Bitmeyen Kavga

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
HeiLmasTer®

HeiLmasTer®

Üye
    Konu Sahibi
Bitmeyen Kavga
13 asırdır kâğıt üstünde çizilen sınırların böldüğü halklar 70 yıllık zoraki bir birliktelik farklı dinler farklı tarihler farklı ittifaklar... Balkanlar yeryüzünün en sıcak noktalarından biri... Dün de böyleydi bugün de... Ne yazık ki fatura her zaman savunmasız sivillere çıkıyor.

1989 yılının haziran ayı başlarında bugün Lahey Savaş Suçları Mahkemesi'nde yargılanan Slobodan Miloseviç Kosova'daki Trepça maden işçilerinin direnişini sert bir biçimde bastırmaya karar verdiğinde olayların kendisini ve ülkesini bir kaosa sürükleyeceğini düşünmüş müydü bilinmiyor.

Ancak Yugoslavya devlet başkanı Priştina Üniversitesi öğrencilerinin eşit cumhuriyet hakkı taleplerine sadece federal orduyu onların üstüne sürerek kanlı bir yanıt vermekle yetinmemiş 28 Haziran'da 1389'da I. Murat komutasındaki Osmanlı ordusunun Sırp kralı Lazar'ı büyük bir bozguna uğrattığı Kosova Ovası'nda dev bir miting de düzenlemişti. Bozgunun 600. yılında yapılan bu anmada Kral Lazar'ın kemikleri mezarından çıkarılıp bütün ülkede dolaştırılmıştı.

Ardından yönetim 10 yıl sürecek kanlı bir sürecin kilidini açmış ve Kosova ile Voyvodina'nın özerklikleri iptal edilip Sırbistan'a bağlandıkları açıklanmıştı. Avrupa şaşkındı. Ne var ki tarihe daha serinkanlı bakanlar bunun kaçınılmaz oldu-ğunu biliyorlardı. 1389 yılında Kosova Savaşı'nın ardından tümüyle Osmanlı egemenliğine giren Balkanlar'da dengeleri yıkan olay 1878 yılında toplanan Berlin Konferansı'ydı.

Kapitalizmin emperyalizm aşamasını belgeleyen bu konferans sadece dünyanın sömürgeci devletler arasında paylaşımını değil aynı zamanda Balkanlar'daki yeni nüfuz alanlarını da belirlemişti. İngiltere Yunanistan'ın Fransa ve Rusya Sırbistan'ın Almanya da Bulgaristan'ın hamisi olup çıkmıştı.

1912 yılındaki Balkan Savaşı'yla birlikte daha önce bir Osmanlı eyaleti olan Balkanlar'da artık her birinin arkasında bir batılı gücün bulunduğu yeni devletlerin sınırları çizilmişti: Sırbistan Bulgaristan Yunanistan Karadağ Makedonya ve Arnavutluk. Ama Balkanlar'ın acı dolu tarihi de belki o gün yazılmıştı.
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...


Üst Alt