Karadeniz Bölgesi Hakkında Tüm Bilgiler.

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Mali Özdemir

Mali Özdemir

Üye
    Konu Sahibi
Karadeniz Bölgesi Hakkında Tüm Bilgiler.
KARADENİZ BÖLGESİ

Yemyeşil ormanlarla kaplı dağlar, vadiler ve ovalarla uzayıp giden sahiller... Çay, fındık, tütün ve mısır yetiştirilen tarım alanları, dağların genelde denize dik olarak indiği dar sahil bandına paralel olarak uzayıp giden karayolu, koylar, balıkçı köyleri ve plajlar...
Yeşili doyasıya görebileceğinizi bu şirin bölgede geziye ,köpüren denizi ve uçsuz bucaksız fındık bahçeleriyle Akçakoca’dan başlayabiliriz.Sanayi kentleri Ereğli, Zonguldak, Karabük, ve iç kesimde yer alan Türk Mimarisi’nin birbirinden güzel örnekleriyle dolu Safranbolu’dan ve işlemeli bastonlarıyla ünlü Devrek’ten söz etmeden geçmeyelim. Sahile inildiğinde nefis tatil yerlerinden bazıları olan İnkum, Amasra ve Çakraz’a gelirsiniz. Cide ve İnebolu’dan geçip Sinop’a yaklaşırken, belki de zihninizden, ormanlar içinde hala Amazonlar’ dan izler var mıdır düşününcesin geçer. Mitolojik verilere göre, Amazon adı verilen savaşçı kadınlar bu bölgede yaşamış. Sinop ilimiz adını, bir Amazon kraliçesi olan Sinop’tan almıştır. Bu kent filozof Diyojen’in doğum yeri olup, Rüzgarlara kapalı doğal koylarıyla Karadeniz’in en güzel tatil yerlerinden biridir.
Samsun Karadeniz’in en büyük limanı, sanayi ve ticaret merkezidir. Samsun, Trabzon arasındaki sahilin en belirgin özelliği çok geniş alanları kaplayan fındık bahçeleridir.
Yüksek kayalık bir yarımada üzerinde kurulu Giresun Kalesi bir taç gibidir. Kaleden Giresun Kenti’nin doğu ve batı sahil kordonlarının eşsiz güzelliktedir. Tarihte ilk defa Romalı general Lucullus kirazı Giresun’da görerek yemiş, sevmiş ve Avrupa’ya götürmüştür.
Karadeniz sahillerinin en büyük ticari liman kenti Trabzon’dur. İran transit yolunun başlangıç noktası olup, Karadeniz’e kıyısı olan diğer ülkelerin limanlarıyla da bağlantısı mevcuttur. Trabzon Kalesi masa şeklinde bir alana kurulmuştur. Trabzon’daki en önemli yapı Ayasofya Müzesi’dir. İçi çeşitli fresklerle bezeli müzenin dış cephesinde rölyefler bulunur. Şehrin kuşbakışı olarak gören Boztepe Parkı ve Atatürk Köşkü’nden panoramik görünümler eşsiz güzelliktedir.Maçka yakınlarında Altındere Milli Parkı içinde Sumela Manastırı Bulunur.
Rize çevresi Türkiye’nin en yoğun yağış alan bölgesidir. Yeşilin her tonunun görülebildiği çevrede, setler üzerinde çay ekim alanları yer alır. Türkiye’nin çay üretim merkezi olan Rize Kenti’nin Ziraat Parkı’ndan görünümü adeta bir cenneti andırır. Hopa, Türk-Rus sınırında önce Karadeniz’deki son limanıdır.Hopa’nın güneyinde Artvin ili yer alır.Artvin, Çoruh Nehri Vadisi’ne yükseklerden bakan teraslarda kurulmuştur.Vahşi güzelliklerle dolu Çoruh, nehir sporları için idealdir.






Doğası ve tarihi ile Doğu Karadeniz
Trabzon, Rize, Giresun, Artvin, Gümüşhane ve Bayburt, tarihi, kültürel ve doğal güzellikleriyle ziyaretçileri bekliyor.

Ankara - Trabzon’daki dünyaca ünlü Sümela Manastırı, bölgede en çok ziyaret edilen yerler arasında bulunuyor. Rize’nin İkizdere İlçesi’ndeki Anzer Yaylası, muhteşem doğası ve dünyaca ünlü balının yanı sıra çok sayıda endemik türde çiçeğe de evsahipliği yapıyor. Doğu Karadeniz’e tur düzenleyen acentelerin gözdesi tarihi Giresun Kalesi, restoran, çay bahçeleri, parklar, yürüyüş yolları ve piknik alanlarıyla güzel bir gün geçirmek isteyenleri bekliyor.

Trabzon’un Maçka İlçesi’nin Altındere Köyü sınırlarındaki Altındere vadisine hakim Karadağ’ın eteklerinde sarp bir kayalık üzerinde kurulan dünyaca ünlü Sümela Manastırı, halk arasında “MeryemAna” olarak anılıyor. Sümela Manastırı şimdiki durumuyla varlığını 13. yüzyıldan itibaren sürdürüyor. 19. yüzyılda büyük binaların ilave edilmesiyle manastır muhteşem bir görünüm kazanmış, en zengin ve parlak dönemini yaşamış.
Trabzon’a 99, Çaykara İlçesi’ne 19 kilometre uzaklıkta, deniz seviyesinden 1090 metre yükseklikte bulunan Uzungöl, yamaçlardan düşenkayaların Haldizen Deresi’nin önünü kapatmasıyla oluşuyor.
Uzungöl, yeşili, yöreye uygun tarzda yapılmış eski ahşap evleri, trekking, kuş gözlemciliği, botanik amaçlı turların yanı sıra Şekersu, Demirkapı, Yaylaönü gibi yaylalara geziler düzenleme olanağı da sağlıyor.
Atatürk’ün 1934 ve 1937 yıllarında Trabzon’u ziyaretinde konakladığı çam korusu içindeki Atatürk Köşkü ise Trabzon Belediyesi’nce dekore edilerek müze haline getirilerek, turizmin hizmetine sunulmuş.



MUHTEŞEM ANZER YAYLASI​

Rize’nin İkizdere İlçesi’ne bağlı Anzer Yaylası, muhteşem doğası ve dünyaca ünlü Anzer Balı’nın yanı sıra çok sayıda endemik türde çiçeğe evsahipliği yapan yaylalarında kuş gözlemciliğine de imkan tanıyor. Çamlıhemşin İlçesi’ndeki, 1987 yılında turizm merkezi ilan edilen Ayder Yaylası, 3 bin metreyi aşan doruklar ve 2 bin metreye kadar yükselen ormanlarıyla göz kamaştırıyor.
1350 metre yüksekliğindeki Ayder’in kaplıcaları ise en fazla ilgi gören yerler arasında bulunuyor.
Ayder Yaylası ve çevresindeki birçok yaylayı içine alan 550 hektarlık alan Kaçkar Milli Parkı olarak ilan edilmiş ve koruma altına alınmış. Kaçkar Milli Parkı’nda huş tavuğunun yanı sıra çengel boynuzlu dağ keçisi gibi birçok yabani hayvan da bulunuyor.

Ayder Yaylası’ndan yaklaşık 45 dakika süren yolculuğun ardından ulaşılan Kavron Yaylası, doğal güzelliklerin yanı sıra heliski tutkunlarının da ilgisini çekiyor. Kavron Yaylası, yamaç paraşütü için uygun alanlardan birini oluşturuyor.




KUŞLARIN ÜREME ALANI GİRESUN ADASI​

Birinci derece doğal ve arkeolojik sit alanı olan Giresun Kalesi, kenti ikiyi bölen yarımada üzerine kurulu. Doğu Karadeniz’e tur düzenleyen acentelerin gözdesi kalede, restoran, çay bahçeleri, çocuk oyun parkları, yürüyüş yolları ve piknik alanları bulunuyor. Kalenin en yüksek noktasında, Atatürk’ün Muhafız Alay Komutanı Topal Osman Ağa’nın anıt mezarı bulunuyor.
Martı ve karabataklar başta olmak üzere birçok deniz kuşunun doğal üreme alanı olan Giresun Adası, Doğu Karadeniz’de insan yaşayabilen tek ada olma özelliğini koruyor. Kıyıdan 5 mil mesafede bulunan ve yaklaşık 40 dönüm alana sahip adada, manastır, gözetleme kulesi, dev şarap fıçıları ve surlar gibi tarihi kalıntılar bulunuyor. Mitolojide Aretias Adası olarak geçen Giresun Adası, 2. derece doğal ve arkeolojik sit alanı ilan edilerek koruma altına alınmış.
Giresun’da 13 yıl önce turizm merkezi ilan edilen Kümbet, Kulakkaya ve Bektaş yaylaları, doğal güzellikleri ve yayla şenlikleriyle turistlerin ilgisini çeken mekanlar arasında yer alıyor.




RAFTİNGİN GÖZDESİ: ÇORUH NEHRİ​

Artvin’in Şavşat İlçesi’ne 25 kilometre uzaklıkta bulunan Karagöl, yol güzergahındaki Meşeli ve Veliköy köylerindeki ahşap işlemeli geleneksel Şavşat evleri ve eşsiz manzarasıyla büyük kentlerin yoğunluğundan bunalanlar için ideal mekanlardan biri haline geliyor.
Şavşat İlçesi, her yıl Şubat ayında yapılan Karüstü Karakucak Güreşleri ile de yurtiçi ve yurtdışında ilgi odağı haline geliyor.
Çoruh Nehri, Türkiye’nin debisi en yüksek nehri olma özelliğiyle, yöreye her yıl rafting yapmak üzere gelen yerli ve yabancı turistlerinilgi odağı oluyor. Bayburt’tan başlayarak İspir ve Yusufeli güzergahıyla Artvin’den geçen 260 kilometre uzunluğundaki nehirde, 4 farklı etapta rafting yapılabiliyor.




18 BUZUL GÖLÜNDEN OLUŞAN ARTABELLER​

Gümüşhane’nin 17 kilometre kuzeybatısında, Torul İlçesi’ne bağlı Cebeli Köyü’nde bulunan Karaca Mağarası’nın, toplam alanı 1500 metrekare, uzunluğu ise 105 metre. Mağarada, sarkıtlar, dikitler, sütunlar, bayrak şekilleri, org desenli duvarlar, mağara çiçekleri, mağara incileri, traverten havuzları ve traverten basamakları bulunuyor.
Torul İlçesi Gülaçar Köyü sınırları içindeki Artabel Gölleri, gerek jeolojik ve jeomorfolojik gerekse flora ve fauna yönünden oldukça zengin değerlere sahip. Saha içinde yer alan 18 buzul krater gölünün devamlılığının sağlanması ve yörenin gelecek kuşaklara miras olarak aktarılabilmesi için Artabel Gölleri ve çevresi, Tabiat Parkı ilan edilmiş.
Gümüşhane’ye 74 kilometre, Özkürtün Beldesi’ne 22 kilometre uzaklıktaki Örümcek Ormanları içindeki göknar ağaçları, Tabiat Koruma alanı içinde bulunuyor.
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Benzer Konular



Üst Alt