Sağlıklı mangal yapmanın yolları

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Haydar

Haydar

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
Sağlıklı mangal yapmanın yolları
18.07.2012 00:00 Mangal üzerinde yüksek ateşte uzun süre duran
gıdalarda kanserojen maddeler açığa çıkabiliyor Mangal sırasında, polisiklik aromatik hidrokarbon gibi
kanser yapıcı maddeler yüksek düzeye çıkıyor.
Özellikle pişirme sırasında, kömür tozları besinlerin
üzerine yapışabildiği için kanser riski oluşuyor.
Metabolizma ve iç hastalıkları uzmanı Dr. Ayça Kaya
mangalla ilgili merak edilen soruları cevaplıyor: -Mangal yaparken en sık yapılan hatalar nelerdir?
Mangal yaparken en sık yapılan hatalar pişirilecek et
seçimi ve yöntemden kaynaklanıyor. Eti yağlı
seçmek ve ateşe çok yakın yerleştirmek en büyük iki
mangal hatası. Türk halkı mangal yapmaya çok
düşkün olduğundan seçilecek en iyi korunma yöntemi tabii ki tamamen vazgeçmek değil ancak mangal
sıklığını azaltmaktır.
- Sağlıklı mangal yapmanın püf noktalarını nelerdir?
Kömür, mangal seçimi, mangal temizliği, ızgara
yüksekliği nasıl olmalı?
Sağlıklı mangal için pişirme yönteminden önce, et ve et ürünlerini, özellikle de kırmızı eti azaltıp sebze
seçimine ağırlık vermelyiz. Mangalda patlıcan, kuru
soğan, patates, yeşil biber gibi sebzeleri közleyin ve
tabağınıza daha çok bunlardan koymaya çalışın.
İkinci olarak mangal yapma sıklığınızı azaltılmasını
öneriyorum. Et ve et ürünlerini uzun süreli mangal üzerinde
pişirmek kanserojen maddelerin çıkmasına sebebiyet
verdiği için, mangaldan önce biraz pişirmek bu riski
azaltacaktır. Örneğin 5 dakika fırında pişirmek gibi.
Küçük parçalı etler daha çabuk pişer, bu nedenle
pişirme süresini azaltmak için küçükparçalı ürünler tercih edilmelidir. Kömürün iyice kor haline gelmesine
özen gösterin; etle kömür arasındaki mesafeyi
mümkün olduğu kadar uzak tutun. 15 cmlik bir
mesafe yeterli olacaktır. Kömür iyice kor haline
geldikten sonra pişirme işlemine başlanmalı ve et ile
ısı kaynağı arasında belirli bir mesafe bırakılmalıdır. Böylece etin yavaş yavaş pişmesi sağlanmalıdır.
Mangalınızı yağlamak zararlı maddelerin ete
yapışmasını engelleyecektir. Mangalı kullandıktan
sonra iyice temizlemek, mangala yapışmış zararlı
maddelerin sonraki seferde gıdalarınıza yapışmasını
engeller. - Duman da mangalın zararlı yönlerinden biri, nasıl bir
zarar veriyor ve bunu önlemek için neler yapabiliriz?
Duman da kanserojen etki yaptığı için, besinin yağı
ve suyunun ateşe düşmesini ve dolayısıyla duman
oluşturmasını engellemek gerekir. Yağsız etler daha
az damlayacağı için daha az duman oluşur. Bu nedenle pişirilecek etleri seçerken daha az yağlı etleri
tercih etmek gerekir.
- Mangal etinin yanında, zararını azaltıp daha sağlıklı
hale getirmesi için, ne yenmesini tavsiye edersiniz?
Etin yanında C vitamini açısından zengin taze
sıkılmış portakal suyu ve bol maydanoz salatası yiyin. Antikanserojen maddeleri içeren (likopen,
polifenol, isoflovanoid, allium gibi bileşikler) sebze ve
meyveler tüketilerek mangalın zararlı etkilerine karşı
dengeleme yapılabilir.
 


Emrgncy

Emrgncy

Üye
Yelleeeee.... Atın ölümü arpadan olsun Haydar :ehe


































Şaka şaka..
dikkat ederim bundan sonra :D

Bilgi için :tşk:
 
Haydar

Haydar

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
Eyvallah Hidayet abi :)
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Benzer Konular

Baydırman
Cevap
1
Görüntüleme
386
rear2011
Haydar
Cevap
0
Görüntüleme
499
Haydar
Haydar
Cevap
4
Görüntüleme
708
Pro.Leon


Üst Alt