Bayat ekmekten 30 çeşit yemek tarifi

Konu, 'Konu Dışı' kısmında ***BlackrosE*** tarafından paylaşıldı. Okunma: 53195 | Cevaplanma: 3

Konu Durumu:
Daha fazla cevap için açık değil.

  1. 1. Ekmek kavurmasi

    Bayat ekmek lokmalar halinde dogranir. Tencerede kizartilmis yag ile kavrulur. Ekmekler kavrulurken, 1 cay bardagi soguk su, uzerine serpilir. Iyice

    karistirildiktan sonra tencerenin kapagi kapatilip 5 dakika pisirilir.


    2. Papara

    Bayat ekmekler, cukur bir kaba kusbasi dogranir. Halka halka dogranmis sogan, tereyagi veya zeytinyaginda kavrulur. Ardindan

    tuz ve su eklenip kaynatilir. Uzerine tulum peyniri dokulur. Bir sure ilimaya birakildiktan sonra cukur kaptaki ekmeklerin uzerine dokulur.




    3. Tirit

    Bayat ekmek dilimleri bir kaba yerlestirilir. Kiyilmis sogan tuz ile oldurulup ekmek dilimleri uzerine dosenir. Sonra uzerine haslanmis kemikli etin suyu bolca dokulur. Dileyen, kiyili maydanoz

    veya sumak serpebilir.





    4. Ekmek supurgesi (Ankara dolaylarindan bir
    tirit cesidi)
    Bayat ekmek dilimlenip bir tepsiye
    yerlestirilir. Bir tencerede su kaynatilip ekmek dilimlerinin uzerinde gezdirilir. Ardindan

    sarimsakli yogurt dokulur. Son olarak da, bir tavada yag ile kavrulan salca ve kirmizi pul biber karisimi gezdirilir.





    5. Ekmek ogmasi

    Bayat ekmeklerin ici -istenirse, kabugu ile birlikte- ufalanir; bir kapta eritilen tereyagina dokulerek kavrulur. Sonra uzerine bir yumurta kirilip

    ekmek ufaklari ile alt ust edilir. Ardindan 1 bardak sut dokulup yeniden karistirilir. Cok hafif ateste sut cekilinceye kadar bekletilir. Sut cekilince atesten alinir; uzerine bir bez konularak demlendirilir. Ilininca

    yenilir.





    6. Yalanci paca

    Kucuk kupler seklinde dogranan sogan, tencerede, 1 yemek kasigi tereyagi ile kavrularak pembelestirilir. Uzerine salca ilâve edilerek eritilir. Dovulmus

    2 dis sarimsak, 1 limonun suyu, tuz, kirmizi toz biber ve et suyu katilir. Bayat ekmek kup seklinde dogranarak tereyaginda kavrulur. Kitirlasinca,


    corba kâsesine doldurulan corbanin uzerine dokulur.





    7. Kalacus

    Bayat ekmek, kupler halinde kesilerek derin bir kaba konur. Kiyilmis sogan, tavada kizdirilmis margarin ile pembelesinceye kadar kavrulur.
    Calkanarak ayran kivamina getirilen yogurt ve su, yag ve soganin bulundugu tavaya eklenir.Birkac dakika kaynatildiktan sonra, olusan karisim derin kapta bulunan

    dogranmis bayat ekmeklerin uzerine dokulur. Kabin kapagi kapatilir.Bir sure atesin uzerinde tutulduktan sonra hemen sofraya getirilir.





    8. Ekmekli omlet

    4 dilim bayat ekmek kup seklinde kesilip tereyaginda kizartilir. 8 yumurta, 2.5 su bardagi sut, tuz ve muskat karistirilip, iyice
    cirpilir.

    Hazirlanan karisimdan 4 ayri omlet pisirilir. Uzerine kup seklinde dogranmis kizarmis ekmek ve kup seklinde dogranmis domatesler koyulup ikiye katlanir.





    9. Ekmek karistirmasi

    Bayat ekmek lokmalar halinde dogranir. 3 yemek kasigi margarin bir tencerede eritilir. Erimis tereyagina kasik ucu

    ile salca koyulur. Uzerine 3-4 yumurta kirilir; karistirilarak pisirilir. Ardindan karabiber serpilir. Dogranmis ekmekler ve maydanoz da eklenip kisik

    ateste biraz karistirilir. Tencerenin kapagi kapatilip 6-7 dakika ekmekler yumusatilir.Ekmek karistirmasi, cacik veya salata ile
    yenilebilir.





    10. Yumurtali ekmek asi

    Bayat ekmek dilimleri kup seklinde dogranip firinda kitirlastirilir. Piyaz dogranmis sogan, bir tavada yarim cay bardagi sivi yag ile

    pembelestirilir. 1 corba kasigi salca ve 1 cay bardagi su eklenip birkac dakika kaynatilir. Dogranmis ekmekler, soganlar ile karistirilip tavanin kenarlarina cekilir.

    Tavanin ortasina 2 yumurta kirilir. Uzerine tuz ve karabiber
    ekilir.Tavanin kapagi kapatilarak, yumurtalarin pismesi beklenir.4 dis sarimsak dovulup yogurda katilir. Sarimsakli yogurt servis tabagina
    alinir. Uzerine, tavadaki pismis olan yumurtali ekmek asi, bozulmadan cikarilir.1 corba kasigi erimis margarinde yeterli miktarda kirmizi pul biber hafifce

    yakilir. Biberli yag, yemegin uzerine gezdirilir.





    11. Ekmekli ezme

    2 dilim bayat ekmegin kabuklari kesilip atilir. Dilimler cukur bir tabaga koyulup uzerine soguk su dokulur. 5 dakika sonra sudan cikarilir; suyu


    suzulerek ufalanir.Ufalanmis ekmekler, 3 yemek kasigi dovulmus ceviz ici ve 2 dis dovulmus sarimsak, 2’ser yemek kasigi zeytinyagi, yogurt, limon suyu ve

    1’er cay kasigi domates ve biber salcasi iyice karistirilir.Elde edilen karisim servis tabagina koyulur. Uzerine pul biber ekilir. Birkac yarim ceviz ve maydanoz ile suslenir.

    Not: Ceviz terine badem veya findik da kullanilabilir.





    12. Bayat ekmek koftesi

    Bayat ekmek islatilir; el ile sikilarak suyu suzuldukten sonra bir kaba alinir. 100 gr. kiyma, 1 bas sogan rendesi, kimyon, kofte bahari, tuz ile


    yogrulup kofte seklinde parcalara ayrilir.Kofteler kizgin yagda kizartilip emici bir kâgit uzerine cikarilir. Cay yaninda yenilebilir.




    13. Peynirli bayat ekmek koftesi

    1 adet bayat ekmek, uzerine su serpilerek nemlendirildikten sonra ufalanir. Icine yarim kalip sert beyaz peynir rendelenir; 1 demet maydanoz dogranir; 2

    yumurta kirilir; 1 adet orta boy sogan rendelenir; tuz, kofte bahari ve pul biber katilir. Bu karisim yogrularak kofte seklinde parcalara ayrilir.


    Kofteler once una, sonra cirpilmis yumurtaya, daha sonra galeta ununa bulanip kizgin yagda kizartilir. Uzerlerine kurdan batirilarak servise cikarilir.





    14. Bayat ekmek pizzasi

    Bayat ekmekler dilimlenip kup kup kesilir. Margarin ile yaglanmis ve un serpistirilmis firin tepsisine yayilir.

    4 yumurta cirpilir; icine 2 su bardagi sut, 1 paket kabartma tozu, yarim cay bardagi sivi yag katilir. Karisim tekrar cirpilip ekmeklerin uzerine


    dokulur. Bayat ekmek pizzasi bu durumda buzdolabinda bir gun
    bekletilebilecegi gibi hemen de pisirilebilir.Firina verilmeden once, uzerine dilimlenmis sucuk, salam veya sosis

    yerlestirilir. Domates, biber dilimleri de yerlestirilebilir. Bunlarin uzerine de kasar rendesi serpistirilir.





    15. Dilim pizzasi

    Bayat ekmek dilimlerine tereyagi surulur. Yumurta, beyaz peynir veya cokelek, maydanoz ve pul biber karistirilip ekmek dilimlerinin uzerine bolca

    surulur. Bu karisima kucuk dogranmis domates ve sivri biber de eklenebilir. Dilimler, peynir pembelesinceye kadar firinda kizartilir.




    16. Ketcapli dilim pizzasi

    Bayat ekmek dilimleri, yaglanmis tepsiye dizilir. 1 corba kasigi salca, 1 corba kasigi ketcap, 2 yumurta, 1 tatli kasigi kekik

    ve 1 cay bardagi sivi yag cirpilir. En son ezilmis beyaz peynir katilir. Karisim, ekmek dilimlerinin uzerine surulur.

    Dilimler, orta isili firinda, pembelesene kadar kizartilip, sicak sicak servise cikarilir.


    17. Dilim kayganasi

    2-3 yumurta cirpilip 1 kahve fincani sut veya su ile karistirilir. Bayat ekmek dilimleri arkali onlu bu karisima bulanip kizgin sivi yagda kizartilir.





    18. Sarimsakli ekmek (Tiyriti)

    Bayat ekmek dilimleri firinda kitirlastirilir. 2-3 dis sarimsak dovulup tereyaginda 1-2 cevrilir. Bolca toz kirmizi biber, bir fiske tuz ve 1 kahve fincani su eklenip hemen atesten alinir. Ekmek dilimleri uzerinde gezdirilir.





    19. Bayat ekmek kanepesi

    Bir kabin icinde 1 corba kasigi salca, yarim cay bardagi sivi yag, 1 tatli kasigi kekik, yarim cay bardagi sut, 200 gr. ezilmis beyaz peynir, 2 yumurta iyice karistirilir.

    Bu karisim, kanepe seklinde ve ince bayat ekmek dilimlerine
    surulur.Dilimler, firin tepsisine dizilir; hafif pembelesinceye kadar kizartilir.Kizartilmis dilimlerin uzerine 1’er ince dilim
    domates; bunun uzerine de 2 ince dilim sosis yerlestirilir.Kanepeler, kurdanli olarak servis tabagina alip, sogutmadan, kivircik marul
    yapraklari esliginde servise cikarilir.





    20. Tutmac

    3 su bardagi toz seker, ayni miktarda su ve yarim limon suyu
    karistirilip kaynatilir. Elde edilen surup sogumaya birakilir.Bayat ekmek kup kup dogranir.Zeytinyagi, tavada yakilmadan kizdirilir. Dogranmis ekmekler, cirpilmis yumurtaya bulanarak, kizgin yagda peyderpey
    kizartilir. Kizaran ekmekler suruba atilir.Bir yandan kizartma islemi surdurulurken, ote yandan surubu ceken ekmekler servis tabagina
    cikartilir. Kizartma islemi bitince, servis tabagina cikarilmis ekmekler uzerine tarcin, susam, badem, ceviz, findik, gul suyu serpilir. Hafifce karistirilir. Istenirse kalan surup da ekmeklerin uzerine

    gezdirilir.





    Tatlilar



    21. Bayat ekmek tatlisi

    Bayat ekmekler ince ince dilimlenip firinda kitirlastirilir. 1 ekmek icin 2 su bardagi toz seker ile 2 su bardagi su kaynatilir. ¼ limonun suyu eklenir. Elde edilen serbet, sogutulduktan sonra ekmek dilimlerinin uzerinde gezdirilir. Mevsim meyveleri ekmek dilimlerinin uzerine
    dizilir.Not: Receli sulandirip kitirlastirilan bayat ekmek
    dilimlerinin uzerinde gezdirmek sureti ile de tatli yapilabilir. Bunu krem santi ile suslemek de mumkundur.





    22. Sutlu bayat ekmek tatlisi

    1.5 bayat ekmegin ici derin bir kaba ufalanir. Uzerine 1.5 su bardagi sut gezdirip karistirilir.Yarim saat bekletildikten sonra ekmek icleri el ile sikilip sut suzulur.

    Buna eritilmis 3 corba kasigi margarin, 3 yumurta ve 1 corba kasigi toz seker eklenip karistirilir.Yuksek kenarli bir tepsi yaglanir.
    Hazirlanan karisim tepsiye 1.5 cm.

    kalinliginda olacak sekilde dokulur. 180 derecede isitilmis firinda 40 dakika pisirilir. Sisip kabaracak olursa, bicak ile birkac yerinden delinir.Tatli firinda piserken, bir tencerede 1 su bardagi toz seker, ayni miktarda su ve 1 tatli kasigi limon suyu kaynatilir. Firindan cikarilan tepsi uzerine gezdirilerek dokulur.Tatli soguyunca baklava seklinde dilimlenir. Hindistancevizi veya iri

    kiyilmis ceviz ile suslenerek servise cikarilir.



    23. Ekmek helvasi

    Bir tencerede 3 su bardagi dolduracak kadar ufalanmis ekmek ici, yarim su bardagi erimis margarin veya tereyaginda surekli karistirilarak, hafif bir


    esmerlik alana kadar kavrulur.Ayri bir tencerede 1 su bardagi toz seker ve 1.5 su bardagi sut kaynatilip ilitilir. Vanilya eklenir.

    Ilik sut serbeti, ekmekli malzemeye katilir. Tencere kapagi kapali olarak 15 dakika beklenir. Tane tane olan helva, servis tabagina alinip cekilmis antep fistigi ile suslenir.



    24. Visneli ekmek tatlisi

    Bayat ekmekten 2 cm. kalinliginda dilimler kesilir. Kabuklar duzgunce kesilerek cikarilir. Daha sonra dilimler ortadan kesilerek iki parcaya ayrilir; firin tepsisine dizilir. Orta isida hafif pembelesinceye kadar

    kizartilir.1 kg. toz seker, 5 su bardagi su, bir tencerede kaynatilip surup yapilir. Cekirdekleri cikarilmis 1 kg. visne, suruba katilir; 1-2 tasim kaynatilir. Visne taneleri bir tabaga alinir. Atesten alinan visne surubu, sogumadan, kizartilmis ekmek dilimlerinin uzerine kepce ile gezdirilir. Sonra tepsi agir ateste tutularak, icindeki surup, koyulasana kadar kaynatilir. Ara sira tepsi hafifce sallanarak, ekmeklerin dibe yapismamasi ve surubu iyice icmesi saglanir. Surup koyulasinca, tepsi atesten alinip sogutulur.Ekmek dilimleri tabaklara yerlestirilir. Uzerine krema veya kaymak koyulur. Bunun uzerine de visne taneleri
    yerlestirilir.



    25. Uzumlu ekmek tatlisi

    1 buyuk salkim siyah uzum ayiklanip yikanir; taneleri ortadan ikiye bolunerek cekirdekleri cikartilir.Yarim bayat ekmek, kup seklinde
    dogranarak uzumler ile karistirilir.Hazirlanan karisim, yaglanmis kaliba dokulur.1 kahve fincani elenmis un bir kâseye konulur. Uzerine yarim su bardagi toz seker, 1 cimdik tuz, cirpilmis 3 adet yumurta ve 1.5 su bardagi sut eklenir. Bu karisim da tahta bir kasik ile karistirilip kaliba dokulur.Kaliba dokulmus tum karisim, 180 derecede isitilmis firinda 40 dakika pisirilir. Firindan cikarilip ilimaya birakilir. Uzerine pudra sekeri dokuldukten sonra dilimlenerek servise cikarilir.





    26. Incir ve balli ekmek turtasi

    1 adet bayat ekmek bir kâseye ufalandiktan sonra 2.5 su bardagi sut ile islatilir. 20 dakika kadar bekletilerek yumusatilir.8 adet kuru Incir suda bekletilerek yumusatilir. Yumusadiktan sonra suyu

    suzulen incirlerin her biri 5-6 dilim halinde kesilir.2 kasik tereyagi tavada eritilir.4 yumurta cirpilarak, eritilmis 2 kasik tereyagi, 3 corba kasigi bal ve sutlu ekmek ile mikserde karistirilir.

    Daha sonra incir dilimleri bu karisima eklenir.18x20 cm. ebadinda bir firin kabina yagli kagit dosenir. Kagidin uzeri 1 tereyagi ile yaglanir. Elde edilen karisim kaba dokulur; 180 derecede

    isitilmis firinda 1 saat pisirilir. Krem santi veya kaymak esliginde servise cikarilir.





    27. Ekmekli puding

    Bir kapta 3 su bardagi sut, 3 yumurta, ¾ su bardagi bal, yarim limonun suyu, 4 corba kasigi keciboynuzu tozu, 1 tatli kasigi tarcin ve 1 cay kasigi tuz karistirilir. Icine, 4 su bardagi dolduracak kadar, iyice ufalanmis bayat ekmek, 1.5 su bardagi rendelenmis elma, yarim su bardagi dovulmus ceviz ici eklenip karistirilir. Tum karisim, yaglanmis bir kaliba koyulup 175 derecede

    isitilmis firinda 35 dakika kadar pisirilir. Bu olcu, 6 kisiye yeter. Not: Ekmekli puding sicak veya soguk yenilebilir. Sade olarak veya krem santi, dondurma, elma sosu gibi ekler ile de servise cikarilabilir.




    28. Ekmekli krep

    4 dilim bayat ekmek ufalanir; uzerine 1.5 su bardagi sut dokulerek islatilir. 4 yumurta, 2.5 cay bardagi un ve 4 corba kasigi bal, ufalanmis

    sutlu ekmege eklenip iyice karistirilir.Findik buyuklugunde tereyagi tavada kizdirilir. Hazirlanan karisimdan bir miktar tavaya dokulur. Tava sallanarak hamurun yayilmasi saglanir.

    Krepin her iki tarafi da pisirilir.Hamur bitinceye kadar ayni islem tekrarlanir.Not: Kreplerin uzerine fistik ezmesi de surulebilir. Ekmekli krep, komposto ile birlikte iyi gider.





    29. Bademli ekmek dilimleri

    1 kutu krema ve 2 yumurta cirpilip karistirilir.Bayat ekmek dilimleri krema ve yumurta karisimina batirilarak islatilir. Islatilmis ekmeklerin iki tarafi da, kizdirilmis tereyaginda kizartilir.

    Kizarmis ekmeklerin uzerine bal surulur. Servis tabagina dizilen balli ekmeklerin uzerine kiyilmis badem serpilir.



    30. Cikolatali ve ekmekli kek

    3 su bardagi dolduracak kadar, ufalanmis ekmek ici, 2 su bardagi ilik sutte yumusamasi icin biraz bekletilir.Yarim su bardagi badem iri iri dogranir.Yarim su bardagi kuru uzum de, yumusamasi icin suya koyulup bekletilir. 1 adet kucuk cikolata ince ince kiyilir.Ekmekli sut mikserden gecirilir; 2 kahve fincani toz seker, 3 corba kasigi kakao, 2 adet cirpilmis yumurta, dogranmis badem, kiyilmis cikolata ve

    sikilip suyu suzulmus kuru uzum eklenerek iyice karistirilir.20x15 cm. ebadinda bir firin kalibina yagli kagit dosenir; uzeri erimis tereyagi ile yaglanir. Hazirlanan karisim kaliba konularak 180 derece

    isitilmis firina verilir. 50 dakika pisirildikten sonra kek firindan cikarilir. Uzerine pudra sekeri serpilir. Iliyinca, kareler halinde kesilerek servise cikarilir

    Belki İsraf'ın Anlamını Bir Kez Daha Anlarız!!..

    Netten Alıntıdır!!

    Saygılar
     

  2. bilgiler için sağol:good:
     

  3. tarifler için teşekkürler :good:
     
  4. sağol tarifler için ;)
     
Yüklüyor...
Konu Durumu:
Daha fazla cevap için açık değil.