Evde Mayonez Nasıl Yapılır?

Sponsorlu Bağlantılar

Doğuş Pertez

Doğuş Pertez

Admin
    Konu Sahibi
Evde Mayonez Nasıl Yapılır?
Ev yapımı mayonez
Evde mayonez yapmak için gerekenler
Mayonez yapmak için neler lazım


MALZEMELER

1 Su Bardağı Ayçiçek Yağı (iyi kalitede)
1 Adet Yumurta
1 Çay kaşığı tuz
1 Çorba kaşığı limon suyu
1 Çorba kaşığı sirke

HAZIRLANIŞI

Mayonez nasıl yapılır bilmiyorsanız, sadece bir yumurta sarısının koskocaman bir bardak ayçiçek yağını emip katılaşması size garip gelebilir. Gerçekten garip.

Bir çırpma kabına yumurtanın sarısı konulur. Ama beyazından ayırmak için çok çaba sarfedilmez; biraz beyazından da girsin içine. Çırpma kabında ya da mikserde yağ bulaşığı olmaması çok müühimdir.

Mikserle bu yumurta sarısı çırpılmaya başlanır ve mayonezin yapımı bitene kadar çırpılmaya ara verilmez.

Yumurta sarısının güzelce çırpıldığına kanaat getirdikten sonra yağdan bir damla damlatılır. (Çırpmaya hiç ara verilmiyor.) Bu yağ yumurta tarafından iyice emildikten sonra yarım çay kaşığı daha yağ ilave edilir. Bu da yumurta tarafından iyice emildikten sonra üst üste 3-4 çay kaşığı yağ ilave edilir. Bu yağ da yumurta tarafından iyice emildikten sonra kalan yağ 3-4 seferde kaba boşaltılır. Her seferinde yağ koyduktan sonra yumurta yağı çekene kadar çırpılır.

Eğer yumurta yağı çekmeden yağ ilave ederseniz mayonez kesilir. Süt kesiği gibi bir görünüm olur ve bunu ancak yağ yerine kullanabilirsiniz. Böyle bir durumla karşılaşırsanız baştan deneyin ve bozuk mayonezi yağ niyetine kullanın. Aman dikkat; mikseri ve çırpma kabını hiç yağ kalmayacak şekilde yıkamadan başlamayın; o da kesilir yoksa. Ama bu kesilme işi sizi korkutmasın. Onlarca sefer yaptım, sadece iki kere başıma geldi. İlk başlarda o da.

Tüm yağ yumurtaya yedirildikten sonra sirke konur ve biraz çırpılır. Yağ kokusu gidecek, kokusu mayoneze benzeyecektir. Sirke yedirildikten sonra limon suyu konur ve biraz çırpılır. Mayonezin rengi sarıdan beyaza dönecektir. En son olarak da tuzu ilave edin. Tuz da karışınca mikseri artık kapatabilirsiniz.

Eğer rengi sizi tatmin etmediyse yumurtayı koyarken beyazından biraz daha fazla karıştırın sarının içine. Yok; yine de olmadı, daha beyaz olsun diyorsanız, içine bir miktar oksijenli su (Hidrojen Peroksit), çamaşır suyu (Sodyum Hipoklorit) veya bir başka beyazlatıcı (mesela ekmeklere sıkça konan Aseton Peroksit) koymayın. Onları ancak insan sağlığına önem vermeyen hazır gıda üreticileri koyar. Siz tam beyaz olmasa da böyle tüketin.
 
marist

marist

Üye
Teşekkürler.
 

Benzer Konular

Buğra
Cevap
1
Görüntüleme
302
PALA.
Baydırman
Cevap
1
Görüntüleme
382
rear2011
Gulu Gulu
Cevap
2
Görüntüleme
457
Gulu Gulu
Gulu Gulu
Cevap
0
Görüntüleme
459
Gulu Gulu


Üst Alt