Stop-Motion Nedir? Güzel Bir Stop-Motion Örneği

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
X-LifeHard

X-LifeHard

Üye
    Konu Sahibi
Stop-Motion Nedir? Güzel Bir Stop-Motion Örneği
“Stop Motion” durağan 3 boyutlu objeleri hareket edermiş gibi gösteren bir animasyon türüdür. Kuklalar veya oyun hamuru/latex/silikon ile yapılmış modeller kullanılır. Dijital veya analog, tek kare çekme özelliğine sahip kameraya ihtiyaç vardır. Tek kare yakalama özelliği olan Video Capture kartları da kullanılabilir. Stop Motion tekniği; kamerayı objeye karşı ayarlayıp tek kare çekip sonra objeyi biraz hareket ettirip yeni bir kare çekmek ve bunu tekrarlayarak animasyonu tamamlamaktır. Çekilen tek kare resimleri ardı ardına dizip (her saniye için 15-24 kare) oynatılması ile hareket elde edilir. Sahneler montajlanarak film tamamlanır. Bu işlemlerin çoğu çizgi film tekniği ile aynıdır, fark; stop motion animasyonda kullanılan gerçek 3 boyutlu obje, model ve setlerdir.1800’lü yılların başlangıcından sonlarına kadar geçen zaman diliminde sinemanın bulunuşuyla birlikte çizgi film ve stop motion teknikleri kullanılarak film yapma çalışmaları da ortaya çıkmaya başlamıştır. Model animasyonu veya 3 Boyutlu Animasyon olarak da anılan stop motion, Amerika’da ortaya çıkıp gelişen çizgi filmin aksine, gölge oyunları ve kukla geleneğine sahip Orta ve Güney Avrupa’da daha fazla kullanılmış ve geliştirilmiştir. Uzak Doğu, özellikle Japonya da unutulmamalıdır.

Aslında bir sihirbaz olan Georges Méliès (A Trip to the Moon Aya Yolculuk - 1902) filmi ve Jules Verne Georges Méliès uyarlamaları (The Impossible Voyage İmkansız Yolculuk -1904) ile fantastik filmler çekmiş, geliştirdiği teknikler stop motion’un temellerini oluşturmuştur. Georges Méliès daha sonraları “Légion d'honneur” Onur Ödülü ile ödüllendirilmiş ve Paris’te ölmüştür.





Bu tekniğin en önemli öncülerinden biri olan Wladyslaw Starewicz (Ladislas Starevich), ilk kukla animasyonu olan (The Beautiful Lukanida Güzel Lukanida -1910) filmini çekmiştir. Bu teknik 1920 ve 30’ların Doğu Avrupa avangardları tarafından – geleneksel kuklacılığın bir uzantısı olarak, daha çok sanatsal anlamda, kullanılmıştır. Rusya’dan Alexander Ptushko, Macar George Pal ve Çek animatör Jirí Trnka bunlardan bazılarıdır. Daha sonraları Bretislav Pojar, Kihachiro Kawamoto, Jan Švankmajer, Stephen and Timothy Quay (Brothers Quay) ve Galina Beda bu tekniği geliştirmişlerdir.


King Kong filmini çeken Willis O'Brien, stop motion’un Amerika’daki öncülerindendir. Onun öğrencilerinden Ray Harryhausen aynı teknikle filmler çekmiştir; en önemlisi, Jason and the Argonauts (1964) filmindeki iskelet sahnesidir. Yine de Amerika ve İngiltere bu konuda biraz daha yavaş kalmıştır. Fransız animator Serge Danot BBC’de yıllarca süren The Magic Roundabout (1965)’u yaratmıştır. İngiliz artistleri, Brian Cosgrove ve Mark Hall (Cosgrove Hall Films), uzun metrajlı film The Wind in the Willows (1983)’u bir çocuk klasiği olan Kenneth Grahame’den uyarlamışlardır.
Kuzey Amerika’da, Jules Bass, Rudolph the Red Nosed Reindeer (1964) gibi popüler Noel serileri, Art Clokey de oyun hamuru kullanarak televizyon serisi Gumby ve Davey and Goliath’ı (1960-1977) çekmiştir.


Tüm düyaya dağıtımı yapılan ilk uzun metrajlı stop motion animasyon filmi Tim Burton'un The Nightmare Before Christmas’ıdır (1993). Günümüzde, stop motion Aardman Animation şirketi tarafından sıklıkla kullanılmaktadır, Wallace and Gromit kısa film serileri ve uzun metrajlı Chicken Run (2000) ve yine son uzun metrajlı filmleri The Curse Of The Were-rabbit stop motion’un en güzel örneklerindendir. Aardman, müzik klipleri ve reklam filmleri de üretmiştir, Peter Gabriel'in müzik klibi Sledgehammer’da, stop motion’un değişik bir tekniği olan pixilation da kullanılmıştır; bu teknikte Peter Gabriel diğer objeler gibi her pozda hareketsiz durmuş yani insan kukla olarak kullanılmıştır. Aardman aynı teknikle BBC için Angry Kid adlı kısa film serisini üretmiştir, bu filmlerde maske takan bir insan kullanılmıştır; film, aktörün pozu ve maskesi her yeni kare için değiştirilerek çekilmiştir.Stop motion Türkiye’de, gerçek anlamda, 1995 yılında kurulan Anima şirketi tarafından reklam filmlerinde kullanılmış ve halen, her ne kadar çalışmaları 3B bilgisayar animasyonuna kaymışsa da, stop motion alanında yalnızlığı devam etmektedir. Diğer çabalar çok amatör kalmış çoğunlukla ortaya bile çıkamamışlardır. Günümüzde stop motion bilgisayarlar sayesinde daha hızlı ve kolay bir şekilde üretilmekte ve çocuk programlarında, reklamlarda, kısa ve uzun metraj filmlerde yaygın olarak kullanılmaktadır. Artık amatörler bile en basit video kameraları ile oyun hamurundan modeller yaparak veya hazır objeler kullanarak stop motion’u deneyebilirler.




http://www.youtube.com/watch?v=2_HXUhShhmY
 
  • Beğen
Tepkiler: mfs_ykal ve ebuş...
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Benzer Konular

Gulu Gulu
Cevap
3
Görüntüleme
925
KinG Tornado
Cevap
5
Görüntüleme
1K
Parende_N


Üst Alt