İnternet Sitelerine Erişim Engeli Tartışması..

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
>>impacter<<

>>impacter<<

Üye
İnternet Sitelerine Erişim Engeli Tartışması..
Ankara Adliyesi hakimlerinden Yusuf Ziya Arıcan, internet sitelerinin erişime kapatılmasıyla ilgili olarak ''En büyük sıkıntı, bireysel hak ve özgürlükler ile kamu ve kişi güvenliğinin çatışması ve çelişmesi'' dedi.

Turk.İnternet.Com, Ankara Barosu ve Türk Telekom tarafından Bolu Abant Tabiat Parkı'nda, internet sitelerinin erişime kapatılmasıyla ilgili çalıştay düzenlendi.

Çalıştayda, Ankara Adliyesi hakimlerinden Yusuf Ziya Arıcan, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Arıcan, yasa koyucunun 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun ile düzenleme getirdiğini, düzenlemede bir taraftan dünyada gelişen anlayışa göre bireysel özgürlüklerin teminat altına alınmasına, diğer taraftan kamu ve kişi güvenliğinin gözetilmesine çalışıldığını ifade etti.

En büyük sıkıntının, bireysel hak ve özgürlükler ile kamu ve kişi güvenliğinin çatışması ve çelişmesi olduğunu kaydeden Arıcan, şunları söyledi:

"Kanunun 8. maddesinde 'erişimin engellenmesi' diyor. Yani teknik tabir 'erişimin filtrelenmesi' olabilir. Benim bu toplantılarda anladığıma göre, erişimin filtrelenebilmesi için teknik altyapı gerekiyor. Bir tercih yapmak gerekiyor. Bunun için ciddi yatırım yapmak gerekiyor. Bu şekilde bir altyapı çalışmasını zorunlu görüyorum. Aksi takdirde bir siteye erişim tamamen engellendiği zaman bütün site kullanıcılarını cezalandırılmış oluyorsunuz."

Arıcan, yasaya göre sitenin engellenmesine karar verdiklerini, teknik olarak bu terimi kullanmaktan başka çareleri olmadığını, sitede suç içeren unsurlar kaldırıldığı takdirde erişime açılabilmesi için gerekli işlemleri hemen başlattıklarını ifade etti.

"Erişimin engellenmesi kolay bir yol"

Çalıştayda sitenin erişimlerini engellemeye yönelik yöntemleri tartıştıklarını belirten Arıcan, şöyle devam etti:

"Site erişimlerinde dengeyi, adaleti ve ölçüyü nasıl bulabiliriz? Bizim tartışmamızın ana konusu bu. Hakaret içeren yayınlar yurtdışından yapılıyor.

Atatürk'e hakaret içeren yayınlar gibi. Kesinlikle yapan kişileri ulaşmanız mümkün değil. Fiber suçlarla mücadele konusundaki sözleşmeye de taraf olarak imza atmış değiliz. Bu konuda uluslararası arenadan yardım görmüyoruz. Yardım görmeyince bu suçların faillerini cezalandırma şansımız yok. Bu tür yayınları engellemek çözüm olarak görülüyor."

Arıcan, siteye erişimin engellenmesinin kolay bir yol olduğunu, bunun tüm site kullanıcılarını cezalandırmak anlamına geldiğini sözlerine ekledi.

Turk.İnternet.Com Genel Müdürü Füsun Nebil de internet içeriğinin bütün dünyada tartışıldığını belirterek, "Kamu değerleriyle bireysel özgürlükler arasında sınırı çizmeye çalışıyorsunuz. Birçok site kapatıldı, tartışmalara yol açtı. Bu kapatmalarda bazı sorunlar olduğunun farkındayız. Sitelere kendini savunma hakkı verilmiyor" diye konuştu.

Çalıştayda, birtakım kapatmalarda sitelere haber verilmesi sistemi kurulması gerektiğinin tartışıldığını belirten Nebil, bütün siteyi kapatmak yerine sadece sorun içeren sayfaların kapatılmasının da konuşulduğunu kaydetti.

Nebil, site kapatma uygulamalarında, müstehcenlik kavramının belirsiz olması, sakıncalı içeriğin çıkarılması yerine sitenin tamamının erişime kapatılması, ihtisas mahkemelerinin bulunmaması, site sahiplerine kapatmaya ilişkin bilgi verilmemesi ve savunma hakkı tanınmaması gibi temel sorunlar bulunduğuna dikkat çekti.

Çalıştaya Telekomünikasyon Kurumu, Ankara Cumhuriyet Savcılığı, Ankara Barosu, Adalet Bakanlığı, Yargıtay, Askeri Yargıtay Ceza Dairesi, Ankara Emniyet Müdürlüğü, Sermaye Piyasası Kurulu, Ulaştırma Bakanlığı, Radyo ve Televizyon Üst Kurulundan yetkililer katıldı.
 
cem532

cem532

Üye
kır ordan yasak masak yokkkkkkkkkkkkkkkk
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Benzer Konular

DiaBLoS
Cevap
3
Görüntüleme
379
fk555897
ALPARS™
Cevap
8
Görüntüleme
641
ALPARS™
Samsun55''
Cevap
3
Görüntüleme
434
TuRkiShCowboy
haltie
Cevap
2
Görüntüleme
456
haltie


Üst Alt