<< Ermenileri Katledilmekten " Atatürk " Kurtardı >>

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Mustafa Furkan

Mustafa Furkan

Üye
    Konu Sahibi
<< Ermenileri Katledilmekten " Atatürk " Kurtardı >>
Prestijli The Economist dergisi, Erivan'daki &#8220;Soykırım&#8221; müzesindeki belgelere dikkat çekerek &#8220;Modern Türkiye'nin babası Kemal Atatürk, birinci dünya savaşı sırasında ve sonrasında yüzlerce Ermeni kadın ve çocuğu, Osmanlı kuvvetleri tarafından toplu olarak katledilmekten kurtardı&#8221; diye yazdı.



Prestijli İngiliz dergisi The Economist, son sayısında Türkiye ile Ermenistan'ın yakınlaşma çabalarını değerlendirdiği &#8220;Dost ve Komşu&#8221; başlıklı analizinde &#8220;İki tarihi düşman&#8221; arasındaki ilişkilerde iyileşme umudunun doğduğunu vurguladı. Analizin başında Atatürk'ün Ermenilere yönelik tutumuna dikkat çekerek şunları yazdı:

&#8220;Modern Türkiye'nin babası Kemal Atatürk, birinci dünya savaşı sırasında ve sonrasında yüzlerce Ermeni kadın ve çocuğu, Osmanlı kuvvetleri tarafından toplu olarak katledilmekten kurtardı. Şimdiye kadar anlatılmayan ve herhalde bugünkü Türklerin birçoğu için bir sürpriz olacak bu hikaye, Erivan'daki Ermeni soykırımı müzesince toplanan ve müdürü Hayk Demoyan'ın &#8216;yakında sitemizde açıklanacak' diye söz verdiği birçok belgeden biridir.&#8221;




Dergi, bu projenin Türkiye ile Ermenistan arasında değişen ilişkilerin yeni bir örneği olduğunu belirtirken Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün dünya kupası elemeleri çerçevesindeki iki ülke milli takımları arasında oynanan maçı izlemek üzere Erivan'a gittiğine dikkat çekerek Gül'ün Ermenistan'ı ziyaret eden ilk Türk devlet başkanı olduğunu vurguladı.




SINIR AÇILMASI BEKLENTİSİ DOĞDU

Gül'ün Erivan'a gitme kararının Türkiye'nin Ermenistan ile diplomatik ilişkileri kurabileceği ve sınırını açabileceği beklentilerine neden olduğunu kaydeden dergi, iki ülke Dışişleri Bakanları'nın New York'taki görüşmesine dikkat çekti. Analizde &#8220;Ermenistan da, Türkiye'nin sınırlarını tanımaya ve Osmanlı dönemindeki Ermenilerin kaderini araştıracak bir tarihçiler komisyonunun kurulmasına izin vermeye söz veriyor&#8221; denildi.



BARIŞMA KAFKASLAR'DA GÜÇ DENGESİNİ ETKİLEYEBİLİR

The Economist, Türkiye ile Ermenistan'ın barışması halinde bunun Kafkaslar'daki güç dengesini etkileyebileceğine işaret ettiği analizinde Rusya'nın Ermenistan'ın en yakın müttefiki olduğunu, ülkedeki iki üssü ve 2 bin kadar asker bulundurduğunu anımsattı.Gürcistan'daki savaşın Ermenistan'ın tutumunu gözden geçirmeye zorlandığını kaydeden dergi, ülkenin ticaretinin yüzde 70'inin Gürcistan üzerinde yapıldığını ve Rusya'nın bombardımanı sırasında altüst olduğunu belirtti. Türkiye ile barışmanın Ermenistan için yeni bir kapı açacağı belirtilen analizde bazı uzmanlarının da bunun da Gürcistan'a daha çok baskı yapılmasına olanak sağlayacağı için Rusya'yı memnun edeceğini düşündüklerine işaret etti.




DİASPORA MUTSUZ

İngiliz dergisi, Ermenistan ile barışmanın Türkiye'nin bölgesel gücünü artıracağını belirtirken de şu değerlendirmeyi yaptı:

&#8220;Amerikan Kongresince sunulan ve 1915 yılındaki Ermenilerin katliamını soykırım olarak adlandırmaya çağıran bir karar tasarısına etkisiz hale getirilmesine katkısı da olabilir. Bu da, soykırımın tanınması için kampanya yapan Ermeni diasporasını mutsuz ediyor. Bazıları da, Türkiye'yi aklanmak için tarihin yeniden yazılmasına amaçlayan bir &#8216;Türk tuzağı'ndan söz ediyor. Gerçekten, Türkiye'deki şahinler, soykırımdan söz etmekten vazgeçmesi için Ermenistan'a baskı yapıyor&#8221;. Türkiye'deki &#8220;şahinler&#8221;in Ermenistan ile ilişkilerin iyileştirilmesinin Yukarı Karabağ sorununda ilerlemeye bağlanmasını istedikleri belirtilen analizde &#8220;Ancak en azından Sayın Gül, yolunu sürdürmeye kararlı görünüyor&#8221; denildi.
 
Doğuş Pertez

Doğuş Pertez

Admin
Ermenilerin tek lafı '' Atatürk Bizi Katledeçekdi.''
Niye Bunu Söylüyorlar Anlamıyorum.
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Benzer Konular



Üst Alt