Her yıl 11 milyon yeni kanserli!

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
dreamgirls

dreamgirls

Üye
    Konu Sahibi
Her yıl 11 milyon yeni kanserli!
Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu kansere karşı uyardı. Dünyada her yıl 11 milyon kişi kansere yakalanıyor.



Türkiye’de ise bu sayı 150 bin. Uzmanlar bu hızla gidildiği takdirde 2020 yılında kanserle mücadele edenlerin sayısının 16 milyon kişiyi bulacağını belirtiyor.


Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Başkanı Prof. Dr. Tezer Kutluk, Türkiye’de özellikle akciğer kanserinin arttığını belirterek, “Akciğer kanseri ölüm nedenleri arasında 4’üncü sırada yer alıyorö dedi.

4 Şubat “Dünya Kanser Günüö öncesinde Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu hızla artan kansere karşı uyardı.

Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Başkanı Prof. Dr. Tezer Kutluk, ANKA’ya yaptığı açıklamada Türkiye’de her yıl kansere yakalananların sayısının 150 bin olduğunu söyledi. Dünyada ise her yıl 11 milyon yeni kanser vakasının görüldüğünü belirten Prof. Dr. Kutluk, “Eğer bu hızla giderse 2020’de kanserle mücadele edenlerin sayısı 16 milyona ulaşacakö dedi. Prof. Dr. Kutluk ayrıca dünyada yaşam boyu kanser geliştirme riskinin erkeklerde her iki kişiden birinde, kadınlarda ise her üç kişiden birinde görüldüğünü de sözlerine ekledi.

AKCİĞER KANSERİ ÖLÜM NEDENLERİ ARASINDA 4’ÜNCÜ SIRADA
Prof. Dr. Kutluk, Türkiye’de akciğer kanserinde artış yaşandığını belirterek “Tütün kullanımı artıyor. Tüm kanserlerin yüzde 30’u tütünle ilişkili. Erkeklerin yüzde 50’si kadınların ise yüzde 25’i tütün kullanıyor. Buna bağlı olarak akciğer kanseri de artıyor. Akciğer kanseri ölüm nedenleri arasında 4’üncü sırada yer alıyorö dedi. Prof. Dr. Kutluk, mesane ve kalın bağırsak kanserinin erkeklerde, meme ve bağırsak kanserlerinin ise daha çok kadınlarda görüldüğünü söyleyerek, mide kanserine ise beslenme alışkanlıklarının değişmesi ile hem kadınlarda hem de erkeklerde sıklıkla rastlandığını ifade etti. Prof. Dr. Kutluk, kanserin nedenleri arasında yaşlı nüfus artışı, tanım ve teşhis yöntemlerinin gelişmesi ile diğer hastalıklara çözüm bulunmasıyla kanserin ön plana çıkmasının sayılabileceğini de söyledi.

Kanserden korunmada etkin tütün kontrolünün önemine değinen Prof. Dr. Kutluk, “Sağlıklı beslenme ve düzenli egzersiz de kanserden korunmada önemli. Kanserlerin yüzde 20 ile 30’u beslenmeyle ilişkili. Özellikle meme, bağırsak, prostat ve yemek borusu kanserlerinde beslenme alışkanlıkları oldukça önemliö dedi. Ultraviyole ışınlardan korunmanın önemine de değinen Prof. Dr. Kutluk, özellikle genç yaşlarda sıklıkla solaryuma girmenin ve güneşin altında bilinçsizce yanmanın ilerleyen yaşlarda deri kanserine yol açtığını da ifade etti. Prof. Dr. Kutluk ayrıca tüm dünyada kanserlerin yüzde 18’inin kronik enfeksiyonlarla ilişkili olduğunun da altını çizerek, “Hepatit B karaciğer kanserine, Papilloma virüsü rahim ağzı kanserine, şistoroma virüsü idrar torbası kanserine yol açıyor. Yine AİDS virüsünün birçok kansere yol açtığı biliniyorö dedi.


ERKEN TEŞHİS İLE KANSER KONTROL EDİLEBİLİR BİR HASTALIK HALİNE DÖNÜŞÜR
Erken teşhisin kanser hastalığında hayati öneme sahip olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Kutluk, “Erken teşhis ve doğru tedavi ile kanser kontrol edilebilir bir hastalık haline dönüşürö dedi. Meme kanserinin kendi kendine muayene ve çektirilen mamografi ile anlaşılabileceğini belirten Kutluk, bağırsak kanseri ile prostat kanserine özellikle 50’li yalardan sonra dikkat edilmesi ve düzenli kontrollerin yaptırılması gerektiğine dikkati çekti. Kadınlardaki rahim ağzı kanserinin ise yaptırılacak olan tarama muayeneleri ile erken teşhis edilebileceğini de ifade etti.(ANKA)
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Benzer Konular

UtkuGARIP
Cevap
0
Görüntüleme
529
UtkuGARIP
x-scarface
Cevap
0
Görüntüleme
426
x-scarface
hikmet366
Cevap
2
Görüntüleme
625
haydaravısyon
Haydar
Cevap
0
Görüntüleme
679
Haydar


Üst Alt