Deniz seviyesinden yüksek yerlerde niçin yemekler daha geç pişer?

Konu, 'Garip ve İlginç Olaylar' kısmında TuRkiShCowboy tarafından paylaşıldı. Okunma: 5102 | Cevaplanma: 3

Konu Durumu:
Daha fazla cevap için açık değil.
  1. Deniz seviyesinden yüksek yerlerde niçin yemekler daha geç pişer?

    İlk bakışta çelişkili gelebilir ama cevabımız, "yükseklerde su neden çabuk kaynar" sorusunun cevabıyla aynı. Her iki olayın temel nedeni, suyun kaynama sıcaklığının hava basıncına bağlı olması: Hava basıncı düştükçe suyun kaynama sıcaklığı da düşer. Yükseklere çıktıkça hava basıncı düştüğü için, buralarda su 1000C'den daha düşük sıcaklıklarda kaynamaya başlar. Fakat, kaynama noktası yükseltiyle büyük oranda değişmediği için, elinizde ölçme aletleri olmadığı sürece bu etkiyi kolaylıkla fark edemezsiniz.
    Yemek pişirmenin basit bir su ısıtmadan (örneğin çay yapmak için su ısıtmak) en önemli farkı, pişmesi için yemeği kaynar durumda bir süre bekletmek zorunda olmamız. Yani suyun kaynaması yetmiyor, tam pişme için gerekli kimyasal reaksiyonların tamamlanmasını sağlamak için de bir süre daha beklememiz gerekiyor. Bu reaksiyonların hızının sıcaklığa bağımlılığı da pişirme süremizi belirliyor.
    Bazı noktaları biraz daha açıklayalım. Sulu bir yemeği pişirirken, ilk aşamada altını çok açarız ki hemen kaynamaya başlasın. Altını ne kadar çok açarsak, o kadar çok ısı veririz, suyun sıcaklığı da o kadar hızlı artar. Fakat yemek kaynamaya başlayınca altı kısılır. Bunun nedeni, suyun sıcaklığının kaynama noktasının üzerine çıkamaması. Yani bu aşamada yemeğe verdiğimiz fazladan ısı, sıcaklığı artırmak yerine suyu buharlaştırmaya yarıyor. Yemeğin pişme süresi ise sadece içinde bulunduğu suyun sıcaklığına bağlı, bu suyun ne kadar çabuk buharlaştığına değil. Özetlersek, bir kere kaynamaya başladıktan sonra yemeğin sıcaklığı sabit kalıyor (suyun kaynama sıcaklığı). Ocağı ne kadar çok açarsanız açın, bu sıcaklığı kesinlikle artıramıyorsunuz. Ocağın fazla açık olması suyun tamamen buharlaşma ve yemeğin yanma olasılığını artırdığı için de ocağı mümkün olduğu kadar kısıyoruz.
    Buna ek olarak, bir yemeğin pişme süresi sıcaklık arttıkça kısalır (yüksek sıcaklıklarda reaksiyonlar daha hızlı gerçekleştiği için). Dolayısıyla, yüksek yerlerde suyun kaynama noktası daha düşük olduğundan ve yemekler bu sıcaklıkta piştiğinden, pişirme süresi deniz seviyesine göre daha uzun olacaktır.
    Son olarak, düdüklü tencerelerin bu olayı kullanarak pişirme süresini kısalttığını ekleyelim. Bu kaplar, içlerindeki havayı normal hava basıncının yaklaşık iki katı kadar bir basınç altında tutacak şekilde tasarlanmıştır. Bu basınç altında da suyun kaynama sıcaklığı 1210C'dir. Düdüklü tenceredeki yemek kaynamaya başladığında sıcaklık tam bu değere eriştiği için, yemeğin ağzı açık kaplardakinden çok daha hızlı pişmesi sağlanıyor.



    Yazan: TuRkiShCowboy
  2. hiç dikkatimi çekmedi daha önce :D

    --------------- Ekleme ---------------

    öylemiymiş :D

  3. Bu bilgileri okuyor musun bari iyice Enes?.. Derslerde işe yarar bak :D

  4. Evet, kimya dersinde bu konulardan yeterince görüyoruz (: Toriçelli deneyi falan (:

Deniz seviyesinden yüksek yerlerde niçin yemekler daha geç pişer? konusuna benzer içerikler

  1. Geç yatanların IQ'su daha yüksek! ( 17 Aralık 2010 | Haber Köşesi )

    Zekâ ve uyku arasında bağlantı kuruldu London School of Economics'in araştırması uyku ile zekâ arasında bağlantı kurdu. Sabah'taki habere göre, Satoshi Kanazawa ve ekibinin yaptığı araştırmaya göre, IQ'su yüksek olanlar geceleri daha aktif...
  2. Geç yemek yemek şişmanlatır mı? ( 29 Mart 2012 | Estetik ve Diyet )

    Beslenme ve kilo almayla ilgili yanlışlara dikkat çeken Anadolu Sağlık Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Çağatay Demir, bu konuda aydınlatıcı açıklamalarda bulundu. Kilo dengesi, tamamen alınan kalori, harcanan kalori ve yapılan egzersizle...
  3. Gece yemek yemek şişmanlatıyor ( 27 Nisan 2012 | Sağlık Köşesi )

    Uzmanlar, kilo verip formda bir vücuda sahip olmak isteyenlerin gece yemek yeme alışkanlığından kurtulmaları gerektiği uyarısında bulunuyor. Akşam saat 20.00′den sonra, uyumanıza 4 saat kala ve sonrasında yemek yemeyin. Gece uyanıp bir...
  4. Geç yatanların IQ'su daha yüksek! ( 9 Mayıs 2012 | Sağlık Köşesi )

    London School of Economics'in araştırması uyku ile zekâ arasında bağlantı kurdu. Sabah'taki habere göre, Satoshi Kanazawa ve ekibinin yaptığı araştırmaya göre,.. London School of Economics'in araştırması uyku ile zekâ arasında bağlantı...
Konu Durumu:
Daha fazla cevap için açık değil.
Yüklüyor...
01 Eylül 2015 Salı - 23:18:49