Futbol nasıl doğdu?Kuralları nasıl oluştu?Türkiye'ye gelişi

Sponsorlu Bağlantılar

' KalendeR '

' KalendeR '

Üye
    Konu Sahibi
Futbol nasıl doğdu?Kuralları nasıl oluştu?Türkiye'ye gelişi

Futbolun Tarihi

Futbol nedir: On birer kişiden oluşan iki takım arasında oynanan ve oyuncuların küre biçiminde şişirilmiş özel bir topu el ve kollarını kullanmadan rakip kaleye sokmasına dayanan spor dalıdır.


İlk zamanlardan bu yana, küre şeklinde yuvarlanan cisimler bir oyun ve spor aracı olarak insanoğlunun dikkatini çekmiştir. Futbol oyununun ilk defa nerede ve ne zaman oynandığı bilinmemektedir; fakat tarihi araştrmalara göre ayakla oynanan top oyunlarının Sümerler’e kadar ulaştığı bilinmektedir.

Mısır'da mezarlardaki duvar resimlerinde ayakla top oynayan insan figürlerine rastlanmıştır. Hatta bu zamandan kalma, 7.5 cm çapında deri veya ketenden yapılmış toplar 2500 yıl önceden günümüze kadar ulaşmıştır ve kimi müzelerde sergilenmektedir. Homeros da "Odiesa"da top oyunlarından bahseder.

M.Ö 2500 yıllarında da Çin'de yere dikilmiş iki mızrak arasından bir topu tekmelemek suretiyle geçirmeye çalışarak talim yapıldığı bilinmektedir.




Orta Asya Türklerinin de kız ve erkeklerden kurulu karma takımlarla, topa elle dokunmadan, sadece ayak ve kafa ile vurularak rakip kaleden içeri atmaya çalışarak bir oyun oynadıklari kaynaklarda yer alıyor. İçlerinde Kaşgarlı Mahmut'un da bulundugu pek çok tarihçinin kitaplarında da Türklerin oynadığı "Tepük" isimli bir oyundan bahsedilir. Bu oyunun söylenen kuralları günümüz futbolununkilere oldukça benzer. Elle oynamak yasaktır, faullü hareketler tespit edilmiştir, top oyun alanının dışına çıkamaz.

Günümüz modern futbolunun temeli ise Romalı askerler arasında oynanan “harpastum” adlı oyundur. Futbolun Avrupa’daki tarihi ise büyük bir tartışma konusudur. Fransızlar, İngilizler ve İtalyanlar futbolun ilk defa kendi ülkelerinden diğer ülkelere yayıldığını iddia etmektedirler. Lakin futbol tarih boyunca hemen hemen bütün medeniyetlerde benzer biçimlerde boy göstermiş olsada bugünkü haline en yakin şeklini 17. yüzyılda İngiltere'de almıştır.




Daha sonraki gelişimi ise şöyle gösterilebilir:

1841 - Futbol topunun tam bir küre biçiminde olmasının kabulü




1848 - "Cambridge kuralları" adı altında futbol kuralları toplanmış ve bu kurallarla ilk futbol maçı Cambridge'de ögrenciler arasında ilk futbol maçının oynanması.

1855 - Bir İngiliz takımının ilk kez yurt dışına çıkarak futbol oynaması ve böylece Almanya'da futbolun temelini atması

1857 - İngiltere'de ilk futbol kulübü Sheffield Club'in kurulması.

1863 - İngiltere Futbol Federasyonu'nun ve böylece modern futbolun doğuşu.




1870 - Portekiz'de oturan İngilizlerin burada futbolu yaymaya başlamaları.

1871 - "Kral Kupası" veya "İngiltere Federasyon Kupası" nın başlaması






1872 - "İngiltere-Iskoçya" : ilk milli maç.

1875 - Kalelere üst direk konulması ve topa kafayla vurulmasına izin verilmesi

1876 - Korner kuralının kabulü

1879 - Glasgow'dan Darwen'e para teklifiyle futbolcu getirilerek profesyonellik yolunun açılması.

1882 - Futbol kurallarında değişiklik yapmaya yetkili "International Board"un kurulması

1885 - Profesyonelliğin İngiltere'de resmen kabulü

1886 - Ofsayt kuralının kabulü

1889 - Danimarka ve Hollanda'da futbol federasyonlarının kurulması

1890 - Futbol maçlarında tam yetkinin hakemlere verilmesi

1891 - Penaltının kabulü

1893 - Amerika'da ilk futbol federasyonunun Arjantin'de kurulması

1895 - İngiltere'de bayanların ilk futbol maçını oynaması

1899 - Sürenin 90 dakika, ölçülerin 118.4 x 91.4 olarak belirlenmesi

1901 - Sheffield United - Tottenham Hotspur federasyon kupası finalini 110.802 kişinin izlemesi.

1902 - İngiltere dışında oynanan ilk milli maçta Avusturya'nın Macaristan'ı 5-0 yenişi.

1903 - Averajın kabulü

1904 - Belçika, Fransa, Danimarka, Hollanda, İspanya, İsveç, İsviçre'nin FIFA'yı kurması

1906 - Kıtalar arasi ilk milli maçta Güney Afrika'nın Brezilya'yı Brezilya'da 5-0 yenişi.

1907 - Kendi sahasında bulunan bir futbolcunun ofsayt sayılmamasının kabulü

1908 - Londra Olimpiyat Oyunları'nda futbolun ilk kez olimpiyat oyunlarında yer alması.


Futbolun Türkiye'ye Gelişi

Modern futbolun İngiltere'den çıkarak yayılması sırasında Osmanlı İmparatorluğunun belli başlı ticaret limanlarındaki kentlere yerleşen İngilizler futbolu ülkemize sokan kişiler olmuşlardır. İstanbul, İzmir, Selanik futbolun oynandığı ilk 3 şehir olmuştur. Buralarda İngilizler futbol oynarken Rumlar da onlara katılmışlar ve hem futbol oynayanlar hem de takımlar önemli sayıda artmıştır. Osmanlı topraklarında ilk futbol maçının 1875'te Selanik'te oynandığı bilinmektedir. 1877 yılında ise İzmir'in Bornova çayırlarında futbol maçları yapılmıştır. Ancak, bu sıralarda Müslüman gençlerin futbol oynamaları hoş karşılanmayacağı için. Türklerin futbol oynamaları için biraz daha süre geçmesi gerekmiştir. İzmir'de ilk futbol kulübü 1984 yılında İngilizler tarafından kurulmuş ve adı "Football Club Smyrna" olmuştur. İstanbul'da futbol oynanmaya başlanması ise ancak 1895 yılında Kadıköy ve Moda'da olmuştur. İzmir'den İstanbul'a göçen İngilizler burada futbol oynamışlardır. Buradaki Rumlarda futbola merak sarmışlardır ve futbol İstanbul'da çok büyük bir hızla yayılmıştır





Futbol oynayan ilk Türk 1898 yılında İzmir'de İngilizlerle beraber oynayan Selim Sırrı Tarcan olmuştur. Ancak kendisine "İlk Türk futbolcusu" diyemeyiz. İlk Türk futbolcusu Fuat Hüsnü Bey'dir. İstanbul'da futbolu İngilizlerden görerek merak salan Fuat Hüsnü Bey, daha sonra arkadaşlarını ikna ederek ilk Türk futbol takımını kurmuştur. "Black Stocking" adı alan takım Rumlarla bir maç yapmış ve bu maçı 5-1 kaybetmiştir. Kaçabilenler kaçmış, kaçamayanlar yakalanmıştır ve böylece ilk futbol takımının ömrü uzun olmamıştır. Fuat Hüsnü Bey daha sonra İngilizlerin kurduğu Kadıköy takımında "Bobby" takma adıyla oynamıştır.

"Black Stockin" takımının başarısızlığından sonra Türkler uzun süre oynayamamışlardır. Ancak, kimse de bu oyunun cazibesinden kendilerini kurtaramamışlerdı. Türkiye'de kurulan kulüplerin hemn hemen hepsi futbol kulübü olarak kurulmuştur. Bir önemli istisna "Beşiktaş Jimnastik Kulübüdür"dür. İlk futbol kulübü ise "Galatasaray"dır.

Ve güzide kulüplerimiz ...

BEŞİKTAŞ JİMNASTİK KULÜBÜ - BJK -

1903 yılında "Beşiktaş Bereket Jimnastik Kulübü" adıyla kuruldu. Barfiks, paralel, halter, güreş, boks ve aletli jimnastik, eskrim dallarında faaliyet göstermişlerdir. Bir süre sonra adı "Beşiktaş Osmanlı Jimnastik Kulübü" olmuştur. Futbolun oynanması ise 1910'lu yıllarda başlamıştır. Önceleri Kırmızı-Beyaz olan renkleri daha sonra Siyah-Beyaz olarak değiştirilmiştir. Çeşitli dallarda büyük başarılar kazanmasına rağmen Beşiktaş futbolda 1920'li yıllarda aldığı seri başarılarla adını duyurmuştur.

GALATASARAY SPOR KULÜBÜ - GS -

Mekteb-i Sultani (Galatasaray Lisesi) ögrencileri tarafindan 1905'te kurulmuştur. İlk başlarda Kırmızı-Beyaz renkleri seçen Galatasaray, daha sonra Sarı-Siyah ve son olarak da Sarı-Kırmızı renklerle sahaya çıkmıştır. İlk maçını Barhau İngiliz gemisiyle yapan Galatasaray 1906-1907 sezonunda İstanbul Futbol Ligine katılmıştır. 1908-1909 sezonunda da bu ligde şampiyon olmuştur. 1911 yılında Romanya ve Macaristan'a giderık yurt dışında Türk futbolunu temsil eden ilk takım olmuştur. Bükreş'te Bükreş karmasını 11-1 yenmiştir.

FENERBAHÇE SPOR KULÜBÜ - FB -

1907'de Kadıköy'de kurulmuştur. İlk olarak Sarı-Beyaz renkleri seçen Fenerbahçe daha sonra Sarı-Lacivert renkleri kullanmıştır. 1908-1909 sezonunda İstanbul Ligine katılan Fenerbahçe ilk şampiyonluğunu 1911-1912 sezonunda kazanmıştır. İşgal yıllarında düşman askerlerin takımlarına karşı aldığı başarılarla gönüllerde taht kuran Fenerbahçe Galatasaray'la birlikte en çok taraftara sahip iki takımdan biri olmuştur.
 
  • Beğen
Tepkiler: Uzmandede, haltie ve Ersin Oktay


haltie

haltie

Üye
Güzel konu olmuş:)

Beşiktaş herzamanki gibi ilklerin takımı :ehe
 
tragedie

tragedie

Emekli Yönetici
süper bir konu teşekkür paylaşım için Halit ilk lerin klübü derken bizden önce kurulmuşşunuz ama şampiyonluk sayınız fb ve gs den az
 
haltie

haltie

Üye
Sevinmek için sevmedik kardeşim.Beşiktaşın büyüklüğünü şampiyonluk sayısından değil tarihinden , taraftarından ve kültüründen anlayabilirsin. iyi ki Beşiktaş var iyi ki Beşiktaşlıyım.Çünkü gerçekten tek aşk Beşiktaşk
 
tragedie

tragedie

Emekli Yönetici
Bırakın bu sevmek için sevmedik edebiyatını yav Halit yeter demirören diye stadda bagıran babammıydı taraftar dediğin takımını her zaman şampiyon görmek ister her zaman kazanmak ister
 
haltie

haltie

Üye
Kardeşim sidik yarıştırmaya gerek yok :D sonuçta 3 büyük var ama bu daha büyük şu daha küçük diye bir şey var mı?
Yok.Hepsi büyük şimdi siz öndesiniz on sene sonrada bakmışsın fark atmışız biz bu belli olmaz ;)
Şimdi bunu anlattım bir daha anlatayım sana.Demirörene seçim zamanı bir grup tarafından protesto yapıldı ama bu milyonlarca Beşiktaş taraftarını kültürünü bağlamaz.
Beşiktaş farklıdır hiç bir futbolcusunu dövmez yenilsede 90 dakika takımı destekler.Diğer kulüpler gibi sadece yenince değil her zaman.
 
tragedie

tragedie

Emekli Yönetici
Ortada yarış yokki herkez fikirlerini söylüyor soyut kavramlarla geliyorsun ben sana gerçekleri anlatıyorum :)
 
' KalendeR '

' KalendeR '

Üye
    Konu Sahibi
Kardeşlerim sizi severim.Aman ha ıkı güzel insanım birbirinizi kırmayın
 
haltie

haltie

Üye
yok isa tartışma olmaz Levent kardeşimle futbol konuşuyoruz arada :ehe

Kardeşim tek gerçek var oda Beşiktaş sevgisi işte;)
 
tragedie

tragedie

Emekli Yönetici
Ben halitin kalbini bilirim halit benim kalbimi bilir içimizde kötülük yok birbirimizi kızdırıyoruz :)

Halit demek istediğim her kez kendi takımını sever ve onu karşılıksız sever bunda hemfikiriz

ama başarıda gerekli
 
' KalendeR '

' KalendeR '

Üye
    Konu Sahibi
yok isa tartışma olmaz Levent kardeşimle futbol konuşuyoruz arada :ehe

Kardeşim tek gerçek var oda Beşiktaş sevgisi işte;)
Senden emınım Halıtcım,Levent kardesımı yenı yenı tanıyorum.O da sevdıgım bır ınsandır.Bu fanatıklık bazen cok olumsuz seylere yol acabılıyor ondan bır ''aman'' dedım:)
Dostlar kırılmasın
 
' KalendeR '

' KalendeR '

Üye
    Konu Sahibi
Ben halitin kalbini bilirim halit benim kalbimi bilir içimizde kötülük yok birbirimizi kızdırıyoruz :)

Halit demek istediğim her kez kendi takımını sever ve onu karşılıksız sever bunda hemfikiriz

ama başarıda gerekli
Sorun yok o zaman:)
 
haltie

haltie

Üye
Sorun yok Leventcim :sarıl:,Tek sorun var İsa :op:ne olucak bu fenerin hali :D :D :d:
 
tragedie

tragedie

Emekli Yönetici
Fenerin Hali ne olcak puan durumunda altımızdasınız Halit yukarı çıkında yüzünüzü görelim kardeşim :))

sesin gelmiyor halit yukarı çıkın
 
haltie

haltie

Üye
bir maçımız eksik ;)
 
izmirligenc

izmirligenc

Üye
tesekkurler guzel bilgi icin
 
haltie

haltie

Üye
Fenerin Hali ne olcak puan durumunda altımızdasınız Halit yukarı çıkında yüzünüzü görelim kardeşim :))

sesin gelmiyor halit yukarı çıkın

tık tık tık ses var mı? kardeşim bak daha bir gün geçmedi :ehe

 
tragedie

tragedie

Emekli Yönetici
Halen alttasınız halit :)
 
haltie

haltie

Üye
hahaahhaha levent alemsin kardeşim :haha: :sarıl:
 


Üst Alt