Senaristler ne kadar kazanıyorlar?

Sponsorlu Bağlantılar

kum kзđiśi

kum kзđiśi

Üye
Senaristler ne kadar kazanıyorlar?
2000’li yılların başından beri süren dizi modası vitrindeki oyuncuları kadar sektörün diğer çalışanlarına da dolgun ücret kazandırıyor
Dizilerde oyuncuların ardından en yüksek ücreti yönetmenler ve senaristler kazanıyor. Senaristlerin ücretleri de küresel kriz sonrası bölüm başına 500 TL’den başlayıp 45 bin TLl’ye varan oyuncular kadar dikkat çekiyor. Gelir vergisinden muaf olan senaristlerin ücretleri 8 bin ila 18 bin arasında değişiyor.
“Annem” ve “Nefes” gibi dizileri yazan Gamze Özer ve “Küçük Kadınlar” ile “Ömre Bedel” dizilerini tek başına yazan Deniz Akçay gibi son dönemin dikkat çeken birkaç kişinin dışında diğer dizi senaristleri gruplar halinde çalışıyor ve kazandıkları parayı kendi aralarında paylaşıyorlar. Senaristlerin aldığı ücretler kaleme aldıkları dizilerin reytingleri belirliyor. Şu anda sektörde en iyi ücreti “Yaprak Dökümü” ve “Aşk - ı Memnu” dizisinin senaristleri Ece Yörenç ve Melek Gençoğlu kazanıyor. Her hafta elde edilen reklam geliriyle kanalının ve yapımcısının yüzünü güldüren dizilerin iki senaristi yaptıkları anlaşma nedeniyle ücretlerini reyting anlaşması üzerinden alıyor.
Reytingleri iyi giden diziler her 13 bölümde bir ücretlerine zam yapıyor. “Hanımın Çiftliği” ve “Ömre Bedel” dizilerinin yapımcısı Faruk Turgut, senaristlerin aldığı ücretlerin en az 350 bin TL’den başlayan dizi bütçelerinin içinde normal olduğunu söyledi. Roman uyarlamalarının senaryo maliyetinin daha yüksek olduğunu belirten Turgut, “Roman uyarlamalarında bölüm başına hem senariste, hem de eserin haklarını elinde bulunduran kişiye ücret ödüyoruz. O zaman ücret yükselmiş oluyor. İyi senaristin zaten iyi ücret alması gerekiyor. Çünkü senaryo demek her şey demek... Dizinin başarısı, eşittir iyi senaryo... Ucuza senaryo yazanla çalışmam” dedi.


Ne kadar kazanıyorlar?
Melek Gençoğlu & Ece Yörenç: 18 bin TL (Yaprak Dökümü / Aşk-ı Memnu)
Neşe Şen & Gaye Boralıoğlu: 17 bin TL (Kapalıçarşı)
Eylem Canpolat & Sema Ergenekon: 16 bin TL (Melekler Korusun)
Gamze Özer: 16 bin TL (Nefes)
Deniz Akçay: 15 bin TL (Küçük Kadınlar / Ömre Bedel)
Zülküf Yücel: 15 bin TL (Hanımın Çiftliği)
Ahmet & Ozan Yurdakul: 15 bin TL (Arka Sokaklar / Aşk Bir Hayal)
Nilgün Öneş ve ekibi: 15 bin TL (Bu Kalp Seni Unutur mu)
Mahinur Ergun ve ekibi: 13 bin TL (Kış Masalı)
Haluk Özenç: 12 bin TL (Sıkı Dostlar)
 
  • Beğen
Tepkiler: EsmEr_samsun
arslansem

arslansem

Üye
Paranın gözüne vuruyorlar vallaha
 

Benzer Konular

viktoreznov
Cevap
10
Görüntüleme
1K
greenmile
63 mustafa
Cevap
3
Görüntüleme
503
63 mustafa
HeiLmasTer®
Cevap
0
Görüntüleme
396
HeiLmasTer®
y n s c n
Cevap
0
Görüntüleme
432
y n s c n
bydexer
Cevap
2
Görüntüleme
447


Üst Alt