Grip erken doğum riskini artırıyor

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Haydar

Haydar

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
Grip erken doğum riskini artırıyor
Viral bir hastalık olan grip, öksürük ve hapşırma ile yayılan damlacıklarla bulaşıyor. Mevsime bağlı olarak hava değişimleri gribe yakalanma riskini artırıyor. Bu nedene grip çoğunlukla sonbahar ve kış aylarında görülüyor. Gribin bulaşıcılığı belirtilerin başlamasından önceki 24 saat ve sonraki beş gün kişinin devam ediyor.
Grip kronik hastalığı olanlar, yaşlılar ve hamileler için tehlikeli olabiliyor. İstanbul Üniversitesi, İstanbul Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Buyru, hamilelerin, havaların soğuması ve kapalı ortamlarda bulunmanın artması ile gribal enfeksiyonların ve üst solunum yolu enfeksiyonları ile daha sık karşılaştığını kaydetti. Prof. Buyru, anne adaylarının gripten korunmasının çok önemli olduğunu belirterek, "Amaç böyle bir hastalığın ortaya çıkmasını engellemek. Annenin direncini artırarak hastalıklara yakalanma sıklığını azaltmak. Hastalık ortaya çıktığında da gerekli önlemleri alarak biran önce gebenin iyileşmesini ve gebenin bunu en az hasarla atlatmasını sağlamak. Yapılması gereken en önemli şey ,uzun süre kapalı ortamlarda bulunmamak bulunulan odanın havasını sık sık değiştirip odayı havalandırmak.Vücut direncini artırıcı C vitamininden zengin meyvelerle beslenmek. Uyku saatlerine dikkat etmek de koruyucu tedbirler arasında" dedi. Prof. Buyru grip ortaya çıktıktan sonra alınacak tedbirleri ise şöyle sıraladı: "Grip ortaya çıktıktan sonra da genel önlemler olarak ateş düşürücü, parasetamol grubu ilaçlar ve vitaminler, pastiller, burun spreyi kullanılabilir. Yüksek ateş yoksa,
kırgınlık, burun akması, boğazda kuruluk, yanma ile seyrediyorsa bir doktora gereksinim yok. Bu durumda gebe yine de doktorunu arayıp gerekli önlemleri almasını sağlayabilir. Ateş 38 derecenin üstüne çıkarsa doktor tavsiyesi ile antibiyotik kullanılabilir". Prof.Dr. Faruk Buyru gripten sadece annenin etkilenmediğini belirterek, "Grip durumunda fetus da anne ile birlikte etkileniyor. O anda bir takım sorunlar ortaya çıkabilir, uzun süren yüksek ateş ve enfeksiyon söz konusu ise bu anneyi olduğu kadar bebeği de olumsuz etkileyecektir. Enfeksiyon süreci boyunca bebeğin gelişiminde duraklama, yavaşlama olabilir .Erken doğum riski artabilir. Eğer kısa sürede ve kendi kendine geçmeyen bir enfeksiyon söz konusu ise doktor desteğine ihtiyaç olabilir" dedi. Prof. Faruk Buyru, grip aşısı canlı virüs aşısı olmadığı için gebelikte her dönemde rahatlıkla uygulanabileceğini ifade ederek, "Hem anne adayı hem de doğacak bebeği korumak açısından grip aşısı önerilebilir. Şunu biliyoruz ki anneye yapılacak grip aşısı doğumdan sonra bebeği de ilk 6 ay boyunca grip hastalığından koruyacaktır. Oluşacak antikorlar bebeği de olumlu etkileyip, yeni doğan dönemde enfeksiyon oluşma sıklığını azaltacaktır. Aşı yerinde hafif kızarıklık alerjik reaksiyonlar ,hafif üst solunum yolu enfeksiyonu gibi geçiştirilebilecek yan etkilere sahip olabilir ama bunlar hiçbir zaman ciddi yan etkiler değil. Onun için gebeler ekim-kasım aylarında grip aşısı yaptırabilir" diye konuştu.
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...


Üst Alt