Bu istila doğal değil

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
dreamgirls

dreamgirls

Üye
    Konu Sahibi
Bu istila doğal değil
Lavaboya dökülen bir litre kullanılmış bitkisel yağ, bir milyon litre suyu kirletiyor ve işte bu korkunç tabloya yol açıyor. Her geçen yıl denizlerde daha fazla denizanası oluşuyor. Haliç'te, Boğaz'da bile istila başladı. Bilim adamları 'Bu istila doğal değil' uyarısını yaptı. Ama önlemek elimizde.

Denizanalarının her geçen yıl daha da fazlalaştığını görmek mümkün. Dünya denizleri giderek onların istilası altına giriyor. Karadeniz bunun en çarpıcı örneği. Ancak Marmara'dan sonra artık, Haliç'te, Boğaz'da da öbek öbek denizalası istilası altında bölgeler görmek mümkün. Şimdiye kadar küresel ısınmanın, kirliliğin bir sonucu olarak gösterilen bu oluşumun asıl nedeni çok şaşırtıcı.

Bilim adamları denizanalarının oluşumunu artıran sebebi açıkladı: Lavabodan atılan kullanılmış yağlar.

İşta atık yağlar ve denizanaları arasındaki bağlantı
Lavabodan dökülen bir litre atık bitkisel yağ, bir milyon litre suyu kirletiyor ve yeraltı su kaynaklarına sızarak yaraltı sularını da kirletiyor. Ayrıca bu yağlar kanalizasyon sisteminde tıkanmalara neden oluyor. Ama en ilginçi, lavabodan dökülen atık yağların denizlerde yol açtığı kokunç istila... Bu yağlar denizlerde denizanası oluşumunu artırarak, deniz kirliliğini hızlandırıyor.

444 28 45 numaralı Alo Atık hattı devrede

Türkiye, yılda 1 milyon 650 bin ton bitkisel yağ tüketimiyle Avrupa'da üçüncü sırada yer alıyor. Her yıl 350 bin ton atık yağ doğaya bırakılıyor. Bu miktarda bitkisel atık yağ toplanarak, biyodizele dönüştürüldüğünde, yılda 750 milyon ton petrol ithalatını önlemek mümkün.

444 28 45 numaralı Alo Atık hattını ya da adresini arayarak, 5 litrenin üzerindeki bitkisel atık yağlar, verilen adresten alınıyor. Böylelikle, hem doğal yaşama, hem ülke ekonomisine herkes katkıda bulunabilecek.

Bu küçük bir katkı gibi görünebilir. Ancak, her bir litre atık yağı, lavabodan atmayarak aslında, 1 milyon litre suyun temiz kalmasının sağlandığı düşünülürse, muazzam bir katkıya dönüşüyor.





 
c3r3n

c3r3n

Üye
ilginç
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...


Üst Alt