Gebelik Şekeri Belirtileri | Hamilelikte Diyabet

Sponsorlu Bağlantılar

First Lady

First Lady

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
Gebelik Şekeri Belirtileri | Hamilelikte Diyabet
gebelik şekeri belirtisi, gebelik şekeri nasıl anlaşılır, hamilelik şekeri belirtileri, hamilelikte diyabet belirtileri, gebelikte şeker hastalığı, hamilelikte şeker hastalığı

Şeker hastalığınız gebelik öncesinde yoksa ve gebelik sırasında ortaya çıkmışsa siz gebelik şekeri hastasısınız demektir. Şeker hastalığı bazı kadında gebelik esnasında kendini göstermektedir. Gebelik diyabeti hastası olup olmadığınızı bir kan testi ile anlayabilirsiniz. Bebeğinizin risk altında olduğunu bilmeli ve bir an önce önleminizi almalısınız.




Bu hastalık, gebelik sırasında plasenta (bebeği besleyen eş) tarafından üretilen hormonların etkisiyle oluşmaktadır. Bu hormonlar, insülinin çalışma mekanizmasını değiştirmektedirler. Gebelik şekeri olan bir hastada genellikle hiçbir belirti görülmez. Yine de şeker seviyesi doğumdan sonra normal sınırlarına inmektedir. Genel olarak, gebelik şekeri olan bir kadında, sonraki hayatında şeker hastalığı gelişme riski daha yüksektir. Gebelik şekeri olan kadınların 20 yıl içinde yarısı şeker hastası olurlar.

Kimler Gebelik Şekeri (Gebelik Diyabeti) İçin Risk Altındadırlar?

Gebelik diyabeti için birçok risk faktörü vardır. Gebelik diyabeti hiçbir risk faktörü bulunmayan kadınlarda da görülür. Ancak risk faktörleri bulunan kadınlarda görülme ihtimali daha fazladır. Risk faktörü bulunan kadınlar şunlardır: 25 yaşından büyük, fazla kilolu, eskiden gebelik diyabeti olmuş, iri bebek doğurmuş, şeker hastası yakın akrabası olan, önceki gebeliğinde problem yaşamış (örneğin ölü doğum), polikistik yumurtalık sendromu olan tüm gebe kadınların bu risk faktörleri için taranmaları gerekir. Gebelik diyabeti tanısını koymak için kan testleri yapılır.

Gebelik Şekeri (Gebelik Diyabeti) Tanısı Nasıl Konur?

Gebelikte, şeker hastalığı için test yaptırabilirsiniz. Bu güvenli ve basit test genellikle gebeliğin 24-28. haftaları arasında yapılır. Ancak bazı durumlarda gebelik saptanır saptanmaz da yapılabilir. Özel bir şeker karışımı içtikten bir saat sonra, bir kan örneği alınır. Eğer sonuç kandaki şeker düzeyinizin yüksek olduğunu gösterirse, buna benzer fakat genelde 3 saat sürecek başka bir test yapılacaktır. Bu teste “glikoz tolerans testi” adı verilir.

Gebelik Şekerinin, Gebelik Diyabetinin Bebeğe Zararları

Gebelik şekerinin kesin tedavisi olmamasına rağmen şeker seviyeleri kontrol altında tutulabilir. Gebelik şekeri gebelik boyunca kontrol altında tutulursa bebeği daha az riske sokacaktır. Gebelik şekeri olan kadınlar tedavi olmazlarsa bebekte aşağıdaki zararlara neden olurlar:

1. Preeklampsi ya da gebelik zehirlenmesi (gebelik sırasında tansiyon yükselmesi ile birlikte idrarda albümin çıkması), bebeğin erken doğurtulmasını gerektirebilir. Veya bebeğin anne karnında gelişimini yavaşlatabilir.

2. Hidramnios (bebeğin içinde yüzdüğü kesede çok fazla su bulunması) annenin nefes almasını zorlaştırabilir. Aynı zamanda erken doğuma da yol açabilir.

3. İri bebek (tosuncuk) daha hafif olgularda söz konusudur. Kiloları 4 kg. yada daha fazla olan bu bebekleri doğurmak çok zordur. Özellikle omuz zor doğar. Omzu zor doğan bebeklerde doğumdan sonra el ve kollarında felç oluşabilir. Bunu önlemek için bebek doğurtulmadan önce, özel testlerle kontrolü yapılabilir. Ultrasonla bebeğin kilosu hesaplanabilir yada çocuk normal doğum tarihinden önce doğurtulacaksa akciğerlerinin tam gelişip gelişmediğinin anlaşılması için amniyosentez yapılabilir. Fazla kilolu bebekler, daha sağlıklı olacaklar diye bir şey yoktur.

4. Solunum Sıkıntısı Sendromu: akciğerler tam olarak olgunlaşmadığı için doğumdan sonra bebek solunum zorluğu çekebilir. Çünkü şeker hastası annelerin bebeklerinin akciğerleri daha geç olgunlaşırlar.

5. Ölü doğum, nadiren de olsa şekerli annelerin çocuklarında daha sık görülmektedir.
 


Üst Alt