Sigara ve alkol kullanımı kemiklere zararlı

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Doğuş Pertez

Doğuş Pertez

Admin
    Konu Sahibi
Sigara ve alkol kullanımı kemiklere zararlı
Bingöl Devlet Hastanesi Fizik Tedavi Uzmanı Dr. Ebru Erol, uzun süre sigara ve alkol kullanımı ile kanser, karaciğer, böbrek, tiroit, şeker ve romatizmal hastalıkların kemik erimesine yol açan en önemli risk faktörlerinden olduğunu söyledi.

Dr. Ebru Erol, halk arasında kemik erimesi olarak bilinen osteoporoz hastalığının daha çok kadınlarda ve özellikle menopoz sonrasında sık görülen metabolik bir hastalık olduğunu ifade ederek düzenli yürüyüş ve yüzmenin bu hastalığı engelleyen önemli faktörlerin başında geldiğini belirtti. Kadınlık hormonu olan östrojen seviyesinin düşmesi sonucunda vücutta kalsiyum ve kemik erimesinin daha kolay olacağını belirten Dr. Erol, "Bu hastalık kadınlarda çok daha fazla görülmektedir. Menopoz öncesinde nadir görülen hastalık, menopoz sonrasında kadınlarda yüzde 70 oranında görülmektedir. Kadın hastanın anne ve kız kardeşinde kalça kırığı öyküsü varsa bu da kemik erimesi risk faktörüdür. Kemik erimesi risk faktörü taşıyan hastalara kemik taraması yaparak bunları sorguluyoruz. Bu durumlarda egzersiz ve ilaç tedavilerine başlıyoruz" dedi.

Kemik erimesi olan hastaların mutlaka düzenli yürüyüş yapması tavsiyesinde de bulunan Dr. Ebru Erol, hareketsiz kalmanın hastalığı ilerlettiğini söyledi. Dr. Erol, "Kemik erimesi olan hastaların her gün mutlaka yarım saat düzenli olarak yürümesi veya imkanı varsa yüzmesi çok faydalı olur. Bu tür egzersizler kasları güçlendirmektedir. Hareketsiz kalmak bu hastalığı körükler. Dışarıda yürüme imkanı olmayanların mutlaka evin içinde gezmesi gerekmektedir. Bu hastalık ile bize başvuranlara çeşitli egzersizler uygulamaktayız. Bununla birlikte ihtiyaç duyulduğunda kas gevşetici ilaç başlatıyoruz" şeklinde konuştu.
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Benzer Konular



Üst Alt