İman Nedir? iman

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
nasih

nasih

Üye
    Konu Sahibi
İman Nedir? iman

IMAN
islâm dininin temel esaslarindan birisi imandir. Bütün Peygamberler, önce iman esaslarini duyurmuslardir. Çünkü iman olmadan yapilan hiç bir ibadetin Allah katinda bir degeri yoktur. insan önce inanacak, sonra inancinin geregi olan ibadet görevini yapacaktir. Bunun için de imani ve imanin sartlarini bilmesi lazimdir.
imanin biri genel, digeri özel olmak üzere iki anlami vardir. imanin genel yani sözlük anlami, inanmak ve tasdik etmektir. ''iman'' kelimesinin bu manâda oldugu ayetler vardir. Bu ayetlerden birisi, Yusuf sûresindeki 17'nci ayet-i kerîme'dir. Yusuf aleyhi's-selam'in kardesleri, babalari Yakup aleyhi's-selam'a gelerek:

''Ey babamiz! Biz yaris yapiyorduk, Yusufu esyamizin yanina birakmistik; bir kurt onu yedi. Her ne kadar dogru söylüyorsak da sen bize iman etmezsin
(yani inanmazsin) dediler .(12)
iste bu âyet-i kerime'de "iman" bu genel anlamindadir.
imanin dindeki özel anlami ise; Peygamberimizin Allah tarafindan getirdigi kesin olarak bilinen her seyde onun dogruluguna inanmak ve onu tasdik etmektir.

''Peygamber ve mü'minler ona Rabbinden indirilene inandi.''
(1}) âyet-i kerimesindeki iman bu manâdadir.iman deyince bu anlasilmalidir.
Bu iman ne ile gerçeklesir? süphesiz inanma kalbin isidir. Dil ise kalbde var olan imani ifade eder.
Peygamberimizin Allah tarafindan getirdigi seylere içten inanan ve bunu ikrar eden kimse mümindir. içten inandigi halde bunu ikrar etmeyen, dili ile ifade etmeyen kimse her ne kadar Allah katinda mümin ise de, bu imani insanlar tarafindan bilinmiyecegi için ona islami hükümler uygulanmaz. Ayrica inandigini ikrar etmedigi için de günahkârdir. Bunun içindir ki, kitaplarda iman tarif edilirken, ''Kalb ile tasdik ve dil ile ikrardir'' denmistir. Yoksa içten inandigi halde herhangi bir sebeple bunu ifade etmeyen kimse Allah katinda mümindir.

(12)Yusuf, 12/17 (13) el-Bakara, 2/285


 
ksk_dennis

ksk_dennis

Üye
sagol açıklama için teşekkürler;)
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...


Üst Alt