KIBRIS TÜRK DEVLET TİYATROLARI (KIBRIS) ( Ulaşım / Adres / Bilgiler / Tarihçe )

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Doğuş Pertez

Doğuş Pertez

Admin
    Konu Sahibi
KIBRIS TÜRK DEVLET TİYATROLARI (KIBRIS) ( Ulaşım / Adres / Bilgiler / Tarihçe )
İLETİŞİM BİLGİLERİ:

Okullar Yolu No:49 Yenişehir
LEFKOŞA KKTC
TEL: 0392 2287191
E-Mail: [email protected]
[email protected]

Genel Bilgi: (Hakkında - Tarihçe)

1958 yılında, Lefkoşa`da kurulan Güzel Sanatlar Derneği`nin tiyatro kolunda aktif görev alan Üner Ulutuğ, 1962 yılında konservatuarın tiyatro bölümünden mezun olmuş, adaya döndükten sonra Kemal Tunç ile beraber Kıbrıs Radyo Yayın Korperasyonunda çalışmaya başlamıştır. Ayla Haşmet ve Hilmi Özen de Türk Maarif Dairesi öğretmen kadrosuna alınmışlardır.
Güzel Sanatlar Derneği`ndeki eski arkadaşlarının katılımıyla amatör ve bağımsız bir tiyatro grubunun oluşturulması düşüncesi gerçekleşmiş, Üner Ulutuğ ve Kemal Tunç 1963 yılının hemen başında İLK SAHNE`yi oluşturmuşlardır.

İlk Sahne`nin ilk oyunu, Vedat Nedim Tör`ün KÖR adlı eseridir. Bu oyunu Üner Ulutuğ yönetmiş, ayrıca Kör rolünü de oynamıştır. Diğer rollerle Hatice Söğüt, Kemal Tunç ve Biler Demircioğlu görev almışlardır. Aynı sezon "İlk Sahne" Cephede Piknik, Pusuda ve Duvarların Ötesi oyunlarını da sahnelemiştir.
Kıbrıs Türk Devlet Tiyatroları, 43 yıllık tarihinde, toplam 96 oyun sergilemiştir.
Halkına Tiyatro Sanatı yolu ile ulaşmaya çalışan, onları eğlendirmeyi, eğitmeyi ve düşündürmeyi amaçlayan ve bunu yaparken de Tiyatronun kendi doğasındaki estetikten uzaklaşmayan Kıbrıs Türk Devlet Tiyatroları, çalışmalarına ara vermeden devam etmiştir.

Tarih 27 Şubat 1999......
K.T. Devlet Tiyatroları sahnesine son çıkanlar itfaiyeciler olmuştur.
K.T.Devlet Tiyatrolarında çıkan bu yangın, zor ve uzun bir dönemin başlangıcının da sinyallerini veriyordu.
Herşeye rağmen tiyatro yapmaya çalışan K.T. Devlet Tiyatroları sanatçıları, salonsuz olmalarına rağmen güçlükle de olsa çalışmalarını sürdürmüş, ama beklenen desteği bulamamaları ve verilen sözlerin yerine getirilmemesi K.T. Devlet Tiyatrolarını yok olma tehdidi ile karşı karşıya getirmiştir.

Ciddi oyuncu eksikliği içerisine giren, neredeyse oyun çıkaramaz duruma gelen ve seyircisini kaybeden K.T.Devlet Tiyatroları, 2003 sezonunu da salonsuz ve verimsiz bir şekilde perdelerini kapatmıştır.
3 Mart 2004 tarihinde Kıbrıs Türk Devlet Tiyatroları müdürü olarak göreve başlayan Mehmet Ulubatlı, bitmiş ve yok olmak üzere olan K.T. Devlet Tiyatrolarını yeniden bir yapılanmaya götürmek için kolları sıvamıştır.
2004 yılı, K.T. Devlet Tiyatroları için, yeni, zor ve uzun bir yolculuğun başlangıcıdır.
K.T.Devlet Tiyatroları sıfırdan yaratılmaya başlanmıştır.....
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Benzer Konular

Selim Baltaci
Cevap
0
Görüntüleme
226
Selim Baltaci
Selim Baltaci
Cevap
0
Görüntüleme
312
Selim Baltaci
Selim Baltaci
Cevap
1
Görüntüleme
352
Selim Baltaci
TheNightMare.
Cevap
0
Görüntüleme
439
TheNightMare.


Üst Alt