Antika koleksiyonu...

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
HeiLmasTer®

HeiLmasTer®

Üye
    Konu Sahibi
Antika koleksiyonu...
Koleksiyonerlerine kazancın yanında prestij de sağlayan antika, günümüz yatırım araçları arasında yerini aldı. Antika dünyasının deneyimli ismi Turgay Artam, en çok prim yapan eserleri ve antika alırken dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıraladı. Günümüz yatırım modelleri arasında kabul edilen antika koleksiyonerliği ve antikaya yapılan yatırımlar sahiplerine bir yandan kazanç, diğer yandan prestij ve keyifli seyir imkanı sağlıyor. Eşi zor bulunan ve gün geçtikçe sayıları azalan eserlere yapılan yatırımlar yeni sahiplerinde, daha bilinçli korunarak gelecek nesillere ulaşması açısından değer taşıyor.

Antika,koleksiyonerlik dışında günümüzde önemli bir yatırım aracı da. Bilinçli bir şekilde alınan antika eserler sahibine bir yıl veya daha uzun bir zaman diliminde yüzde üç yüz ile yedi yüz arasında kar getiriyor. Bir yılı aşan sürelerde kar yüzdesi katlanarak artıyor. İyi bir antika parçayı alanlar, eser için yarının bedelini bugünden ödüyor.

Antika fiyatlarının yüksek olmasının başlıca nedenleri arasında yurt dışında da talep görmesinin yanında günümüz koleksiyonerlerinin sayılarının fazlalığı da yer alıyor. Bunların dışındaki önemli bir diğer neden de Batılı ülkeler ve ABD'de olduğu gibi iş adamlarının antika eserleri prestij unsuru olarak görmeleri. Buna paralel olarak zengin ailelere giren eserlerin kolay kolay piyasaya geri dönmemesi de etkenler arasında gösteriliyor.

Çeşitli nedenlerle kırılgan parçaların azalması veya iyi korunmayan, temizlik nedeniyle tahrip görüp değerinden büyük ölçüde kayba uğrayan antika eserler arasında parça seçerken bazı konularda dikkat etmek gerekiyor. Antika dünyasının ünlü ve deneyimli ismi Turgay Artam antika sever yatırımcıları için en çok prim yapan eserleri şöyle sıraladı; ''Osmanlı antika parçalardan tombaklar, tuğralı gümüşler, fermanlar, tablolar, Serves vazolar, Fransız mobilyalar ve İngiliz gümüşler yanında İznik çinileri, Kütahya, Tophane, Beykoz camları, işlemeler, hatlar ilgi gören parçaları oluşturuyor.''

''Bir antika türü üzerine yoğunlaşın''

Faaliyetlerini Antik Palas'ta sürdüren Turgay Artam, antika alırken dikkat edilecek hususlar arasında, önceden yayınlanan katalogları inceleyip bilgi edinmek, eksperlerden bilgi toplayıp taban ve tavan fiyatları konusunda önerilerini göz önünde bulundurmak, kataloglarda belirtilen eserlere olan talepleri müzayedeleri izleyerek takip etmeyi öneriyor. Antika eser almak isteyenlere Artam'ın önemli bir önerisi de; bir antika türü üzerine yoğunlaşıp, iyi bir koleksiyon oluşturmak gerektiği. Özellikle bir tür üzerine yapılan koleksiyonun daha iyi fiyatla satıldığını hatta ciddi koleksiyonlara müzelerce bile talep gösterildiğini söyleyen Artam, örnek olarak Sadberk Hanım Müzesi'ndeki Hüseyin Kocabaş koleksiyonunu gösteriyor.

Çeşitli teşhir salonlarında oluşan İstanbul Maçka'daki Antik Palas'ta hergün eserleri görme, inceleme olanağı buluyor. Aylık müzayedeler ise Ekim-Mayıs ayları arasında yapılıyor. Bir kültür merkezi olarak da işlev gören Antik Palasta seminerler yapılıyor ve her hafta bir konuda izleyiciler uzmanı tarafından bilgilendiriliyor.Antik Palas, antika meraklılarının ellerindeki eserlerin piyasa fiyatlarını öğrenmek ve müzayedeye katılmasını sağlamak için oluşturduğu uzman ekiple ücretsiz ekspertiz hizmeti de veriyor.
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Benzer Konular



Üst Alt