Sınırdaki Yeni Tehlike

Sponsorlu Bağlantılar

haydaravısyon

haydaravısyon

Üye
    Konu Sahibi
Sınırdaki Yeni Tehlike
’deki giderek için yeni ve tehlikeli boyutlar alıyor. Son gelişme, sınıra yakın Suriye kasabası Azaz’ın ’nin uzantısı olan bir grubun eline geçmesidir. Olayın önemli ve verici yanı, “ -Levan Devleti” adlı grubun bu bölgeye hâkim olmak için, Türkiye’nin aktif desteğine sahip olan (ÖSO) savaşçılarıyla çarpışmasıdır.
Aslında ÖSO rejimine karşı çeşitli unsurları aynı safta toplamayı amaçlıyordu. Ancak son zamanlarda El Kaide ile bağlantılı grupların kendi başlarına ettikleri ve amaçlı eylemlerde bulundukları görüldü.
Son olay, ÖSO savaşçılarıyla, İslamcıların karşı karşıya geldiğini ortaya koyuyor. Dolayısıyla Suriye’deki iç savaş bir yandan ÖSO ile Esad’ın ordusu arasında devam ederken, diğer yandan İslamcılarla Kürtler, şimdi de ÖSO ile İslamcılar birbirleriyle çatışıyor.
***
El Kaide ile bağlantılı grupların Türk sınırına yakın bölgede varlık göstermesi ve stratejik noktaları ele geçirmesi, Türkiye’nin güvenliği açısından tehlikeli bir durum oluşturuyor. Bu böyle devam ederse, Türkiye pratikte El Kaide ile sınırdaş gelmiş olacak!
Bunun böyle olacağı belliydi. El Kaide’ci unsurların ÖSO saflarına katılmak üzere Türk topraklarından ’ye geçtikleri, daha bu yılın başlarında öğrenilmişti. Hatta bu yüzden direnişçilere yardımlarını kesmiş, ’yı da bu konuda uyarmıştı.
Türkiye’nin sınırları açık tutma ve direnişçilere destek olma politikası, sonuçta gibi Cihatçı grupların işine yaradı.
Bunun öngörülmemesinin ve zamanında gereken politika ayarlamasının yapılmamasının, maalesef şimdiki durumla karşılaşmamızda önemli payı var...

FARKI

Geçen haziranda ’na ’nin seçilmesi ’ın iç ve dış politikasında değişiklik bekleyenlere umut vermişti.
adamı olmakla beraber, ılımlı ve pragmatik bir lider olarak Ruhani’nin meselelere ve bakışı, yaklaşımı ve üslubu Ahmedinecad’ın aksine, oldukça farklı olduğunu göstermeye başladı. Ruhani içeride siyasi havayı yumuşatmaya niyetli. Önceki gün, aralarında savunucusu avukat Nesrin Sutude’nin de bulunduğu 11 siyasi mahkum . Dışarıda da Ruhani dün NBC’ye verdiği mülakatta da ABD’ye ve dünyaya meselesinde bazı önemli mesajlar verdi.
Ruhani İran’ın üretmek niyetinde olmadığını söylerken, bu konuda yetkisine bizzat sahip olduğunu vurguladı. Bu işle ilgili şimdiye kadar son sözü dini lider Ayetullah Hamaney söylüyordu. Şimdi Ruhani bu görevi ’yla paylaşarak kendi üstlendi.
Bu, nükleer krize ile bir çözüm bulma olasılığını güçlendiriyor. ve Ruhani arasındaki son teatisi bu yönde ileri bir adım sayılıyor.
İran’ın şimdi daha esnek bir tutum almasında Ruhani’nin kişiliği kadar, ülkenin ambargolar yüzünden büyük sıkıntılar çekmesinin ve uluslararası alanda izole olmasının da rolü var.
Nedenleri ne olursa olsun, Ruhani’nin önderliğinde İran yeni bir yola girmek üzere...
 

Benzer Konular

İhtiyar007
Cevap
6
Görüntüleme
378
OttomaN TigeR
haydaravısyon
Cevap
0
Görüntüleme
331
haydaravısyon


Üst Alt