Aile Terapistine Hangi Durumlarda başvurulmalı

Sponsorlu Bağlantılar

Haydar

Haydar

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
Aile Terapistine Hangi Durumlarda başvurulmalı
Birliktelikler her zaman başladığı gibi gitmeyebilir. Umutsuzluklar, çözümsüzlükler baş gösterdiğinde, ilişki mutsuz bir sona doğru gitmeye başlıyor. Oysa bitmek üzere olan bir ilişkiyi kurtarmak imkansız değil. İlişki terapisi ya da evlilik terapisi bu noktada devreye giriyor.

İlişkide hangi aşamada terapiye ihtiyaç duyulur?
Genellikle çiftler sorunların çözümünde umutsuzluğa düştüklerinde, sorunların ilişkinin devamlılığını tehdit etmeye başladığında, sorunları çözmekte yetersiz ve çaresiz kaldıklarında, sorunların kronikleşerek çiftin ya da ailenin günlük yaşamını sürdürmesini engellediği kriz sürecinde terapiye gelirler.


İlişki terapisi ne işe yarar?
Terapi, çiftin yaşadığı sorunları, koşulları ortadan kaldırmaz. Ancak öncelikle sorunun doğru tanımlanmasına, çiftin ya da aile üyelerinin ne yaparak ya da yapmayarak sorunun ortaya çıkmasına katkıda bulunduklarını fark etmelerini, yaşanan sorun nedeniyle kimin hangi ihtiyacının karşılanamadığını anlamalarını, Çiftin ya da ailenin güçlü yönlerini fark etmelerini, soruna farklı bir bakış açısı kazanmalarını ve çözüm için neler yapabileceklerini fark etmelerini, sorunların çözülebileceği konusunda umut geliştirmelerini, Değişim sürecinde aile üyelerinin birbirlerini nasıl destekleyebileceklerini algılamalarını, denemelerini, karar vermelerini kolaylaştırır ve destekler.


Kopma noktasına gelmiş bir ilişkiyi terapi kurtarabilir mi?
Terapinin kopma noktasına gelen bir ilişkiyi kurtarması mümkündür. Eşler birbirini seviyorsa ve ilişkiyi sürdürmek istiyorsa, yaşanan sorunlar ve denenen yanlış ya da yetersiz çözümler nedeniyle ilişkiyi sürdürmeyi başaramıyorsa, terapiyle ilişkinin eskisinden daha iyi olması mümkün ve beklenen bir sonuçtur.


Ancak terapinin işlevi ve başarısı her zaman bir ilişkinin her şeye rağmen sürdürülmesini sağlamak değildir. Çift ya da aile üyeleri için en uygun çözümü bulmalarını sağlamak ve bu süreçte yaşadıkları zorluklarla baş etmelerini desteklemektir.


Bu nedenle, terapist ve terapi sürecinin yönünü aile üyeleri/ çiftlerin dinamikleri ve kararları belirler. Bazen çift ya da aile için en iyi çözüm boşanma da olabilir. Ancak bunu terapist ya da terapi sağlamaz, belirlemez. Aile/çift karar verir.


Eşlerden biri terapiye gitmek istemiyorsa sadece bir eşe terapi uygulanmasıyla sorun hallolabilir mi?
Eşlerden birisi terapiye gelmek istemiyor ya da bir yarar sağlayacağına inanmıyor olabilir. Bu durumda çiftlerden birisi terapiye başlayabilir. Aile/çift terapisti, değişik terapi tekniklerini deneyerek diğer çiftin de terapiye katılmasını sağlayabilir. Çiftlerden sadece birisinin terapiye gelmesi çiftlerden ikisinin de katılmasından daha zor ve uzun bir süreç olabilir. Buna rağmen denenmesi en azından terapiye gelen kişinin daha sağlıklı ve işlevsel çözümler denemesine, güçlenmesine daha kısa sürede karar vermesine katkıda bulunabilir.


Çiftlerden sadece birisinin aile/çift terapistiyle terapiyi sürdürmesi çift ve ilişki sorunlarında daha etkili olur.


İlişkide sorunların kronikleşip krize dönüşmeden çiftlerin terapiye gitmesi ya da çift ilişkisi konusunda eğitimlere katılmaları, etkili iletişim, çatışma yönetimi ve çatışma çözme teknikleri gibi eğitim gruplarına katılmaları, yaşanacak sorunları ilişkiyi güçlendirme fırsatına dönüştürmelerine katkıda bulunabilir.
 
  • Beğen
Tepkiler: x-scarface


x-scarface

x-scarface

Üye
Bilgilendirme için sağol haydarım :ok2:
 
Haydar

Haydar

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
rica ederim :tebessüm:
 

Benzer Konular

Doğuş Pertez
Cevap
0
Görüntüleme
288
Doğuş Pertez
Haydar
Cevap
0
Görüntüleme
535
Haydar
Doğuş Pertez
Cevap
0
Görüntüleme
320
Doğuş Pertez
Mad EagLe
Cevap
4
Görüntüleme
426
federico2424


Üst Alt