Beyin tümörlerinin yönetimi

Sponsorlu Bağlantılar

Fatih[Sag0]HiphoP

Fatih[Sag0]HiphoP

Üye
    Konu Sahibi
Beyin tümörlerinin yönetimi
Beyin tümörleri asıl olarak üç gruba ayrılabilir.
1- iyi huylu beyin tümörleri
2- kötü huylu beyin tümörleri
3- metastatik beyin tümörleri


[ı]iyi huylu beyin tümörleri[/ı]

özellik:bu tümörler yavaş gelişim gösterirler. Etraf dokulara nüfus etmezler ve uzak organlara sıçrama yapmazlar.
tedavi: Tedavisi cerrahidir. Ancak cerrahi planlarken hastanın genel durumu yaşı önemlidir. örneğin yaşlı bir hastada tesadüfen tesbit edilmiş bir menenjiom izlenebilir. Eyer büyüme eyiliminde olur ve hastada nörolojik belirtiler oluşturursa opere edilir.

[sıze=5][sıze=2][ı]kötü huylu beyin tümörleri[/ı][/sıze][/sıze]

özellik: bu tümörler hızlı büyüme eyilimindedirler. Komşu dokulara nüfus edebilirler. Nadir de olsa uzak dokulara sıçrama yapabilirler. Bu tümörlerde genel özellikleri açısından 4 gruba ayrılabilir.

grade ı: bu grup tümörler davranış özellikleri olarak iyi huylu tümörlere yakındırlar. Cerrahi olarak tamamen çıkarılırlarsa radyoterapi ve kemoterapi gibi ek tedavilere gerek kalmaz. Nüks olmaz olursada çok uzun sürede görülebilir.


grade ıı: Davranış özelliği olarak tamamen çıkarılsa bile nüks etme şansı grade ı’ e göre daha yüksektir. Ama uzun süre sonra nüks ortaya çıkar. Bu tip tümörlerde tedavi planlanması tartışmalıdır. Ameliyat sonrası radyoterapi uygulayan grup vardır. Benim tercihim ve önerim, eyer tümör total olarak çıkarılabilmişse radyoterapi uygulamamaktır. Bunun iki nedeni vardır. Birincisi nüks olduğunda radyoterapinin ek bir silah olarak elde tutulmasıdır. Ikinci neden ise radyoterapi uygulamasının tümör derecesini yükselterek nükse sebep olabilmesidir. Bu nedenle tümörün tamamiyle çıkarıldığından emin isek periyodik tetkiklerle takip en uygun yöntemdir.
tümörün tamamiyle çıkarıldığını tesbit için hem patolojik hem de
radyolojik özel yöntemler vardır. Bunları mutlaka uygulamak
gereklidir.

grade ııı: Nüks şansı diğer 2 gruba göre daha yüksektir. Tedavisi: Ameliyatla mümkünse tam çıkarmak, radyoterapi ve kemoterapidir.

grade ıv: ne yazıkki en *** görülen ve en habis beyin tümörü tipidir. Tedavisi grade ııı ile aynıdır. Ama çok kısa sürede tekrarlama şansı çok yüksektir.


[sıze=5][sıze=2][ı]metastatik beyin tümörleri[/ı][/sıze][/sıze]

özellik:vücüdun başka organlarından kaynaklanıp beyine sıçrama yapan tümörlerdir. Tedavi planlamasında tümör büyüklüğü, kaynaklandığı organ, tümörün cinsi ve hastanın genel durumu önem kazanır. örneğin tek ve 3 cm den büyük metastatik pir tümör ameliyatla alınmalıdır. Ama birçok metastatik tümör mevcutsa başka yöntemler önerilir.

Beyin cerrahlarının temel prensibi hastanın metastatik tümör nedeni ile yaşamını ya da fonksiyonlarını kaybetmesini engellemek olmalıdır.
 

Benzer Konular

DarkredBlue61
Cevap
7
Görüntüleme
761
DarkredBlue61
Haydar
Cevap
0
Görüntüleme
649
Haydar
Haydar
Cevap
0
Görüntüleme
602
Haydar
UtkuGARIP
Cevap
0
Görüntüleme
527
UtkuGARIP


Üst Alt