Anadolu Türk Beylikleri Özeti (Kısa)

Sponsorlu Bağlantılar

HeiLmasTer®

HeiLmasTer®

Üye
    Konu Sahibi
Anadolu Türk Beylikleri Özeti (Kısa)
Anadolu Türk Beylikleri

Türkiye Selçuklu Devleti sınır bölgelerini korumak için buralarda uç beylikleri oluşturmuştu. Bu uç beylikleri Kösedağ savaşından sonra Anadolu Selçuklu Devleti’nin zayıflamasıyla birlikte bağımsızlığını ilan ettiler.

Bu beylikler ve kuruldukları yerler şöyledir:

Osmanoğulları: Osman Bey tarafından Söğüt, Domaniç civarında kuruldu. Osmanlı Devleti'ni kuran beyliktir.

Karamanoğulları: Karaman Bey tarafından Konya ve Karaman'da kuruldu. Güçlü bir beyliktir. Anadolu'da ilk defa Türkçe'yi resmi dil olarak kullandılar. Osmanlı Devleti ile mücadele ettiler. 1487 yılında Osmanlı egemenliğine girdiler. Anadolu Türk birliğini sağlama konusunda Osmanlı'yı en çok uğraştıran beyliktir.

Karesioğulları: Karesi Bey tarafından Balıkesir, Çanakkale'de kuruldu. Orhan Bey zamanında Osmanlı Devleti'ne katıldı. Osmanlı Devleti'ne katılan ilk beyliktir. Böylece Osmanlı'ya önemli devlet adamları (Hacı İlbeyi, Evranusoğlu, Ece Halil) geçmiş ve Balkanlara geçiş kolaylaşmıştır. Karesi donanması Osmanlı donanamasının temelini oluşturmuştur.

Germiyanoğulları: Yakup Bey tarafından Kütahya'da kuruldu. II. Murat döneminde Osmanlı Devkleti'ne katıldı (1429) . Osmanlı'ya hem çeyiz hem de miras yoluyla toprak vermiştir.

Candaroğulları: Şemseddin Yaman Candar tarafından Kastamonu'da kuruldu. Fatih Sultan Mehmet tarafından son verildi (1461).

Aydınoğulları: İzmir, Aydın çevresinde kuruldu.

Hamitoğulları: Dündar Bey tararfından Isparta, Eğirdir' kuruldu. II. Murat döneminde Osmanlı Devleti'ne katıldı (1423). Toprakları Osmanlı tarafından 80.000 altın karşılığında satın alındı.

Menteşeoğulları: Menteşe Bey tarafından Muğla'da kuruldu. II. Murat zamanında Osmanlı topraklarına katıldı (1424).

Saruhanoğulları: Manisa çevresinde kuruldu.

Dulkadiroğulları: Maraş çevresinde kuruldu.

Ramazanoğulları: Adana ve çevresinde kuruldu.

Bu beylikler;

Türk kültürünü Anadolu'da yaydılar. Türk mimari eserleri ile donattılar.
Türkiye Selçuklu Devleti'nin yıkılmasından sonra savunmasız kalan Anadolu'yu korudular.
Anadolu’da çok sayıda eser yaptılar.
Anadolu'nun Türkleşmesini sağladılar.
 


Üst Alt