İç savaş korkusu

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
HeiLmasTer®

HeiLmasTer®

Üye
    Konu Sahibi
İç savaş korkusu
Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’in, halk ve uluslararası toplumdan gelen ‘iktidar değişsin’ taleplerine karşın, Eylül’e kadar görevinin başında kalacağını açıklaması ülkeyi uçurumun eşiğine getirdi. Mısır Hükümeti, ‘’iktidar değişimi” taleplerini reddederken, Mübarek’in derhal istifa etmesi talebiyle sokaklara dökülen muhalifler, rejim yanlılarının gazabına uğradı. Mübarek taraftarları, muhaliflerin bulunduğu meydanı at ve develerle bastı, 3 kişinin öldüğü çatışmalarda yüzlerce yaralı olduğı bildirildi. Aralarında CNN ve AP muhabirlerinin de bulunduğu gazeteciler, rejim yandaşlarınca linç edilmek istendi. Kahire’de Tahrir Meydanı’nda yaşanan çatışmaların, Mısır ordusunun gösterilericilere “evinize dönün” çağrısının hemen ardından meydana gelmesi dikkat çekti. Öte yandan başkentte patlak veren çatışmalarda, isyanın ilk günlerinde göstericilere karşı aşırı güç kullanan polis birliklerinin parmağı olduğu öne sürülüyor. Göstericiler, bazı sivil giyimli polislerin de çatışmalara katıldıkları öne sürdü. Mübarek yanlısı gösteriler, ilk olarak Müslüman Kardeşler’in kalesi İskenderiye’de başladı. Muhalifler, rejimin, kanlı bir tahrikle İhvan’ı kışkırtmayı amaçladığını savunuyor.

ÜLKE KAN GÖLÜNE DÖNECEK!

Gözlemciler, muhalif kesimlerin, yıllardır yoksulluğun pençesindeki geniş halk kitlelerini içerdiğini, Mübarek yanlılarını ise, rejimden nemalanan orta ve üst sınıfların oluşturduğunu belirtiyor. Öte yandan Mısır yönetimini “panik halinde yeni taktikler” uygulamakla suçlayan muhalefet lideri Muhammed el Baradey, yaşananların mevcut yönetimin cani yönetim tarzını ve cani davranışlarını gösterdiğini savundu. “Ortalığın kan gölüne çevrilmesinden korkuyorum” diyen Baradey, Mısır’ın iç savaşa sürüklenmemesi için orduyu göreve çağırdı.

‘Cumhuriyet mitingi’ni Mübarek yanlıları yapıyor

Mısır’daki gösterilerle Türkiye’de gerçekleştirilen Cumhuriyet mitingleri karşılaştırılıyor bir süredir. Mısır’da dün yapılan gösterilerle “Cumhuriyet mitingleri” karşılaştırılabilir ancak ve bunu muhalefet değil, Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek’in yanlıları gerçekleştiriyor.

Eylül geç Mübarek hemen gitmeli

• Eylül’de yapılacak başkanlık seçimlerine kadar Devlet Başkanlığı görevini sürdürme kararı alan Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’e yönelik tepkiler büyüyor. Mısır halkı Mübarek’in derhal istifa etmesini talep ederken, ABD Başkanı Barack Obama, Mübarek ile 30 dakika süren telefon görüşmesinde, “Barışçıl ve sakin bir iktidar değişikliğinin hemen başlaması gerektiği” uyarısında bulundu. İngiltere Başbakanı David Cameron da, Mısır’daki geçiş sürecinin hızlı olması ve hemen başlaması gerektiğini söyledi.

Bir diktatör daha pes etti

• Ortadoğu liderlerinin koltuklarını sallayan devrim rüzgarı Yemen’de de etkisini gösterdi. Önceki gün Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad reform sözü verirken, Yemen’de görev süresi 2013’te dolan Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih de bir daha aday olmayacağını, yönetimi oğluna da bırakmayacağını söyledi. Salih ayrıca, muhalefetten protesto gösterilerini iptal etmesini istedi. Başkent Sana’da bugün “Öfke Günü” diye anılan büyük bir yürüyüş yapılması planlanıyor.
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Benzer Konular

HeiLmasTer®
Cevap
0
Görüntüleme
408
HeiLmasTer®
HeiLmasTer®
Cevap
0
Görüntüleme
448
HeiLmasTer®
HeiLmasTer®
Cevap
0
Görüntüleme
397
HeiLmasTer®
HeiLmasTer®
Cevap
0
Görüntüleme
338
HeiLmasTer®


Üst Alt