Nana ( Yazarı Kimdir ? / Özeti )

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Doğuş Pertez

Doğuş Pertez

Admin
    Konu Sahibi
Nana ( Yazarı Kimdir ? / Özeti )
Nana kitabının yazarı kimdir
Nana kitabını kim yazdı
Nana kitabının yazarı: Emine Zola'dır.

Nana, Zola'nın yirmi ciltlik Rougon-Macquari roman dizisinin en unutulmaz cildidir. Nana, bir fahişedir. İlk önceleri bir tiyatro oyuncusu olan Nana daha sonra fahişe olur ve hayatı bir düşüş içine girer. İlk basıldığı gün on binler satan ve Fransa'yı ayağa kaldıran "Nana" eleştirmenler arasında da büyük ayrılıklara ve tartışmalara yol açmıştı.

İnsan dışı bir cinelliğin dünya edebiyatındaki simgesi olan "Nana" dünyanın en eski mesleği olan fahişeliğin edebiyattaki en mitik örneğidir. Yazarı Emile Zola bu roman için şöyle der: "Nana'nın konusu özellikle şudur: Kıçı üzerinde hayatını sürdüren bir toplum. Henüz kızışmamış ve peşindekilerle sürekli alay eden bir dişi bir köpeğin ardından koşan bir köpekler sürüsü..."

Bu romanda Zola, bir kadının, bir rejimin (II. İmparatorluk Fransa'sı) ve bir toplumun çürüyüşünü resmediyor. Bu resimde cinsellik, tarih ve mit hep birlikte yaşıyor ve tükeniyor; aynı anda ve aynı kötü ağız kokusu içinde.


Emile Zola, 1840'da doğdu. Babasını küçük yaşta kaybeden Zola'nın hayatı zorluklar içinde geçti. Öğrenimini yarıda bırakarak 1862'de Hachette'te işe başlaması talihini döndürdü. İlk hikayeleri 1864'te basıldı. Le Figaro'da yazıları çıkmaya başladı. 1867'de kısa sürede ona şöhretin kapılarını açan Therese Raquin'i tamamladı. Zola'nın toplam 21 ciltten oluşan Rougon-Macquart'lar, tanınmış romanları Nana, Germinal ve Meyhane'yi de kapsamaktadır. Bu dizi onu Fransa'da Natüralizm akımının da öncüsü yapmıştır. Zola'nın şöhreti, 1897 yılında Fransız ordusunda Yahudi olması nedeniyle askeri yargının duyarsızlığına kurban giden Yüzbaşı Dreyfus'un davası sırasında gösterdiği entelektüel tutumla birlikte pekişmiş ve kendisinden sonra gelen birçok edebiyatçıya siyasi konularda da bir yazın adamının angaje olabileceğine dair bir gelenek bırakarak örnek olmuştur. Fransa devlet başkanına karşı yazdığı İtham Ediyorum yazısı yüzünden Emile Zola bir süre Londra'da yaşamak zorunda kalmış, adaletin yerini bulmasıyla birlikte ülkesine dönmüştür. Zola, 1902 sonbaharında duman zehirlenmesinden ölmüştür.
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Benzer Konular

Doğuş Pertez
Cevap
2
Görüntüleme
2K
doctorrr
Cevap
0
Görüntüleme
417
doctorrr
Doğuş Pertez
Cevap
0
Görüntüleme
2K
Doğuş Pertez


Üst Alt