Samsung Galaxy S4 ile iPhone 5 Karşılaştırması

Sponsorlu Bağlantılar

GörkemBaba

Üye
    Konu Sahibi
Samsung Galaxy S4 ile iPhone 5 Karşılaştırması
Global akıllı telefon piyasasının mevcut fotoğrafı içerisinde Galaxy S4 ile iPhone 5'in sahip oldukları önemli konum adeta tartışılamaz. içerisinde Snapdragon 600 ve Exynos 5 Octa işlemci seçenekleri ile gelmekte olan Galaxy S4'e karşı dünyanın ilk dokunmatik ekranlı telefonunu çıkarmış olan Apple'ın donanım ile yazılım arasındaki optimizasyonu tavan noktaya taşıyan cihazı iPhone 5'i karşılaştırdığımız karşılaştırmada S4 rakibi iPhone 5'i alt edebilecek mi? Yazının devamında bu soruya cevap arıyor olacağım.
[h=2]Dizayn ve Malzeme Kalitesi[/h]İki cihaz arasında ilk olarak göze çarpan farklılık boyutta kendini gösteriyor. Zira her iki cihaz arasındaki boyut farklılıkları çok net. 7.6 milimetre kalınlığı ile iPhone 5 7.9 milimetrelik Galaxy S4'den 0.3 milimetrecik olsa da daha ince. Öte yandan 123.8 mm'lik boy ve 58.6 mm'lik ene sahip olan Apple'ın son telefonu 136.6 mm'ye 69.8 mm'lik Galaxy S4'ün yanında oldukça ufak kaçıyor. Bu noktada dikkat çekici olan husus kullanıcı tecrübesi içerisinde ekran ile alakalı işlemlerde (örneğin video izleme , oyun oynama...vs) Galaxy S4'ün sahip olduğu güçlü grafik kartını kullanıcısı lehine daha iyi oynayabileceği.İki cihazın ağırlıklarına baktığımızda ise Galaxy S4'ün sahip olduğu 130 gramlık ağırlığına karşı 112 gram ile iPhone 5 oldukça hafif kaçıyor. Son tahlilde boyut ve ağırlık özellikleri göz önünde bulundurulduğunda iPhone 5'in cepte taşınması ve tek ile kullanımı büyük ekranlı Galaxy S4 ile karşılaştırılamayacak kadar kolay. Öte yandan Galaxy S4'ün ekranı ile metin okuma ve video oynatma işlemlerinin daha büyük bir keyifle yapılabileceği aşikar. Bu arada Apple'ın ekran boyutunun tek el için makul olmakla beraber biraz uzun kaçtığını belirtmek gerekiyor.
Cihazlar arasında dizayn anlamındaki farklılıklar üretim malzemesi seçiminde de kendisini gösteriyor. Bir çoğunuzun bilebileceği gibi Galaxy S4 neredeyse tamamiyle plastikten imal edilen bir cihaz iken Apple'ın iPhone 5'in üretiminde kullandığı malzeme adeta birinci sınıf. Karşılaştıma yazımızda kullandığımız iPhone 5'in siyah olan kasası alimünyum ve cam karışımı, ele alındığında kalitesini hemen hissettiren bir malzemeden imal edilmiş. Öte yandan Galaxy S4 rakibine kıyasla oldukça kaba kaşıyor. Siyah renkli test cihazımız Galaxy S4 ile aynı renkteki iPhone 5'in siyah renk tonundaki karşılaştırmasında Samsung'un metalik içerikli, siyahının Apple'a göre ucuz kaçtığını çekinmeden söylemem lazım.
Her iki cihazda ortak bir özellik olan fiziksel menü tuşuna ayrıca dikkat çekmek istiyorum. Android telefon piyasasında ekran üzerinde herhangi bir tuşa sahipi olmayan cihazların günden güne yaygınlaştığı bir atmosferde Galaxy S4'ün aynen iPhone'da olduğu gibi fiziksel menü tuşuna sahip olması dikkat çekici.
Sonuç: Boyut, taşınabilirlik ve malzeme kalitesini analiz etmeye çalıştığım bu bölümün galibi her ne kadar birz uzun bulsam da Apple'ın iPhone 5'i oluyor.
[h=2]Ekran[/h]Ekran karşılaştırmasının detaylarına girmeden önce Apple'ın bu alanda bugüne kadar çıkardığı Retina ekranlar ile diğerlerine öncülük ettiğini hatırlatmak isterim. Samsung ise artık kendisi ile özdeşleşen AMOLED ekranlar üzerindeki uzmanlığını iyice ilerleterek Apple'ı yakalamk üzere bir noktaya gelmiş durumda. Cihazların ekranlarının teknik özelliklerini kağıt üzerinde karşılaştırdığımız zaman terazinin kefesinin bir yanında 4 inçlik, 1136 x 640 piksel çözünürlüğe ve 326 ppi ekran derinliğine sahip olan Retina teknolojisine sahip iPhone 5'i diğer yanında ise 5 inçlik, 1920 x 1080 piksel çözünürlüğe, 441 ppi ekran derinliğine sahip Galaxy S4 duruyor.
Kağıt üzerindeki karşılaştırmada iPhone 5'den altı ay sonra piyasaya sürülen Galaxy S4 oldukça avantajlı duruyor. Peki ama iş pratiğe geldiğinde aradaki fark ne kadar anlam kazanıyor?
Her iki cihazı da yanyana koyarak beraber bir analize soktuğumuzda Galaxy S4'ün siyah renkleri oldukça derin göstermesiyle ünlü Amoled ekranının LCD ekranlara karşı gösterdiği üstünlüğün iPhone 5'in Retina ekranına pek sökmediğini görüyoruz.
Öte yandan kontrastların yansıtılmasında Galaxy S4 rakibi iPhone 5'e kıyasla oldukça iyi bir iş çıkarıyor. Ekran parlaklığında ise iPhone 5'in yanına yaklaşamıyor.
Renk gösterimlerinde Samsung oldukça doygun ve güçlü bir kontrast ortaya koyarken, Apple ise daha parlak ve net bir gösterim sergiliyor.
Her iki cihazın ekranlarının değişik açılardan görüntülenmesinde iPhone 5 rakibine karşı tartışmasız bir üstünlüğe sahip. Yukarıdaki fotoğraftada bu alandaki karşılaştırmaya ışık tutan bir görüntü yakalayabilirsiniz.
Sonuç: Samsung her ne kadar OLED teknolojisi üzerinde mükemmel bir mesafe kaydetmiş olsa da yine de Apple'ın iPhone 5'in gerisinde kalmaktan kurtulamamış. Fakat yakın gelecekte bu durumun tersine dönmesi kanımca gayet mümkün. Galaxy S5 ile iPhone 6 arasındaki ekran karşılaştırma testinin sonuçlarının çok daha farklı olacağına eminim.
[h=2]Yazılım[/h]Birbirinden siyah ile beyaz kadar ayrı olan iki farklı işletim sistemi ve kullanıcı arayüzüne sahip olan cihazları yazılım olarak karşılaştırdığımızda iPhone 5'de oldukça güvenli ve dengeli bir ekosistem içerisinde kişiselleştirme opsiyonları oldukça kısıtlı bir dünya varken Galaxy S4 cephesinde ise bugüne kadar hiç bir akıllı telefonun sahip olmadığı ve de muhtemelen yakın gelecekte de kolay kolay sahip olamayacağı bir zenginlik ve esneklik görüyoruz.
[h=2]Siri ve SVoice Özelliklerinin Karşılaştırılması[/h]Her iki cihazın da sesli arama yapma imkanı tanıyan yazılımlarını test ettiğimde Galaxy S4 içerisinde yer alan S Voice'un her anlamda iPhone 5 'in Siri'sine üstünlük sağladığına şahit oldum.
Sonuç: iPhone 5'in yazılım anlamında Galaxy S4'ün yanına bile yaklaşması pek mümkün görünmedi.
[h=2]Kamera[/h]Kağıt üzerindeki karşılaştırmada Galaxy S4 sahip olduğu 13 megapiksellik arka yüz kamerası ile iPhone 5'in 8 megapiksellik kamerasından daha iyi gözüküyor. Fakat aynen ekran alanındaki karşılaştırmada olduğu gibi iş pratiğe dökülünce sonuç değişiyor mu?
Her iki cihazda da fotoğraf çekimine özel bir fiziksel tuş bulunmamakta. Fakat iPhone 5'de fotoğraf uygulamasını çalıştırdığınızda ''ses kısma'' tuşunu deklanşör olarak kullanabiliyorsunuz. Oldukça önemli bir artı olarak bu artı özellik yanındad iPhone 5, kullanıcısına çok fazla çekim opsiyonu sunmuyor. iPhone 5'in kamera çekim uygulamasında kullanıcıya snulan seçenekler otomatik flaş, HDR ve Panorama modlarının seçimi ile sınırlı kalıyor.
Öte yandan Galaxy S4 ise kullanıcısına oldukça zengin seçenekler sunmakta. Bu anlamda GS4 yine yazılmı ile göz kamaştırıyor.
Aşağıda her iki cihazın değişik karşılaştırma kriterlerinde ortaya koymuş olduğu performanslara göz atabilirsiniz.
Sonuç : Oldukça sıradan bir kullanıcı arayüzüne sahip olan iPhone 5 havalı uygulamaları olmamasına rağmen işini yapıyor. Öte yandan Samsung Galaxy S4 kullanıcısını yazılım anlamında bulutların üzerinde gezdirirken kağıt üzerinde sahip olduğu teknik üstünlükleri sonuca da yansıtabiliyor kanımca. Fotoğraf çekim kritirenin galibi burun farkıyla da olsa Galaxy S4 oluyor.
[h=2]Performans[/h]iPhone 5 ile Galaxy S4'ün kağıt üzerindeki karşılaştırmalı analizinde GS4 sahip olduğu 2GB sistem RAM'i ve 1.9 Ghz'lik dört çekirdekli Snapdragon S600 işlemcisi (Exynos 5 Octa ile gelen işlemcisi biraz daha güçlü) ile 1.2 GHz'lik çift çekirdekli A6 işlemcili iPhone 5'e göre anlamlı bir üstünlüğe sahip.
İşlemci performans testlerinin sonuçlarına baktığıomızda bu alanda saygın bir karşılaştırma testi olan Geekbench 3163 puan alan GS4'ün 1595 puanlı iPhone 5'i ikiye katladığını görüyoruz.
Adeta ışık hızında çalışan Galaxy S4'ün performansına örnek olarak sistemi oldukça yoran Dead Trigger isimli oynarken arka fonda 10'dan fazla widgeti çalıştırmanın hiç bir sıkıntı yaratmamış olmasını gösterebilirim.Bu arada GS4'ün hafızasının microSD kart ile genişletilebiliyor oluşu da iPhone 5 karşısında oldukça önemli bir artı unsur.
Öte yandan iPhone 5'in çoklu işlem yani multitasking özellikleri sahip olduğu donanımsal kısıtlar nedeniyle GS4'e kıyasla çok daha belirgin sınırlara sahip.
Donanım ve performans alanında Galaxy S4 bariz bir şekilde tüm puanları topluyor. Bu arada iki cihaz arasında pil gücü konusundaki farklılıklara da değinmek gerekiyor. 2600 mAh'lık pil gücüne sahip olan GS4 1440 mAh'lık rakibine adeta toz yutturuyor. Fakat bu noktada cihazların eklran boyutları arasındaki farklılığı da adil olmak adına göz önünde bulundurmamız gerekiyor.
[h=2]Sonuç[/h]Samsung Galaxy S4 ile iPhone 5 arasındaki karşılaştırmada her iki cihazın kağıt üzerinde sahip olduğu özelliklerin karşılaştırılması noktasında Galaxy S4'ün hemen hemen her alanda tartışmasız bir üstünlüğü bulunuyor. HD çekim yapabilen ve mükemmel yazılımlarla desteklenmiş bir kamera, çok daha hızlı bir işlemci ve çok daha uzun ömürlü bir pil bunlar içerisinde en öne çıkanlar. Fakat öte yandan iş günlük kullanıma yani bir anlamda pratiğe geldiğinde iPhone 5 her ne kadar daha düşük özelliklere sahip olsa da dişlerini gösteriyor.
iPhone 5'in Galaxy S4'e karşı mutlak üstünlükleri ise dizayn, malzeme kalitesi ve ekran kriterlerinde. iPhone 5 her anlamda Galaxy S4'e göre çok daha özenle geliştirilmiş ve şık bir dizayne sahip. Malzeme kalitesi ise Apple'ın her alanda sahip olduğu şıklığa sahip. iPhone 5'in retina ekranı S4'ün Super AMOLED'ine göre daha yüksek parlaklığa ve daha canlı renklere sahip.
Her iki cihazın yazılım anlamında birbirlerinden çok ciddi farklılıkları bulunuyor. Galaxy S4 bugüne kadar hiç bir akıllı telefon içerisinde görülmemiş ve kısa vadede muhtemelen görülemeyecek derecede zengin yazılım seçeneklerine sahip ike iPhone 5'in bu alanda pek de bir çekiciliği yok. Ama Apple'ın yıllardır tek bir cihaz üzerinde çalışmasının getirisi olan yazılım ile donanım arasındakli mükemmel uyum ve optimizasyonu da ciddiye almak gerekiyor.
Son tahlilde Galaxy S4 ile iPhone'un çıkış tarihleri arasında 6 ay fark olduğunun ve iPhone 5'n aradki bu farka rağmen hala Galaxuy S4 ile karşılaştırılabilecek bir cihaz olarak piyasada var olabildiğinin altını çizmek istiyorum. Tüm farklı kriterler göz önünde bulundurulduğunda Galaxy S4 iPhone 5'e genel olarak bir üstünlük sergiliyor. Fakat bu noktada dikkat çekmek istediğim husus iPhone 5'in Galaxy S4'e karşı sağladığı üstünlüklerin hepsinin HTC One tarafından da GS4'e karşı sağlanmış olması. Bu bağlamda HTC One ile iPhone 5'in karşılaştırılmasının önem kazandığı aşikar. Önümüzdeki günlerde bu iki cihazı da derinlemesine karşılaştırarak bloğumuz üzerinde görüşlerimi sizlerle paylaşacağım.








 


Baskentliia

Baskentliia

Üye
İphone daha kaliteli
 

MaxipmaN

Üye
oyun performansında ip5 daha iyidir bence
 
farukbekl

farukbekl

Üye
Tabikide
 


Üst Alt