Katiplik Sınavı,Adalet Meslek Yüksek Okulu,Katiplik Alım Ve şartları,Adliye Katipliği Sınavı

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
' KalendeR '

' KalendeR '

Üye
    Konu Sahibi
Katiplik Sınavı,Adalet Meslek Yüksek Okulu,Katiplik Alım Ve şartları,Adliye Katipliği Sınavı

Bu konuyu açma sebebim şudur ki arkadaşlar: Özellikle son zamanlarda bir hayli yoğun alımlarda bulunan hukuk alanındaki adliye katipliği hakkında bu bölüme girmek isteyen arkadaşların bilgi sahibi olmalarıdır.
Konuyu kendi bilgilerimle açıyorum yani googla da falan bir araştırma yapmadan;ama aslının da bundan pek farklı olacağını sanmıyorum meselemizin.O yüzden yine de yanlışım olduğunu düşünen ya da ekleme çıkarmada bulunmak isteyen arkadaşlar olursa kendilerine şimdiden teşekkür ediyorum.

Nedir Katiplik ?
Katiplik denilince birçoğunuzun aklına '' Yaz Kızım ! '' edaları gelebiliyor;fakat katiplik yalnızca hakimin söylediğini yazıya geçiren kişinin işinin adı değildir. Katiplik genel bir kavramdır.Mahkemedeki yazıcılık,yalnızca katipliğin bir alanıdır.
Katiplik yapan kişi adliyede tabiri caizse evrak koşturur,dosyalarla uğraşır,yazım işlerine bakar vs..O yüzden adliye açalışanları alımları gerçekten oldukça yoğun sayıdadır.
Normal memur statüsünde olup cumartesı pazarınız ve resmi tatilleriniz olacaktır.Ve en kötüsü 1.300 veya üzeri maaş alıcaksınız.Gerçekten kebap bir iş.

Katiplik İçin Hangi Sınavlara Girilmeli Ve Bu Sınavlardan Kaç Puan Alınmalı
Katiplik işi için hukuk bölümlerinden(açık öğretim de olsa farketmez) mezun olmanız sizlerin yararına olacaktır.Çünkü alımlarda derecelendirilme yapılırken ilk sıralar hukuk alanında lisans ve ön lisans mezunları yer alır.Daha sonra normal lise çıkışlıları alınır.
İlk aşama olarak lise mezunu olup Kpss'ye girip 70 ve üzeri puan almanız gerekecektir.Bu puanla ilgili alanı tercih edip katipliğin özel bünyesinde gerçekleştirdiği yazı yazma sınavı ve mülakatına katılacaksınız.Şu an tam olarak aklımda değil ama yanılmıyorumsam dakikada 70-90 kelime yazmanız gerekiyordu bunun için.Bu sebeple 10 parmak klavye kullanımı hakkında donanımlı olmanız yararınızadır.Bütün bunların ardından seçilip seçilmemenize kalıyor iş..

Katiplik Mulakatı Soruları
Genel olarak birçok devlet dairesi alımlarında sorulan sorular birbirine çok benzerler.Atatürk ilke ve inkilapları,genel kültür,tarih vs.. Ama aslında bu mülakatlarda bu sorulara vermiş olduğunuz cevapların yanında daha da önemli olan bu işi ne kadar isteyip istemediğinizdir. Yoğun bir iş altında çalışabilecek misiniz ? İnsanların işlerini en kısa zamanda bitirip vicdanınızı rahatlatacak mısınız ? Yoksa nasıl olsa maaşım yatıyor deyip siz de yan gelip yatacak mısınız ? Asıl önemli olan gerçekten de bu işi dürüstçe yapacağınızı ve bunu başarabileceğinizi onlara göstermektir.

Genelde bu tarz alımlarda 100 de 50 oranında referansı olan kişiler ver torpıil kullanan kişiler alınırlar.Bu bir kanun sayılır:)Tabi ki hakkıyla kazananlar da olacaktır.Bu yüzden kendinizin alımlar listesinin en üstlerinde olmasını istiyorsanız açık öğretimden de olsa 2 yıllık bir adalet okulu bitirmeniz gerekir.daha sonra lisans mezunu da olunca kalem memuruluğuna kadar yükselebilirsiniz.
Ekleyeceklerim bu kadar.Bu, iş alanını düşününlerin bunu iyi değerlendirmeleri dileğiyle
 


By_GaBLiN

By_GaBLiN

Üye
Teşekkürler :)
 
' KalendeR '

' KalendeR '

Üye
    Konu Sahibi
Faydası oldu mu Oğuz
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...


Üst Alt