Polikistik böbre hastalığı nedir ? Nedenleri , Belirtileri , Tedavisi !

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Kobra_FighterTR

Kobra_FighterTR

Üye
    Konu Sahibi
Polikistik böbre hastalığı nedir ? Nedenleri , Belirtileri , Tedavisi !
Polikistik böbrek hastalığı,

kalıtsal bir yapı bozukluğudur.İşlev gören böbrek dokusunun zamanla azalmasıyla , farklı boyutlarda kistlerin alması sonucu böbrek yetmezliği, karaciğer hastalıkları, üremi ortaya çıkmaktadır. Böbreklerimizde kist gelişimine yol açan çeşitli hastalıklar vardır. Bu hastalıklardan bazıları kalıtsaldır, yani irsidir. Bazıları ise kalıtımla ilişkisiz bir şekilde gelişir. Polikistik böbrek hastalığı, kalıtsal böbrek hastalıkları içinde en sık görülenidir.


Polikistik Böbrek Hastalığı belirtileri ve seyri :
Hastalarda, uzun yıllar içinde böbrek fonksiyonlarında giderek bir azalma görülebilir. Yüksek tansiyonu olan hastalarda hem böbrek yetersizliği gelişimi daha hızlıdır hem de kalp ve damar sorunları daha sıktır. Bu nedenle, bu hastalarda kan basıncının düşürülmesine büyük önem verilmelidir.
Ailesinde Polikistik Böbrek Hastalığına Bağlı Olarak Böbrek Yetersizliği Gelişmiş Olan Bir Hastada, Hastalık Aynı Şekilde Böbrek Yetersizliği İle sonuçlanabilir.
Yapılan araştırmalar sonucunda, aynı aile içindeki değişik hastaların polikistik böbrek hastalıklarının seyrinin çok farklı olabileceği görülmüştür. Bu nedenle, aile içindeki bir hastanın hastalığının seyrine bakarak, diğer hastanın hastalığının nasıl seyredeceği ile ilgili tahminde bulunulmamalıdır
Polikistik Böbrek Hastalığı Olanların Diyette Dikkat Etmesi Gereken Konular
Böbrek yetersizliği ve yüksek tansiyonu olmayan polikistik böbrek hastalarının özel bir diyet yapmalarına gerek yoktur. Yüksek tansiyonu olan hastalar tuzsuz diyet almalıdır. Bununla birlikte, hastaların kan basıncı normal bile olsa, az tuzlu diyet ile beslenmeleri daha uygundur. Zamanla yüksek tansiyon gelişme olasılığı söz konusu olduğu için, hastaların az tuzlu diyete alışmaları yararlıdır. Fazla kilolu olmanın, damar sertliği, yüksek tansiyon, kalp ve damar hastalıkları başta olmak üzere, çok sayıda sağlık sorununa yol açtığı bilinmektedir.
Ayrıca, fazla kilolu olan böbrek hastalarında, böbrek yetersizliği riskinin daha yüksek olduğuna ilişkin veriler de vardır. Bu nedenle, polikistik böbrek hastalarının kilo almamaya dikkat etmesi, fazla kilolu olanların da zayıflaması çok önemlidir. Bu açıdan, yüksek kalorili gıdaları en aza indirmenin yararı vardır.
Bazı deneysel çalışmalarda, kafeinin, böbrek kistlerini artırıcı etki gösterebileceğine ilişkin veriler elde edilmiştir. Bu olumsuz etkinin, insanlarda ne derece önemli olduğu henüz bilinmemektedir. Yine de, zararlı etkisinin olabileceği düşünülerek, aşırı çay ve kahve tüketiminden kaçınılması önerilir. Böbrek yetersizliği olan hastaların ise, hekimleri tarafından önerilen özel diyetleri uygulamaları gerekir.


Polikistik Böbrek Hastalığı Olan Bir Hastanın Böbrek Yetersizliği Gelişmesi İhtimalini Azaltmak İçin Nelere Dikkat Etmesi Gereklidir?
Polikistik böbrek hastalığında kist gelişimini önleyen veya yavaşlatan herhangi bir tedavi henüz bilinmemektedir. Fakat deney hayvanlarında yapılan bazı çalışmalarda, bazı ilaçların olumlu etki gösterebileceğine ilişkin sonuçlar elde edilmiştir.
Yüksek tansiyonu olanlarda böbrek yetersizliği gelişmesi riski daha fazla olduğu için, yüksek tansiyonun tedavisi çok önemlidir. Ayrıca, sigara içen böbrek hastalarında, böbrek yetersizliği daha kolay geliştiği için, hastalar kesinlikle sigara içmemelidir.
Polikistik böbrek hastalığında, idrar yolu enfeksiyonu gelişmesi ve taş oluşması riski normal bireylere göre daha yüksektir. Bu riski azaltmak amacıyla, hastaların günlük sıvı alımını artırmaları önerilir.


Polikistik Böbrek Hastalığı Olan Bir Hasta Gebe Kalabilir mi?
Polikistik böbrek hastalığı olanlar gebe kalabilirler. Fakat yüksek tansiyon ve böbrek yetersizliği varsa, gerek annede gerekse bebekte komplikasyon riski yüksektir. Böyle hastalarda, gebelik sırasında kan basıncı daha da yükselebilir ve böbrek işlevleri daha da kötüleşebilir. Ayrıca, böyle gebeliklerde ölü doğum, erken doğum veya bebekte gelişme bozukluğu olabilir. Kan basıncı kontrol altında olan ve böbrek yetersizliği olmayan hastalar, arzu ederlerse gebe kalabilirler. Gebe kalmayı arzu eden hastalarda, bu hastalığın %50 olasılıkla çocukta da gelişebileceği unutulmamalıdır.


Diyaliz Tedavisi Gereken Polikistik Böbrek Hastalarında Hangi Diyaliz Yöntemi Daha Uygundur?
İleri derecede böbrek yetersizliği gelişen hastalarda, hemodiyaliz (makine ile diyaliz) veya periton diyalizi (karın diyalizi) tedavileri uygulanabilir. Kistler nedeniyle böbrekleri ve karaciğeri çok büyük olan hastalarda, bazen periton diyalizinin uygulanmasında sorunlar olabilir. Diyaliz tedavileri dışında, böbrek nakli de başarıyla uygulanmaktadır.

Böbrek Nakli Düşünülen Polikistik Böbrek Hastalarında Nelere Dikkat Edilmelidir?
Bu hastalarda böbrek naklinin başarısı, diğer hastalardakine benzerlik gösterir. Burada dikkat edilmesi gereken çok önemli bir konu, akrabalardan yapılan nakillerden önce, böbrek verici adayında bu hastalığın bulunmadığından kesinlikle emin olunmasıdır.
Böbrek nakli öncesinde, kistleri olan böbreklerin ameliyatla çıkarılması gerekmez. Böbrekleri ileri derecede büyümüş olan hastalarda ya da böbreklerinde tedavi ile düzelmeyen enfeksiyonların olması durumunda, nakil öncesi böbreklerin çıkarılması gerekebilir.
Polikistik böbrek hastalarında, barsaklarda divertikül sıklığının yüksek olması ve divertiküllere bağlı komplikasyonların diğer hastalara göre daha sık görülmesi nedeniyle, nakilden önce hastaların divertikül açısından taranması önerilebilir.
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...


Üst Alt