Bilgisayarla Alakalı MESLEKLER Konusunda Bilgi Sahibi olmak isteyenler...

Sponsorlu Bağlantılar

farzet26

Üye
    Konu Sahibi
Bilgisayarla Alakalı MESLEKLER Konusunda Bilgi Sahibi olmak isteyenler...
Bilgisayar Mühendisliği

Bilgisayar Mühendisliği programı bilgisayar sistemlerinin yapısı, tasarımı, geliştirilmesi ve bu sistemlerin kullanımları konularında eğitim ve araştırma yapar.

Bilgisayar mühendisliği programına girmek isteyenlerin normalin üstünde bir genel akademik yeteneğe, üstün bir sayısal düşünme gücüne ve sağlam bir mantığa sahip, dikkatli, sabırlı ve yaratıcı kişiler olmaları gerekir.

Bilgisayar Mühendisliği programını bitirenlere bu alanda “Lisans Diploması” ve “Bilgisayar mühendisi” ünvanı verilir. Bilgisayar mühendisleri çeşitli yönetim, endüstri ve hizmet alanlarında sistem çözümleyici ve uygulama programcısı, bilgisayar donanım ve yazılımı üreten ve pazarlayan firmalarda ve genellikle bilgiişlem merkezlerinde sistem programcısı, bilgiişlem merkezlerinde yönetmen, yönetim bilişim sistemleri alanında kurucu ve yönetici mühendis, veri tabanı yönetmeni, bilgisayar destekli endüstriyel sistemlerinin tasarımında ve gerçekleştirilmesinde araştırma-geliştirme mühendisi olarak görev alabilirler. Bu görevlerden ülkemizde en yaygın olanları programcı ve sistem çözümleyici görevleridir. Veri tabanı yönetmeni hemen her türlü kuruluşta gittikçe önem kazanan veri tabanı uygulamalarında veri tabanının yaratılması ve kullanımı ile ilgili konularda çalışır.

Programcı, bir işi bilgisayara yaptırmak ya da bir sorunu bilgisayar yardımıyla çözmek için gerekli işlemleri ve bu işlemlerin uygulama sırasını saptar, bilgisayar verilecek verilerin ve bilgisayardan elde edilecek sonuçların biçimini belirler, bir iş akış şeması hazırlar bu şemaya uygun olarak belirli bir programlama dilinde işlemlere karşı gelen komutları yazar, programın amaca uygun biçimde çalışıp çalışmadığını denetler, varsa eksikleri tamamlayıp yanlışları düzeltir, programı çalıştırır ve gerekirse programın çalışmasıyla ilgili olarak bilgisayar operatörlerine yönerge hazırlar.

Sistem çözümleyici belirli bir uygulama sistemiyle ilgili bilgi ve belge akışını, yapılması gereken işlemleri, işlem-zaman ilişkilerini çözümler, aksaklıkları ve darboğazları saptar, uygulamanın iyileştirilmesi için gerekli yöntemleri, kullanılacak araç ve gereci ve çalışacak personeli saptar, her aşamada yapılacak işlerle ilgili ayrıntılı yönergeler hazırlar ve karşılaşılabilecek güçlükler için önlemler alır.

Bilgisayar kullanımının hızla yaygınlaştığı ülkemizde bilgisayar mühendisliği bölümü mezunlarının yönetim, eğitim, endüstri, ticaret ve hizmet alanlarında faaliyet gösteren çeşitli kamu kuruluşları ile özel kuruluşlarda, bankalarda, üniversitelerde, bilgisayar donanım ve yazılımı üreten ve pazarlayan firmalarda çalışma olanakları vardır.

Bilgisayar Donanımı

Programın Amacı
Bilgisayar donanımı programının amacı, bilgisayar sistemlerinin kurulması, çalıştırılması, bakım ve onarımı alanında çalışacak insangücünü yetiştirmektir.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler
Bilgisayar donanımı programında matematik, teknik resim, temel elektronik, lojik devreler, elektronik devreler, endüstriyel elektronik, sayısal kontrol, bilgisayar programlama ve mikrobilgisayar gibi dersler okutulur.

Gereken Nitelikler
Bu alanda öğrenim görmek isteyen lise öğrencileri kendilerini matematik ve fizik konularında iyi yetiştirmelidirler. Mekaniğe ilgili, şekil yeteneği ve mantığı güçlü kimseler bu alanda başarılı olabilirler.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler
Bilgisayar donanımı programını bitirenlere "Bilgisayar Donanım Teknikeri" ünvanı verilir.

Bilgisayar donanımı teknikerleri bilgisayar sistemlerinin kurulmasında, bilgisayar mühendislerinin gözetim ve denetimi altında çalışır, sistemin bakım ve onarımını yapar.

Çalışma Alanları
Bilgisayar donanımı teknikerleri kamu sektörüne ve özel sektöre ait bilgisayar kullanılan bütün kuruluşlarda çalışabilir. Ülkemizde bilgisayar kullanımı giderek artmakta ve bu alanda yetişmiş insangücüne ihtiyaç duyulmaktadır

Bilgisayar Destekli Çizim

Programın Amacı
Bilgisayar destekli çizim programının amacı bilgisayarla mimarı ve statik çizim veya pafta üzerinde elle çizim yapabilen elemanları yetiştirmektir.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler
Bilgisayar destekli çizim programında matematik, bilgisayar yapı malzemeleri, betimsel geometri, model yapımı, çizim, bilgisayar destekli çizim, inşaat kuralları gibi dersler okutulmaktadır.

Gereken Nitelikler
Bilgisayar destekli çizim programında okumak isteyenlerin şekil ve uzay ilişkilerini görebilme, tasarım ve çizim yeteneklerine sahip görme ve ellerini kullanmada güçlüğü olmayan dikkatli ve sabırlı kimseler olmaları gerekir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler
Bilgisayar destekli çizim programını bitirenlere "Önlisans Diploması" ve "Bilgisayar Destekli Çizim Teknikeri" ünvanı verilir.

Bilgisayar destekli çizim teknikeri mimarı tarafından hazırlanan projeyi okuyup bunun bilgisayar ortamında Autocad programı ile geliştirilmiş çizimini yapar.

Çalışma Alanları
Bilgisayar destekli çizim teknikerleri devlete ait kuruluşların inşaat birimlerinde özelmimarlık ve mühendislik bürolarında görev alabilirler.

Bilgisayar Programcılığı

Programın Amacı
Bilgisayar programının amacı iş hayatının ve toplumsal yaşamın, bilgi toplam ve bu bilgileri işleme ile ilgili konularındaki problemlerinin bilgisayarda çözümlenmesi alanlarında çalışacak ara insangücünü yetiştirmektir.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler
Bilgisayar programcılığı programında öğretimin ilk yılında genel matematik, programlama dilleri, teknik resim, istatistik ve muhasebe gibi temel dersler verilir. Daha sonraki yıllarda ise ileri düzeyde programlama teknikleri ve uygulamalı mühendislik ve işletme dersleri okutulur.

Gereken Nitelikler
Bu alanda öğrenim görmek isteyen lise öğrencileri kendilerini matematik ve mantık konularında iyi yetiştirmelidirler. Kişinin iyi bir programcı olabilmesi için üzerinde çalışacağı konuyu kavrayabilme ve bunu en ince ayrıntısına kadar bilgisayar diline dökebilme yeteneğine sahip olması gereklidir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler
Bilgisayar programcılığı programından mezun olan öğrenciler "Bilgisayar Program Teknikeri" ünvanını almaya hak kazanırlar. Mezunlar genelde bilgisayar programcısı olarak çalışmaktadırlar.

Çalışma Alanları
Çalıştıkları kurumların çoğunluğunu şirketlerin bilgiişlem merkezleri oluşturmaktadır.

Sistem Mühendisliği

Sistem Mühendisliği belirli maliyet ve zaman kısıtları içinde, karmaşık sistemlerin modellenmesi,iyileştirilmesi, üretimi, kontrolu ve tasarımına yönelik bir mühendislik dalıdır. Temel amacı, uygun metodoloji, prosedürler ve uygun teoriler kullanarak gerçek hayatta karşılaştığımız büyük ölçekli ve kapsamlı problemlere sistem yaklaşımı ile çözüm geliştirmektir. Sistem yaklaşımı, sistemi, oluşturan parçalara ayrı ayrı odaklanmak yerine tüm sistemi bir bütün olarak ele alan, disiplinlerarası bir yaklaşımdır.

Günümüz dünyasında, karmaşık sistemler genellikle teknik, biolojik, sosyolojik, çevresel, endüstriel, politik, finansal ve ekonomik sistemlerden en az birkaçının bir bileşkesi olarak karşımıza çıkmaktadır. Sistem mühendisliği programlarının amacı, işlevsel olarak tek ve bütün bir birim olan karmaşık sistemlere yönelik tüm temel kavram, araç, ve metodları öğrenciye sunmaktır. Sistem mühendisleri bu tip sistemlerin modellenmesi, kontrolü ve optimizasyonu (en iyileme) ile ilgili çalışır. Ayrıca sistemin farklı unsurları arasındaki ilişkileri ve etkileşimleri ortaya çıkarır.

Bilgisayar Operatörlüğü ve Teknikerliği

Bilgisayar ile ilgili her türlü bakım-onarım program yükleme ve program yazabilen ara elemanları yetiştirmektir. Bilgisayar operatörü ve teknikeri, tüm resmi kurumların bilgi işlem dairelerinde, bilgisayar işlerinde görev alabildikleri gibi bilgisayar işleri yapan özel iş yerlerinde de çalışabilirler


Okuyan herkezin yorum yapması Ricamdır Şimdiden Teşekkürler.
Meslek ile ilgili Maaşları istek olursa anlatabılırım...
 


musa_66

musa_66

Üye
hocam ben şimdi gitmek isterim fakat ygsden 208 aldım lysden başvurabilir miyim hangi sınavlara başvurmam gerek?
 
Yönetici tarafından düzenlendi:
Buğra

Buğra

Admin
yararlı bir konu olmuş teşekkürler :)
 
musa_66

musa_66

Üye
mühendisliği batsın şimdi 2 yıllık bilgisayar programcılığı okuyorum burnumdan geliyor peffff
 

Benzer Konular



Üst Alt