Çay Nasıl Bulundu

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
eZeL634

eZeL634

Üye
    Konu Sahibi
Çay Nasıl Bulundu
“Zamanın birinde büyük bir imparator
yaşarmış. Bu imparator çok uzak bir
diyarda, Çin’de, hükmünü sürermiş. Güzel bir
günün, güneşli bir öğle vakti, çiçeklerle
bezeli bahçesinde dolaşırken, o zamana
kadar hiç duymadığı esrarengiz bir kokuyla
karşılaşmış. Bu koku öylesine hoşuna gitmiş
ki, hemen yanına hizmetlilerini çağırıp,
kokunun kaynağını bulmalarını buyurmuş.
Meğerse koku, kaynayan bir suyun içine
kazara düşen yemyeşil ve küçük
yaprakçıkların haşlanması sonucu oluşmuş.
‘Kokusu bu kadar güzelse, tadı kim bilir
nasıldır?’ diye düşünen imparator, çayın
tadına bakmış…”
Bu efsanenin ne kadarının doğru olduğu
bilinmiyor. Ancak bilindiği kadarıyla çay,
keşfedildiği günden itibaren Çin’de
bambaşka bir kültür oluşturup, apayrı
felsefelerin kapısını aralamıştır.
Yüzyıllardır Uzak Doğu’da yaygın tüketilen
bu içecekle Avrupalının buluşması ise, ancak
17. yüzyılda gerçekleşir. Buna rağmen,
özellikle İngilizlerin çayı benimsemesiyle
birlikte, çay bütün dünyada kısa zamanda
yaygınlaşır. Ticari açıdan önem kazanmaya
başlayan çayın Assam ve Seylan Adası’nda
bahçeleri oluşturulur.
Çayın bu uzun tarihçesinin içerisinde
Türkiye’nin çayla tanışması 1787 yılında
gerçekleşir. Japonya’dan getirilen çay
tohumları, ilk olarak Bursa civarına ekilir.
Ancak, iklim şartlarının olumsuzluğu
nedeniyle bu girişim başarısızlıkla
sonuçlanır.
Buna rağmen, 1917 yılında zamanın Halkalı
Ziraat Mektebi Alisi Müdür Vekilliği yapmış
olan botanikçi Ali Rıza Erten, yapmış olduğu
teknik çalışmalar sonucunda 16.02.1924
tarihinde Rize’de çay yetiştirilmesi için
meclisten onay alır. Böylece günümüz çay
üretiminin temelleri atılmış olur. 1947’de
kurulan ilk fabrika ile üretim hızlanır. Türk
insanı çayla geç tanışmasına rağmen, bu
sıcacık içeceği kısa zamanda benimser ve
çayın Türk kültüründeki yeri giderek büyür.
Türkiye, bugün çay tarımı alanlarının
genişliği bakımından üretici ülkeler arasında
6. sırada bulunmaktadır. Kuru çay üretimi
bakımından 5. olan Türkiye, yıllık kişi başına
tüketim oranı ile dünyada 4. olarak yer
almaktadır.
Dünyaca ünlü Avustralyalı şair Peter
Altenberg tarafından “ruh banyosu” olarak
tanımlanan çay, günümüzde sudan sonra en
çok tercih edilen içecektir.
 
ia.phlvn

ia.phlvn

Üye
:çay:
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...


Üst Alt