12.sınıf 1.dönem son yazılıları için tavsiyeler

Sponsorlu Bağlantılar

_qMz_

_qMz_

Üye
    Konu Sahibi
12.sınıf 1.dönem son yazılıları için tavsiyeler
Sevgili öğrenciler özellikle sizlere belirteceğim hususlar özellikle test şeklindeki yazılılar için olacak ancak klasik sorulara da ışık tutar umarım.

Doğanın ekstremleri konu başlığı adlında sayfa 5 deki tablo test sorusuna çevrilerek verilen ekstrem olayların hangi guruba girdiği yada diğerlerinden farklıdır şeklinde bir test sorusu karşınıza çıkabilir.

Bu ekstrem olayların görüldüğü yerler harita üzerinde sorulabilir.Volkanik olaylar sonucu sıcaklıkların bir süreliğine düşmesi cevap şıkkı olarak kullanılabilir.Dünya üzerinde aktif volkan yada kasırga hortum bölgeleri ,tsunami bölgeleri test sorularında istenebilir.Bu noktada kasırga bölgesi için Meksika,volkan için Japonya ,tsunami için Endonezya karşınıza çıkabilecek şıklardır.

İnsan doğa etkileşimi ile ilgili olarak mevcut projeler test sorusuna dönüştürülerek istenebilir.Hollanda’nın özellikleri,Libya su projesi,İsveç ulaşım sistemleri arazi yapısı test sorularında kullanılabilir.


Yarından sonra konu başlığı altında küresel ısınmanın sonuçları klasik bir test sorusudur.Deniz suyu seviyesi yükselmesi,buzul erimeleri,mevsim sürelerinin değişmesi test sorularında karşınıza çıkabilir.Endonezya Bornea adasındaki orman tahribatı soruya dönüştürülebilir.Sayfa 20-21 test sorularını incelemeniz menfaatinize olacaktır.


İlk kültür merkezleri ile ilgili olarak medeniyetlerin kurulduğu yerler dünya haritasında ve özellikleri test sorularında kullanılacaktır.Mısır medeniyetinin çölden etkilenerek daha kapalı kalması saldırılara daha az uğraması,yine bu medeniyetlerin kurulduğu yerlerin ortak özellikleri test sorusu olarak sorulacaktır.


Sayfa 28 bulmaca çalışması ve kağıt demir ile ilgili bilgiler sorularda kullanılabilir.

Sayfa 30-31 soruları fazla çelişkili olduğu için çok tercih edilmez ancak benzer şıklı sorular sorulabilir.


Ruhr havzası gelişim özellikleri zengin kömür yatakları ve bundan dolayı gelişme göstermesi soru tercihidir.


Şehirleşme sanayi göç başlığı altında test sorusu olarak kitaplardan şehirleşmenin kentleşmenin olumsuz etkileri şeklindeki sorulara çalışabilirsiniz.


Gebze ,Dubai,ve Bombay soru şıklarında kullanılabilir.


Teknolojinin olumlu ve olumsuz yönleri test sorusu olarak kullanılabilir.


Geleceğin ekonomilerine yönelik olarak sayfa 52 tablo test sorusuna çevrilebilir.

Sayfa 54-55 test soruları iyi bir tekrar olur.

Bölgeler konusu ile ilgili olarak coğrafi bölgelerin tespit edilme kriterleri ,coğrafi bölgeleri oluşturan faktörler Türkiye‘nin bölgeleri örnek verilerek farklılıklar benzerlikler istenebilir.

Sayfa 62-63 deki bölgelerin oluşturulduğu kriterler ,bölgelerin karşılaştırmalı özellikleri benzerlikleri,farklılıkları,karşınıza çıkacaktır.Sayfa 64-65 ölçme değerlendirme soruları iyi bir tekrar niteliği taşır.


Türkiye’de ulaşım sistemlerinin gelişmesi konu başlığı adı altında ulaşım üzerinde etkili olan faktörler ve bu özelliklerin bölgelere uyarlanması,avantaj ve dezavantajları soru olarak karşınıza çıkabilir.

Ulaşım ağlarının oluşmasında özelikle yer şekilleri dağların uzanış doğrultuları kara ve demir yollarındaki etkisi kullanılabilecek bir seçenektir.

Kara ,deniz,demir,hava yolu ulaşım sistemlerinin bölgelere göre özellikleri,karayolu tercih edilmesinin sebebi demir yolunun geri planda kalması test sorularında tercih edilen şıklar olur.

Geçitler,kıyı iç kesim arası ulaşımın kolay ve zor olduğu bölgeler ki bu soruda en cazip şık ulaşımın kolay olduğu Ege bölgesidir.

Ulaşım sistemlerinin ülkemizdeki gelişim dönemleri önemli limanlar,hinterlant ön plana çıkan ve çıkamayan limanlar test sorusu olarak kullanılabilir.Boru hatları ,demir yolları ağı Türkiye haritası üzerinde kullanılarak sorulabilir.


Türkiye de ulaşım ağlarının yerleşmelere etkisi,Afyon demiryolu kavşak noktası olması Akdeniz ve doğu Karadeniz’de demir yolunun gittiği güzergahlar soru olarak kullanılabilir.


Sosyal sınıflarda büyük şehirlerimiz gelişme sebepleri ve ön plana çıktığı noktalar test sorularına taşınabilir.Dış Ticaret konu başlığı altında en çok ticari ilişkide bulunduğumuz ülkeler sebepleri,aldığımız ve sattığımız ürünler test soruları için cazip şıklardır.

Sektörel bazda değişmelerin ülke gelişmişliğine etkisi yine karşılaştırmalı olarak çıkabilir.Mekansal sentez Türkiye ile ilgili olarak önemli eserler genel kültür niteliğinde soru yapılabilir.

106-107 ölçme değerlendirmeler sizi bu konularda iyi bir tekrara götürür.

Bu konu başlıkları altında test çalışmalarına ağırlık verirseniz faydası olur düşüncesindeyim…


Sınavlarınızda başarılar diliyorum…..

alıntı
 


SlashGun

SlashGun

Üye
Peki bunun 2. Dönem içinde olanı varmı gamze ?
 
onurjhan

onurjhan

Üye
paylaşım için sağol :) emeğe saygı :sn: yha bişi sorcam ben nasıl konu açılıyorçok uraştım ama bulamdım bi yardımcı olursan sewinirmM
 


Üst Alt