .igg:hover{font-family:tahoma;font-size:12px;font-weight:bold;color:#cb1717;text-decoration:underline}#diger .nA:link,#diger .nA:active,#diger .nA:visited{font-family:tahoma;font-size:10px;font-weight:bold;color:#a9a9a9;text-decoration:none}#diger .nA:hover{font-family:tahoma;font-size:10px;font-weight:bold;color:#a9a9a9;text-decoration:none}#diger .nD:link,#diger .nD:active,#diger .nD:visited{font-family:tahoma;font-size:12px;font-weight:bold;color:#666;text-decoration:none}#diger .nD:hover{font-family:tahoma;font-size:12px;font-weight:bold;color:#666;text-decoration:none}#diger .i{border-bottom:1px solid #cecece;margin:0 20px 0 20px;padding:0 10px 0 10px;color:#666}#diger .iG{padding:0 10px 0 10px;color:#666}
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Benzer Konular

Haydar
Cevap
0
Görüntüleme
328
Haydar
Haydar
Cevap
0
Görüntüleme
367
Haydar
Haydar
Cevap
0
Görüntüleme
332
Haydar
legend5858
Cevap
3
Görüntüleme
458
alperen1313


Üst Alt