Sistem Geri Yükleme Nedir, Nasıl Kullanılır ?

Sponsorlu Bağlantılar

KimyageR

KimyageR

Kapalı Hesap
    Konu Sahibi
Sistem Geri Yükleme Nedir, Nasıl Kullanılır ?
Windows XP nin nimetleri arasında en önemlileri arasına Sistem Geri Yükleme giriyor. Sistem geri yükleme sayesinde XP nizi format atmaya gerek kalmadan sorunsuz hale geri getirebiiyorsunuz. Sistem Geri Yükleme Noktası oluşturduktan sonra XP de herhangi bir arıza oluşması durumunda daha önceden belirlediğiniz Sistem Geri Yükleme Noktasını seçerek sorunu halledebiliyorsunuz. Bu sayede XP nizi sorunusuz kullandığınız zamana geri döndermiş oluyorsunuz. Şimdi gelelim Sistem Geri Yüklemeyi bilmeyen veya kullanmayan kullanıcıların neler kaçırdıklarına.

Sistem Geri Yükleme: Sistem Geri Yükleme XP deki sistem dosyalarında meydana gelen arızayı gidermek suretiyle geri yükleme noktasını belirlediğiniz zamana XP yi geri yükleme işlemidir.

Sistem Geri Yüklemenin Faydaları: Sistem geri yükleme sayesinde XP de yüklediğiniz program veya daha başka yaptığınız işlemler sonucunda XP düzgün çalışamaz hale geldiğinde ve çalışması nerdeyse durduğunda XP yi tekrar geri yüklemeyi aldığınız sorunsuz hale geri getirir. Bu sayede XP formatlamaktan kurtulmuş olursunuz. Sistem geri yükleme noktası belirledikten sonra yanlışlıkla sildiğiniz dosyalar için artık üzülmeyeceksiniz. Çünkü sistem geri yükleme noktası belirledikten sonra dosyalarınızı yanlışlıkla sildiyseniz Sistem Geri yükleme yaptıktan sonra silinen dosyalarınızın silinmediğini göreceksiniz. Yani artık veri kaybına son vermiş oluyorsunuz.

Sistem Geri Yükleme Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken Kurallar: Sistem geri Yükleme çok faydalı bir işlem olmakla birlikte size yanlış kullanıldığında zararda verebilir. Bahsedilen zarar veri kaybıdır. Diyelimki Sistem geri yükleme noktası oluşturdunuz. Sistem geri yükleme noktası oluşturduktan sonra internetten veya CD den bilgisayara yeni veriler aktardınız. Yüklediğiniz bir program yüzünden XP zarar gördü. Hemen aklınıza aldığınız sistem geri yükleme noktası geldi ve sistem geri yükleme yaptınız. Büyük ihtimalle sistem geri yükleme noktası oluşturduktan sonra bilgisayara aktardığınız veriler silinirken, sildiğiniz verilerin geri döndüğünü göreceksiniz. Büyük ihtimalle diyorum çünkü bazen veri kaybı yaşanmayabiliyor. Sebebini tam anlayabilmiş değilim. İşte bu veri kaybını önlemek için yapamamız gereken sistem geri yükleme işleminden önce sistem geri yükleme noktası aldığınız zamandan sonraki verileri sistem geri yükleme yapmadan yedeklemenizdir. Bu sayede veri kaybı yaşamamış olursunuz. (Diyelimki yedek almadan sistemi geri yüklediniz ve veri kaybı yaşadığınızı gördünüz. O zaman yapmanız gereken son geri yüklememi geri al seçeneğini işleme koymaktır. Bu işlemi aşağıda ayrıntılı olarak anlattım) Sistem geri yükleme noktasına geri dönmek içinde bazı şartlar vardır. Mutlaka hergün XP düzgün iken yeni bir sistem geri yükleme noktası oluşturmalısınız. En önemlisi günde sadece 1 defa sistem geri yükleme noktası oluşturmalısınız. Eğer aynı gün 2 tane yada daha fazla sistem geri yükleme noktası oluşturursanız XP hasar gördüğünde ve oluşturduğunuz sistem geri yükleme noktasına geri dönmek istediğinizde başarısız olursunuz. (%90 başarısızlıkla sonuçlanıyor). İşte bu sebeplerden günde sadece 1 tane geri yükleme noktası oluşturunuz. Zaten oluşturduğunuz geri yükleme noktası XP normal çalışıyorken oluşturmuşsunuzdur ve tekrar aynı gün bir tane daha oluşturmak mantıksızdır.

Sistem Geri Yükleme Noktası Oluşturma: Başlat > Tüm Programlar > Donatılar > Sistem Araçları > Sistem Geri Yükleme bu yolu izleyerek sistem geri yüklemeyi aktif hale getirebilirsiniz. Resimli anlatmama gerek yok çünkü dili Türkçe. Karşımıza iki seçenek çıkacaktır; Bilgisayarımı önceki bir zamana geri yükle, Geri yükleme noktası oluştur. Geri yükleme noktası oluşturu işaretleyip ileri ye tıklıyoruz ve kutucuğa herhangi bir ad tanımlıyoruz. Mesela düzgün çalışan xp şeklinde yazabilirsiniz. Buraya yazdığınız ad önemlidir. Sistemi geri yüklerken bu ad ile sistem geri yüklemeyi çağıracağız. Adı yazıp oluştur a tıklayınca sistem geri yükleme noktası oluşmuş oluyor.

Bilgisayarımı Önceki Bir Zamana Geri Yükle: Sistem geri yükleme noktasını oluşturduktan sonra XP arızalandı. Şimdi yine Başlat > Tüm Programlar > Donatılar > Sistem Araçları > Sistem Geri Yükleme ye tıklayarak çıkan pencereden Bilgisayarımı önceki bir zamana yükle seçeneğini işaretliyoruz. Daha önce yazdığımız adı seçiyoruz ve devam ediyoruz. XP açılıp kapandıktan sonra sistem şu zamana geri yüklendi (veya yüklenmedi) gibi bir mesaj alarak işlemi tamamlıyoruz.

Son Geri Yüklememi Geri Al: Diyelimki Xp yi daha önceden belirlediğiniz geri yükleme noktasına geri yükledik. Fakat geri yükleme noktası oluşturduktan sonra bilgisayara aktardığınız veriler silindi. O verilere tekrar ulaşmak için yapmanız gereken son geri yüklememi geri al işlemini uygulamaktır. Bu seçenek sadece sistem geri yükleme noktasına geri döndüyseniz karşınıza çıkacaktır ve bu işlemi başlatmak için Donatılar > Sistem Araçları > Sistem Geri yükleme ye tıkladığınızda görebilirsiniz.

Aldığınız Sistem Geri Yükleme Noktalarının Silinmesi: Bu işlemi yapmak oldukça basittir. Bilgisayarım > Yerel Disk C (XP nin kurulu olduğu sürücü) ye sağ tıklayarak Özelliklere giriyoruz. Genel sekmesindeki Disk Temizlemeye tıklıyoruz. Biraz bekledikten sonra karşımıza çıkan pencereden Diğer Seçenekler sekmesini seçerek en altta bulunan Sistem Geri Yükleme seçeneğindeki temizleyi tıklıyoruz. Çıkan pencereye evet diyoruz. Daha sonra temizle seçeneğine tıkladığımız penceredeki tamam düğmesine tıklayarak çıkan mesaja evet ile yanıt veriyoruz. Bu işlemler sonucunda en son aldığınız geri yükleme noktası hariç diğerleri silinecektir.

Önemli Noktalar (özet):
* Günde sadece 1 tane sistem geri yükleme noktası oluşturunuz ve bunu hergün yapınız.
* Sistem geri yükleme noktası aldıktan sonra yüklediğiniz programlar varsa sistem geri yükleme yaptığınızda programlar silinir.
* Sistem geri yükleme can simidi gibidir. Doğru kullanıldığında işinizi iyi görür.
* Veri kaybı yaşamamak için verilerinizi yedeklemeyi unutmayın.
* Sabit diskinizde yer kaybını önlemek için eski sistem geri yükleme noktalarını yukarıda anlattığım gibi sık sık temizleyiniz.

KimyageR Diyor ki: Bu bilgiler tamamen bana aittir. Sistem geri yükleme programını sürekli kullanan birisi olarak ve çok faydalı bir program olarak gördüğüm için siz değerli MaxiCep Arkadaşlarımla bu programdan edindiğim bilgileri sizlere aktardım. Yazım yanlışı yada eksik bilgiler varsa zamanla ekleyeceğim. Ayrıca bu programı çok iyi bilen arkadaşlar yazımı lüzumsuz bulabilir ama eminimki mutlaka bu programdan habersiz insanlar vardır. Onlarada saygı duymak gerekir. Kolay gelsin ... KimyageR

UYARI: Konu içinde yaptığım düzenlemeler veya eklemeleri hemen fark edebilmeniz için yeni eklediğim veya düzelttiğim yerleri mavi ile renklendirdim. Yeni bir düzenleme yapılana kadar da renkli kalacaktır. Eğer bir gün içinde birden fazla düzenleme yaptıysam sonuncu düzenlenenler kırmızı ile renklendirilecektir.
 
  • Beğen
Tepkiler: mustafa286


jöly

Üye
bilgi için teşekkürler
 
hasisa

hasisa

Üye
bilgi için teşekkürler
her gün almak şartmı mesela haftada bir alsak olmazmı
 
__Midas__

__Midas__

Üye
bu geri yükleme çok defa işimi kolaylaştırdı çözülemeyen sorunları çözdü,iyiki varsın sistem geri yükleme +1...
 
a21a

a21a

Emekli Yönetici
Bilgi için teşekkürler.. Aslında çoğu bilgisayar kullanıcısı bu özelliği kullanmıyor
yada bilmiyor. Kurulan herhangi bir program sistem dosyalarına zarar verdi ise yukarıdada belirttiğin gibi bazen veri kaybı olabiliyor. bazen çok azılı bir virüs ile karşıkarşıya iseniz virüsü yazan bunu da düşünmüş bilgisayarı bir önceki tarihe de yükleseniz virüs benden kurtulamassın diyebiliyor.
Lisanslı bir işletim sistemi kullandığım için bilgisayara format atmak benim için işkence oluyordu. formattan sonra bilgisayarı eski haline döndürmek benim iki günümü alıyordu.
Bu işkenceyi bitirdim. Şu an elimde ACRONİS TRUE İMAGE var. Bu program harddiskin birebir imajını alıyor.. yani yedekliyor. Aldığınız bu yedeği tekrar yükleyip bilgisayarı eski haline en temiz ve sorunsuz bir şekilde yüklüyorsunuz.
yedek alma ve yükleme işlemleri en fazla 1 saat sürüyor..
 
Nazy

Nazy

Üye
Yalnız Ben Bu Geri Yükleme İşlemini Kullandığımda
Hardisskimde Yer İşgali Yaşıyorum ( Geri Yükleme Noktasından Dolayı )
Birde Bilgisayarım Olduğundan Bir Nebze Yavaş
Çalışıyo.
Duyurulur
 

perfectlover

Üye
Yalnız Ben Bu Geri Yükleme İşlemini Kullandığımda
Hardisskimde Yer İşgali Yaşıyorum ( Geri Yükleme Noktasından Dolayı )
Birde Bilgisayarım Olduğundan Bir Nebze Yavaş
Çalışıyo.
Duyurulur
Daha önceden oluşturduğun ve gereksiz gördüğün geri yükleme noktalarını silebilirsin. Bunu yapmak için;
'Bilgisayarıma' çift tıkla ve ' C: ' sürücüsü üzerinde sağ tıkla. Oradan 'özelliklere' gir. Karşına bir pencere gelecek. Burada Genel sekmesindeki "Disk Temizleme" butonuna tıkla ve açılan diyalog penceresinde "Diğer Seçenekler" sekmesine geçerek Sistem Geri Yükleme bölümündeki "Temizle" butonuna tıkla. Bu işlem sonucunda EN SON geri yükleme noktası dışındaki tüm geri yükleme noktaları silinecektir.
 
Nazy

Nazy

Üye
Daha önceden oluşturduğun ve gereksiz gördüğün geri yükleme noktalarını silebilirsin. Bunu yapmak için;
'Bilgisayarıma' çift tıkla ve ' C: ' sürücüsü üzerinde sağ tıkla. Oradan 'özelliklere' gir. Karşına bir pencere gelecek. Burada Genel sekmesindeki "Disk Temizleme" butonuna tıkla ve açılan diyalog penceresinde "Diğer Seçenekler" sekmesine geçerek Sistem Geri Yükleme bölümündeki "Temizle" butonuna tıkla. Bu işlem sonucunda EN SON geri yükleme noktası dışındaki tüm geri yükleme noktaları silinecektir.

Bilgi İçin Çok Saol, Ben System Restore Kullanmamaktayım
Ama Daha Önceki Noktaları Silmek Hiç Aklıma Gelmemişti
Çoook Saol
 
KimyageR

KimyageR

Kapalı Hesap
    Konu Sahibi
Arkadaşlar açtığım konu amacına ulaşmış, bu durumdan mutluyum. Bazı eksiklikler vardı onları sonra ilave edecektim. Mesela sonra ekleyeceğim geri yükleme noktasını silme işlemini "perfectlover" arkadaşımız anlatmış. Ayrıca a21a arkadaşımızda sağolsun kısaca ghosttan bahsetmişki bu ghost olayınıda en ayrıntılı şekilde anlatacağım, vakit buldukça. İlgi ve alakanız için teşekkürler. Yeni yazı dizisiyle yeniden aranızda olacağım. Bekleyiniz ...
 
Exalans

Exalans

Üye
geri yüklemeyi kullanmıyorum bunun yerine yedekleme yapıp format atmak daha sağlam
 
KimyageR

KimyageR

Kapalı Hesap
    Konu Sahibi
geri yüklemeyi kullanmıyorum bunun yerine yedekleme yapıp format atmak daha sağlam
sistem geri yükleme ile format atmak aynı şeyler değil. Sistem geri yükleme sayesinde PC format yüzü görmez oldu. Örneğin sistem geri yükleme noktası oluşturuyorum ardından bir program yüklüyorum o ne xp çöküyor. Hemen sistem geri yüklemeyi açıyorum ve o sorun yaratan programı yüklemeden önceki hale geri dönüyorum. Olay bu kadar basit. Ama sistem geri yükleme almasaydım yedek almakla uğraşıp format atmak zorunda kalacak daha sonra driver yükleme sorunu yaşayacaktım. Sistem geri yükleme tüm bu dertleri sonlandırıyor. :good:
 

dagiemmi

Üye
ya ben niye bir faydasını görmedim sanki sizlerin anlattıkları benimk bildiğim sistem geri yükleme aynı değil
 

sin.an

Üye
sistemde herhangi hata ile karşılaştınız misal virüs girdi veya sistem dosyası silindi .bunu geri bi tarih seçerek düzeltiniz yani bilgisayarda hiçi bi sorun kalmadı.peki o ilerdeki bozuk olan tarih ,virüs girmiş veya sistem hatası verdiği tarih .bunu bilgisayar otomatik olarak silermi .yoksa o sorunlu tarih kalırmı.cvp verirseninz sevinirim
 
MeLih_061

MeLih_061

Üye
teşekkürler..!
 
emin27

emin27

Üye
Çok tşk ederim...
 
Emperian

Emperian

Üye
bazen çok büyük sorunları çözer, bazende hiç bi işe yaramaz. Durumuna göre degişir :box
 

coyn

Üye
Ne kadar çok denediysemde geri yüklerken yarısında takılıp kapanıyor pc...pc imde difriz olmadığı halde yeniden başlattıştığımda sildiklerim geri geliyor yüklediklerim yok oluyor malesef...:(
 

baron7006

Üye
msn de yazıştığim dosya silinmiş nasıl geri yüklerim
 

selet

Üye
bilgisayar önceki zamana nasıl gider

--------------- Ekleme ---------------

teşekkürlerrrrr

--------------- Ekleme ---------------

teşekkürlerrrrr
 


Üst Alt