Adına Türküler Yazılan "ÖSS"

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
dvdvilla07

dvdvilla07

Üye
    Konu Sahibi
Adına Türküler Yazılan "ÖSS"
Adına Türküler Yazılan ÖSS...

Evet.İstesekte istemesekte ciddiye alsakta almasakta başımıza gelecek olaylardan bitanesi olan ÖSS, benim için 2 yıl sonra geçmiş olacak.Tamam bana geçmiş olacak ama kaç yıldır millete geçen ÖSS'yi millet nezaman geçecek?

Nedir bu ÖSS? Neye benzer?

Hiçbişeye benzemez, itin-silahın-ÖSS'nin şakası olmaz...

Yıllardır öğrencilerin gözünü korkutmak için abartılan bir konudur aslında.Bilinç altına baştan beri büyük bir olay gibi yerleştirildiğinden haliyle büyük korkulara yol açıyor.Yani işe alaylı yaklaşıldığında nekadar basit bir mevzu ve gereksiz detay olduğu farkediliyor.

Öyle abartılmışki artık öğrenciler, her insan doğar büyür ÖSS'ye girer ve direk ölür diye gözünde canlandırıyor.Ama bir kişide çıkıp demiyorki ÖSS'yi abartmayın diye.

Açılımı "Öğrenci Seçme Sınavı". Fakat nefret edildiğinden adına bir çok iğrenç espiriler yapılıyor."Özel Sivri Sinek","Ölesiye Soru Sor","Ölünce Sevemezsem Seni" v.s.Bunlar genelde ÖSS için soru çözmekten kayışı koparmış öğrencilerin yaptığı iğrenç espiriler.Tabi bunların küfürlüleride var.Aslında durumu en iyi özetleyenler de onlar...

Hele bide ÖYS varki... Açılımı "Öğrenci Yerleştirme Sınavı". Uzun oluyor diye "Yerleştirme Sınavı" olarak geçer ki bu dahada ilginçtir...Fazla söze gerek yok heralde.Bir insan amacını bukadar mı belli eder?

Liseye başlar başlamaz ÖSS öğütleri başlar.En yaygın ve en can sıkıcı olanı mezun olanların yeni başlayanlara yaptığı "daha 4 yıl var deme biz de öyle diyoduk" öğütüdür.Bu öğüt söylendiği anda pek acıtmaz ama dönemler bittikçe acısını hissettirir.Gerçektende ilk söylendiğinde pekte tınlanacak söz değildir.Çünkü daha 4 yıl vardır...Yıllardır öğütler verilir taktikler bulunur.Fakat öğrenci her taktik bulduğunda ÖSS çoktan taktiğini değiştirmiştir bile...



Hiç mi İyi Yanı Yok ÖSS'nin?

Azda olsa var aslında.En göze çarpan iyiliği, son sınıf öğrencilerin son 3 ay ders çalışmak için rapor alıp bilardo,internet cafe,cefe, ve bilimum eğlence mekanlarına gitmesidir.Güzel bir durumdur çünkü havası vardır."Hayırdır okul yok mu?" diye sorulduğunda "Raporluyum ÖSS'ye hazırlanıyorum" diye cevap verilir ya off...

Havalıdır ama yerlerse.Çünkü bu konuşma genelde cafe ve benzeri mekanlarda geçtiği için inandırıcılığı azdır.Ama söyleyende bunun farkında olduğu için hemen cümlenin sonuna "Derslerden bunaldık arkadaşlarla kafa dağatalım dedik!" inandırıcılık eki getirir ve büyük orandada başarılı olur.Zekice bir davranıştır.Çalışmanın ürünüdür.Çünkü cümlenin derinine girildiğinde edebiyatta öğrendiği Hüsn-ü Talil sanatını gayet başarılı bir şekilde uyguladığı görülür.Cafeye gitmeninde güzel bir nedeni olabileceğini anlatır.

Aslında öğrencilerin cafe fantezisi olduğunun yöneticilerde farkındadır.İyi niyetli bir grup okul yönetimi öğrencileri derse teşvik etmek için "okula cafe yapalım" gibi güzel öneriler sunarlar zaman zaman.Ama espiri yapma amaçlı olan çarpık zihniyet buna "cafeleri okul yapalım.Daha masrafsız olur" gibi iğrenç espiriyle karşılık verir ki okula cafe yapmak isteyenlerin bile şevkini kaçırır...

Herneyse en nihayetinde ÖSS gelir kapıya dayanır.Artık sınava 1 seneden az bir zaman kalmıştır ki yoğun bir trafik başlar.Dersane-ev-okul üçgeninde kendini kaybeder öğrenci.Bir yandan iyi diğer yandan kötüdür aslında.Bu üçgenden zevk alanlar için sorun yoktur.Ama üçgenin kenarına çıkmak isteyenlere koca bir yıl vardır daha ki hiç geçmez ama hemen biter.

Hele sınav haftası ve sınav arifesi vardırki ilgiçtir.Sınav haftası televizyonda ÖSS yayınları yapılır ve ÖSS uzmanları çıkar.Nasıl uzman olmuşlar nereyi bitirmişler ya da ÖSS uzmanlığ diye bir meslek mi var diye soruşturmadan çoğu öğrenci pür dikkat dinler ve dediklerini aynen uygular.

Fakat uzmanlar kendileriyle çekişir farkında değildirler.Televizyona çıkıp öğrenciye "son gün soru çözmeyi bırakın" "son hafta kafa dağatın" "bilmediğiniz soruları işaretlemeyin" gibi saçma sapan öğütler verir.Sonunda savaşa hazırlar gibi "yumuşak uçlu kaleminizi,açkınızı,yumuşak silginizi almayı unutmayın" der ve bunları dedikten sonra sakın heycan yapmayın demezmi...Halbuki konuşmasındaki ÖSS ciddiyeti insanı heycanlandırmaya yeter zaten.Dinleyenlerin büyük bir kısmıda Sakin Olmam Lazım demez malesef.

Ve büyük gün gelir.ÖSS başlar.Herkes bilmedikleri görmedikleri tanımadıkları düşmanlarıyla aynı sınıfta savaşa girer.Kitapçığın gelmesiyle heycanlı dakikalar başlar.(Girmedim ama OKS'den biliyorum ). Hele sınav bekçisi öğretmenin o kitapçığın arkasını okuması yokmu...Hadi o neyse, cevap formundaki o yönergeler yokmu...17 yaşındaki bir gence değilde 7 yaşındaki bir çocuğa anlatır gibi nasıl işaretleneceği anlatılır.Doğru işaret bu; yanlış işaret bu diyede şekiller koyarlar.En altada "lütfen dışına taşırmayın" diye bir not iliştirilirki aşağılayıcıdır.

Nihayet sınav biter ve artık formaliteden sorular başlar."Nasıl geçti?" soruları sorulup durulur.Cevap alma amacından çok soru sormaya yönelik bir sorudur."Kötü geçti" denilsede bir kaç gün sonra karşıdaki hatırlamayacağından kötü geçenlerin bahane bulmalarına gerek yoktur aslında.Zaten "kaydırma yaptım" "soruları yanlış anlamışım" "kitapçığa işaretlemişim optik boş kalmış" gibi bahaneler komik duruma düşürür insanı.

Ama nolursa olsun artık ÖSS stresi bitmiştir ve kazananlar okul yoluna kazanamayanlar kendi yoluna başlamıştır bile.Tabi kazanamayıp "şansını" tekrar denemek isteyenler hariç.

Ve hâlâ bir kişide çıkıp Sakin Olmanız Lazım dememiştir malesef.Şimdilik ben diyebiliyorum.Umarım büyük gün geldiğindede Sakin Olmam Lazım diyebilirim...



Uygun bölüm bura değilse mod arkadaşlardan özür diliyorum
 
Mustafa Furkan

Mustafa Furkan

Üye
Konu ilgili bölüme taşınmıştır.
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...


Üst Alt